• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Monitor zatkania i wypalania DPF - już jest

markos7

Nowy
Auto
159SW 1.9JTDM 150KM
Właśnie kończę testy prototypu monitora DPF.
Jako że nie ma na rynku czegoś takiego ( a przynajmniej nie znalazłem ) to zrobiłem go sam.
To na zdjęciu poniżej to właśnie ów prototyp.

138035-monitor_zatkania__wypalania_dpf_juz_jest-img_3970.jpg

Jak to działa?
Odczytuje z ECU informacje o poziomie zatkania DPF i pokazuje to na linijce diodowej aktualny stan.
Wskaźniki rozmieszczone są co 20% i to sądzę, że wystarczy do zapanowania nad DPF'em.
Kiedy zaczyna się wypalanie, zapala się kontrolka ( z charakterystycznym symbolem DPF ).
I w ciągu wypalania również wskazuje postęp tego procesu.
Po wypaleniu urządzenie wraca do monitorowania poziomu zatkania.

Jest jeszcze wersja o połowę krótsza wskazująca tylko zatkanie powyżej 80 i 90% oraz proces wypalania.

Co do umiejscowienia to wydaje mi się że są co najmniej 3 sensowne miejsca.
Po lewej, po prawej i między zegarami.

Obie wersje wkrótce pojawią się na allegro,
Jeśli ktoś z alfaholików będzie zainteresowany to przewiduję specjalne rabaty.

Załączniki

• IMG_3970.JPG
    IMG_3970.JPG
    121.3 KB · Wyświetleń: 3,630
Trzeba wpinać się w złącze diagnostyczne wtyczką ELM BT czy w inny sposób wygląda montaż?
Jaki koszt orientacyjnie?

Właśnie kończę testy prototypu monitora DPF.
Jako że nie ma na rynku czegoś takiego ( a przynajmniej nie znalazłem ) to zrobiłem go sam.
To na zdjęciu poniżej to właśnie ów prototyp.

attachment.php

Jak to działa?
Odczytuje z ECU informacje o poziomie zatkania DPF i pokazuje to na linijce diodowej aktualny stan.
Wskaźniki rozmieszczone są co 20% i to sądzę, że wystarczy do zapanowania nad DPF'em.
Kiedy zaczyna się wypalanie, zapala się kontrolka ( z charakterystycznym symbolem DPF ).
I w ciągu wypalania również wskazuje postęp tego procesu.
Po wypaleniu urządzenie wraca do monitorowania poziomu zatkania.

Jest jeszcze wersja o połowę krótsza wskazująca tylko zatkanie powyżej 80 i 90% oraz proces wypalania.

Co do umiejscowienia to wydaje mi się że są co najmniej 3 sensowne miejsca.
Po lewej, po prawej i między zegarami.

Obie wersje wkrótce pojawią się na allegro,
Jeśli ktoś z alfaholików będzie zainteresowany to przewiduję specjalne rabaty.
Nooo to wygląda świetnie. Ile będzie kosztować? Jest możliwość zamówienia indywidualnego wskaźnika tzn. koloru diod?

Mnie najbardziej interesuje sposób podłączenia tego cacka. Dodatkowy kabelek, ale to dość przydatne urządzonko.

Brawo za pomysł :-)

Chciałem coś takiego kupić, nie znalazłem więc zrobiłem :)
Oczywiście wszystko da się zrobić pod konkretne zamówienie.
Kolor obudowy, nadruk, kolor diod itd.

Zabawa z podłączeniem to kolejny wątek.
Wykorzystałem Elm327 na bluetooth za 29 zeta z allegro, ale przy większy zamówieniu dałoby się zejść do 19 zł za ELM.
Co do kosztu monitora to całość ( z ELM'em) szacuję na około 140 zeta.
Wtyczka ELM wpięta jest na stałe więc trzeba podciągnąć zasilanie po stacyjce bo w złączu OBD jest na stałe.
W prawdzie pobór jest niewielki ale jest.
Moduł bluetooth został u mnie usunięty ale można zrobić tak że będzie to przełączane.
Czyli w normalnej pracy monitora BT będzie odłączony, ale gdy chcemy podłączyć się MES'em to przełączamy się na BT odłączając monitor DPF.
Urządzenie na razie sprawdzone na 159 1.9 150KM.
Pomysłów mam jeszcze kilka na to ale na razie badam możliwości.

