Montaż LPG do Alfa Mito 1.4

Lusan

Nowy
Auto
Alfa MITO
Cześć, mam do was pytanie chciałbym zamontować LPG do mojej Alfy motor 1.4. Czytałem trochę na temat tych instalacji i za bardzo nie wiem którą wybrać. Myślę między BRC, Landi a Tartarini. Byłbym też wdzięczny gdybyście dali mi namiary na warsztat z warszawy lub okolic który zna się na montażu tych włoskich instalacji. Z góry dzięki za pomoc;)

Jaka wersja silnika

Jaka wersja silnika

Przecież napisał, że 1.4 :D

Z tego, co "misie" wydaje:
1.4 - 70 i 78KM da się.
1.4 multiair 105+ multiair TB 135 + QV 170 - nie jest to prosta sprawa przez co koszt instalacji jest większy i może być utrudniony serwis, wymagana jest stała korekta mieszanki czyli podpiecie pod OBD
1.4 Turbo 120 - miało fabryczną instalację więc niefabrycznie pewnie też się da
1.4 Turbo 155 - jeżeli 120 się dało to 155 też powinno - z czego byłbym bardzo rad w niedalekiej przyszłości:D

Motor bez turbo 78KM, czyli wychodzi że się da;) A co myślicie na temat STAG, bo tu jeden kolega mi o nim wspomniał?

Motor bez turbo 78KM, czyli wychodzi że się da;) A co myślicie na temat STAG, bo tu jeden kolega mi o nim wspomniał?
Rozumiem, że chcesz zamontować instalację sekwencyjna? Czyli tą z małą (lub zerową) utratą mocy i wymiernym względem benzyny.

Ja w Fordzie mam zainstalowaną instalację BRC SQ24. Wybrałem ją, bo wtryskiwacze i sterownik są jednej firmy. Dodatkowo testy wykazały, że są jednymi z najtrwalszych i najdokładniejszych wtryskiwaczy na rynku. Bez problemu wytrzymują 100 000 km w skrajnych przypadkach blisko 200 000. Dodatkowo w trakcie pracy silnika mapa wtrysku mieszanki jest korygowana przez stałe podłączenie do OBD samochodu - złącze diagnostyczne.

Oczywiście BRC jest droższe od instalacji popularnej: stag (sterownik) + hana czerwona (wtryskiwacze). Są też wtryskiwacze bardzo tanie np. matrixy i magic jet. Niektóre psują się nawet po 10 000km więc trzeba wymieniać. W przypadku twojego silnika nie ma może znaczenia utrata mocy z powodu niedokładnego wtrysku ale może to mieć wpływ na pracę i trwałość jednostki, gdyż mogą wzbogacać i zubażać mieszankę, co nie jest zdrowe.

Podsumowując:
Aby dobrać instalacje do potrzeb należy określić:
- przewidywalny przebieg na LPG
- na ile lat wiążemy się z autem
- założyć instalację w dobrym miejscy, gdyż dobry montaż bez błędów w sztuce i z dobrze zaprogramowaną mapą to 75% sukcesu.

STAG za 2600 to trochę dużo, wiem że na instalacji nie powinno się oszczędzać ale w niższej cenie można spokojnie znaleźć BRC, Lovato, Landi, KME. Oczywiście nie zarzucam tego że STAG jest zły ale sądzę że można taką instalację mieć za około 2 tyś. dobrze zamontowaną (chyba że miałeś na myśli STAGA z Niemiecką homologacją, ale tu ceny to około 4 tyś.;)

STAG za 2600 to trochę dużo, wiem że na instalacji nie powinno się oszczędzać ale w niższej cenie można spokojnie znaleźć BRC, Lovato, Landi, KME. Oczywiście nie zarzucam tego że STAG jest zły ale sądzę że można taką instalację mieć za około 2 tyś. dobrze zamontowaną (chyba że miałeś na myśli STAGA z Niemiecką homologacją, ale tu ceny to około 4 tyś.;)

Zejdź na ziemię .....

