Montaż ksenonów w Alfie 155

• Autor wątku Autor wątku siwy144
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siwy144

Guest
Montaż ksenonów w Alfie 155 1.8 T. S 93r.
Potrzebne narzędzia:
-śrubokręt krzyżakowy
- grzechotka i klucz nasadowy 8
- klucz plaski 8
- wiertarka
- wiertło 20 lub 22 nie pamiętam dokładnie :(
- taśma izolacyjna
- 4 wkręty „pchełki”

No to zaczynamy.
By się dobrać do odkręcania reflektorów należy zdjąć rurę dolotową do puszki filtra powietrza. Teraz demontujemy kierunkowskazy następnie zabieramy się za wyciąganie reflektorów. Przez otwór po kierunkowskazie próbujemy odkręcić śrubę kluczem płaskim. Dwie śruby od strony chłodnicy odkręcamy kluczem nasadowym. Mamy 3 śruby na reflektor. Po odkręceniu wszystkich śrub wyciągamy reflektor i wypinamy kostki zasilające. I okazuje się nam taki oto widok :)

Przy okazji, że mamy je zdemontowane możemy wymyć je. Szkła reflektorów trzymają się tylko na metalowych zapinkach czyścimy środki reflektorów i szkło woda z odrobina płynu do naczyń suszymy i składamy ;)

Teraz otwieramy paczkę, która właśnie dostarczył kurier i okazuje się nam zestaw ksenonów dostaniemy tam 2xpaliki 2xprzetwornice 2xzestaw przewodów 2xmocowania 2x śrubki i nakrętki i z 6xzaciski plastikowe. Ksenony zakupiłem na allegro od tego sprzedawcy uid=1717159 wybrałem zestaw 4300K. Wybór temperatury światła zależy już od was zestaw 4300k świeci najbardziej białym światłem im wyżej tym światło staje się coraz bardziej białe.
Dobra zabieramy się za montaż naszych ksenonów ;)
W pierwszej kolejności wycinamy otwór w tylniej zaślepce reflektora.

Teraz wkładamy w ten otwór gumę z okablowaniem.

Tak to wygląda po zamontowaniu.

Zabieramy się za montaż naszych przetwornic :) Ja postanowiłem je zamontować pod lampami jest tam dość miejsca na nie. Bierzemy nasze mocowania do przetwornicy i dwa wkręty. Mocujemy to do wzmocnienia czołowego. Czerwonym punktem zaznaczyłem gdzie wkręcić drugi wkręt.

Teraz wsadzamy przetwornice i zaginamy blaszkę z jednej strony by nam czasem nie wypadła :)

Teraz możemy zabrać się za montaż palników :) Wyciągamy stara żarówkę H1 i na jej miejsce wkładamy palnik, będzie trzeba troszkę się posłować z zabezpieczeniem palnika, bo obudowa jego jest trochę grubsza od blaszki w żarówce standardowej. Po uporaniu się z tym problemem podłączamy zasilanie od przetwornic czerwony kabel to 12v+ czarny to masa w obudowie reflektora szary kabel jest od świateł mijania czarny to masa. Podłączamy kable od przetwornicy i izolujemy je.

Teraz pozostaje nam tylko o ponowny montaż reflektorów.

Po zamontowaniu zestawu należy ustawić ponownie wysokość reflektorów. Możemy zrobić to sami albo pojechać na stacje diagnostyczna.

Gdy zrobi się ciemno wybieramy się Alfa na przejażdżkę i od razu widać dużą różnice w oświetleniu nam drogi nie dość, że światło jest bardziej przyjemne dla oka to też zasięg oświetlenia nam jezdni się powiększył. Polecam też zmianie postojówek na LED białe.

Światło żarówek H1 drogowych.

A tu nasz zestaw w soczewkach mijania;) barwa 4300k chyba widać różnice ;) Ogólnie polecam wszystkim którzy posiadają soczewki w swoich Alfach montaż ksenonów.
Czas : hymn razem z demontażem i montażem reflektorów może zająć do godzinki.
jak są jakieś niejasności pisać na pw

Amortyzatory
Powrót