Z pierwszych wrażeń po montażu to za bardzo rzuca się w oczy w tym umiejscowieniu. Może inny bardziej stonowany nadruk lub ciemna obudowa będzie lepsza.

Ostatnia edycja:
Jestem chętny na pierwszy egzemplarz. Cenowo bez różnicy wersja długa/krótka? Skoro kabel i tak trzeba ciągać to nie lepiej zrobić to bezpośrednio z wtyczką do OBD - zasilanie po stacyjce i tak jest w skrzynce obok złącza.

Z pytań: obudowa to jak widzę kawałek wąskiej obudowy do taśmy led? Obudowa zdecydowanie musiałaby być ciemna, najlepiej z tylko świecącymi punktami led. Fajnie, gdyby diody od zapełnienia DPFu były dość ciemne, dużo ich i mogą razić po oczach. Dioda od wypalania jak najbardziej jaśniejsza. Może wręcz zrobić odwrotnie i jeśli da się to zrobić produkcyjnie podświetlane byłyby tylko cyfry zupełnie jak na zegarach - w sensie światło przebija przez cyfrę. No i najlepiej podpiąć podświetlenie pod podświetlenie gdzieś w zegarach lub na desce, żeby regulowane było razem z deską. Nocą bardzo bardzo przydatne na długiej trasie.

Dodano po 4 minutes:

Wpadłem na jeszcze jeden pomysł - już przez kogoś podawany w innym wątku. Dioda RGB przyczepiona obok diody DPF na zegarach - świeci na zielono kiedy jest poniżej 80%, potem np. na biało i mruga na czerwono podczas wypalania. Albo najprościej - mruga czerwonym przy wypalaniu. Zero modyfikacji zewnętrznych. Można też pod oryginalną diodę się podłączyć, wystarczy przeciąć ścieżkę plusa, dooprowadzić zasilanie z modułu dpf monitor i dać diodę zenera na licznik w kierunku ecu oraz drugą w kierunku dpf monitora. Nie będą się zakłócać wzajemnie, jeśli ecu wywali błąd DPF to zaświeci normalnie lampkę kontrolną.

Ostatnia edycja:
Do autora.
Może udało by ci się rozpracować ramkę CAN między radiem a zestawem wskaźników. Wtedy mógłbyś zrezygnować z dodatkowego panelu i wyświetlać info o stanie DPF'a bezpośrednio na wyświetlaczu licznika tak jak info z RDS'u.
Nie mniej jednak projekt ciekawy...

Pozdrawiam...

Wydaje mi się że koledze mówiłem o takiej możliwości na priv.
Sprawdzałeś może paczki jakie tam lecą? Podejrzewam że nawet to szyfrowane nie jest.

-> dcfan
tak, prototyp jest w listwie do led, alu fajnie pasuje ale mimo to psuje estetykę.
mam też ciemne ale plastikowe listwy.
Jeśli nadruk będzie na folii transparentnej ( docelowo planuję poliwęglan z sitodrukiem ) to jest duża szansa że to nie będzie dominowało na desce.
zasilanie po stacyjce ma zasilać ELM'a z którego dalej zasilam monitor.

-> pfemek, maly777
zgadza się kombinuję z wyświetlaniem tego na oryginalnym wyświetlaczu ale sądzę że to jeszcze trochę potrwa.
Na razie czekam na zakupiony CAN sniffer ( leci z Chin ), ELM327 nie chce mi podejrzeć tych ramek. Może coś robię nie tak.

Dla ciekawych wnętrzności monitora
attachment.php

attachment.php

Załączniki

• IMG_3973.JPG
    IMG_3973.JPG
    75.8 KB · Wyświetleń: 2,307
  • IMG_3974.JPG
    IMG_3974.JPG
    68.2 KB · Wyświetleń: 2,320
Masz jeszcze wolne nóżki, może sterowanie jasnością jak mówiłem da się zrobić?
Kiedy można się spodziewać wersji produkcyjnej/testowej na długodystansowe sprawdzenie?