hehe :D odrazu mi się przypomina gosc co na FB się pytał o montaż używanej instalki ;) ludzie chcieli by jezdzic za pół darmo montować sprzet za poł darmo, kupić woz za poł darmo itd. A potem płaczą ze ktoś bubel im wcisnął ;)

To żeby nie być gołosłownym (mam nadzieję że nikt się nie obrazi za link) http://egp.pl/cennik.htm. Oczywiście podrzucam ten warsztat bo sam tam montowałem ale ceny są raczej podobne, a oni mają autoryzację CZAKRAMU, montują sporo instalacji i to do różnych aut... Moja działa bez zarzutu więc nie jest to jakiś drut... Oczywiście to tylko moje zdanie, ale nie zmienia to faktu że takie ceny są realne;)

To żeby nie być gołosłownym (mam nadzieję że nikt się nie obrazi za link) http://egp.pl/cennik.htm. Oczywiście podrzucam ten warsztat bo sam tam montowałem ale ceny są raczej podobne, a oni mają autoryzację CZAKRAMU, montują sporo instalacji i to do różnych aut... Moja działa bez zarzutu więc nie jest to jakiś drut... Oczywiście to tylko moje zdanie, ale nie zmienia to faktu że takie ceny są realne;)

To teraz powiedz mi czy przeczytałeś ten cennik ze zrozumieniem :)

"Pełne" BRC zaczyna się u nich od 2800zł, to tańsze ALBA to zestaw na śmieciach a nie wtryskiwaczach, taki sam wynalazek jak kiedyś potanione BRC na wtryskach Zavoli PAN Evo które się po kilku tysiącach przebiegu sypały na potęgę. KME i STAG u nich proponowany za okolice 2000 złotych to instalacje na wtryskach typu Valtek/AC W01 też obecnie najtańsze wtryski na rynku.

Inna sprawa że co rozumiesz jako instalację STAG? Sterowników AC STAG jest pare rodzai, za 2tys to dostaniesz STAG 4 ECO okrojonego brutalnie przez producenta z możliwości wprowadzania jakichkolwiek korekt dawki lpg względem RPM/Obciążenia silnika, bez korekt ręcznych po temperaturze gazu, do tego na najtańszych na rynku wtryskiwaczach - życzę powodzenia w eksploatacji takiej instalacji, tylko potem nie pisz że GAZ PSUJE SILNIK!!!!

Odgrzewam kotleta. Ktoś powie bo nie zarejestrowałem jakoś.... Do TB 120km instalacja z OBD czy bez?
Jeśli z OBD to jakie ma to znaczenie w ogóle...? pytam bo na gazie jeszcze nigdy nie fruwałem i bladego nie mam

Mama w mito 105km ma KME, ja w giulce 170km też MA (tyle że TB) mam tą samą u niej zaraz dwa lata będą u mnie 2 tyg. Co do instalacji obd też nie wiem co to zmienia make że moja jest bez (a przynajmniej tego nie ma w nazwie) i sprawia wrażenie działającej. Gazu w Warszawie pali mi mniej niż 11 mamuśce około 8 litrów.

. Co do instalacji obd też nie wiem co to zmienia make że moja jest bez (a przynajmniej tego nie ma w nazwie) i sprawia wrażenie działającej.

Chodzi o korekcje parametrów na podstawie warunków i stylu jazdy, Bez tego masz jedynie parametry korekcji które zostały ustawione w sterowniku, czyli w 90% brak korekcji :D

Rozumiem, nie znam się ale fakt pewnie lepiej to mieć :P Generalnie - jest póki co, oby jak najdłużej niezawodna, auto pali przyzwoicie, jeździ jak na PB więc chyba i tak jest git :)

A co Ci da OBD ? Moim zdaniem więcej Ci zaszkodzi jak pomoże.
Instalacja jak jest prawidłowo założona i zestrojona pracuje bez żadnego problemu bez obd

A co Ci da OBD ? Moim zdaniem więcej Ci zaszkodzi jak pomoże.
Instalacja jak jest prawidłowo założona i zestrojona pracuje bez żadnego problemu bez obd

Czy lepiej mieć czy nie w dużej mierze zależy od instalatora i samej instalki :)

Amortyzatory
Powrót