Nóżki są jeszcze na procku.
Póki co to ma być urządzenie proste i możliwie niedrogie.
Jeszcze nie potrafię określić terminu. Mam jeszcze kupę otwartych zawodowych projektów, ale staram się :)

" niedrogie " - i tu rodzi się kłopot
bo na teraz np legalne alfaobd mobile kosztuje chyba 160zł
i robi znacznie więcej niż tylko dpf
fakt- potrzeba urządzenia zew. ( smartfon ) no ale porównując koszta i mozliwosći dla mnie jednak wygrywa
nawet gdybym miał specjalnie do tego kupić jakiś używany gsm za pare dych

Dla mnie korzystanie non stop z telefonu do tego celu jest co najmniej nieergonomiczne, dlatego zrobiłem urządzenie "samodziałające" i do tego małe.
To już wolałbym co chwile gapić się na wskaźnik turbo.
Kto chce to skorzysta kto nie to nie. Ja się nie obrażę.
BTW. Ludzie wywalają koło 1kpln na diodowe ringi które niczemu nie służą poza wyglądem. I nie krytykuje tego. Każdy robi co chce ze swoim autem.
Jeśli zrobisz mi coś takiego za 3,50 to staję w kolejce. Dla mnie to ma być funkcjonalne.

Do tego nawet nie opłaca się samemu składać interfejsu ELM bo i tak chiński wyjdzie 2 razy taniej, takie czasy :)

Poza tym kto powiedział że to musi być tylko DPF. Jeśli uda mi się rozpracować ramkę CAN to dużo więcej informacji można posłać na wyświetlacz.
Inna wersja może być taka z dodatkowym małym lcd zamiast diod. Tylko jeszcze nie znalazłem takiego wyświetlacza żeby ładnie wyglądał w aucie.

Za chwilę przyjdzie ktoś i powie że po co to skoro można wyciąć DPF i tez będzie miał rację.

Ostatnia edycja:
ale po co nerwy ??
może nawet moje złe wpisy skłonią "projektanta" do poprawy wynalazku ?
wtedy wszyscy się ucieszą :-)
co do "non stop telefon" - opisałem od razu że byle smartfona tylko do tego można kupić za grosze :-)
a sam nasz telefon nadal bedzie telefonem

kto i le wywala i na co to mnie wisi
"Jeśli zrobisz mi coś takiego za 3,50 to staję w kolejce. Dla mnie to ma być funkcjonalne."

czy ja zrobię za 3,50 ? nie - bo nie mam takiej potrzeby i nawet nie wiem czy się da
a co do funkcjonalności ? - no jak na razie ma tylko jedną wg twojego opisu
a ty od razu newr

a ja tylko wyraziłem swoje zdanie i tyle
że wg mnie 140zł to sporo za dużo jak na możliwości tego ( możliwości na teraz - bo wcześniej nic nie pisałeś o innych zastosowaniach )

jak ktoś zechce to kupi to , ktoś inny odpali gsm i za podobną kwotę będzie monitorował wiele innych parametrów
no ale będzie musiał jednak tego smartfona odpalić :-)
co kto lubi :-)

Ostatnia edycja:
Ale ja się nie denerwuję. Jestem spokojny jak lilia na tafli jeziora o zmroku.
Projekt ma duży potencjał ale i tak zawsze przyjdzie ktoś kto powie że to bee.
Styknie tego bo z kolejnego wątku zrobi się hasiok ;)

nikt nie mówi że to beeee

ja tylko wskazałem na mozliwosci względem ceny - ot co

oczywiście wszelkie uwagi itp to moje zdanie
miliony innych mogą uznać je za idiotyczne
nie moja sprawa

Styknie tego bo z kolejnego wątku zrobi się hasiok
wink.png

czemu styknie ?
czyli co ?
nie wskazujmy projektantowi że są podobne rzeczy w podobnej cenie które potrafią więcej przy zastosowaniu gsm ?

a właśnie wskazujmy - może to poprowadzi go do ulepszania swojego projektu ?
a na ulepszaniu jeszcze nikt nie stracił

:-)

no chyba że projektant ma odpowiedź dla podpowiadających " jak umiesz sam lepiej to zrób" - to wtedy ok - jałowa dyskusja

Ostatnia edycja:
nie trać czasu na prowokacje
pracuj nad monitorem
:-)

Ja mam tylko jedno pytanie. Po co mi wiedzieć, ile ma procent zatkania dpf, tudzież kiedy mi się on będzie wypalał, skoro nikogo to nie powinno nic interesować ? Jeżeliby producent uznał, że jest to informacja niezbędna użytkownikowi to taki wskaźnik przewidziałby. Jeżdżę samochodem z 2005 r. z oryginalnym filtrem cząstek strałych. Auto ma przebieg 184k km, w moich rękach od przebiegu 142 k km. Nigdy nie miałem problemu z filtrem i nigdy nie interesowało mnie, kiedy się on wypala.

Amortyzatory
Powrót