• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Moja włoszka;)

looker_

Nowy
Auto
AR159 2.2JTS Sportwagon 2007
Czesc, już dobre pół roku jezdże Alfa 159 SW ale jakoś nie było okazji żeby sie pochwalić. Jest to moja pierwsza Alfa ale wygląda na to że zaraziłem sie alfaholizmem na dobre....

Mój egzemplarz ma silnik 2.2 JTS 185KM, jakos nie mogłem sie przekonać do klekotu- wiem, wiem diesle AR są udane, maja inna kulturę pracy itd... Ja jednak wolałem benzyniaka, w związku z tym że TBi były poza moim zasiegiem wybór padł na JTSa.

Alfa w momencie zakupu miala 140.000 przebiegu do chwili obecnej dorzuciłem kolejne 10.000. Rocznik 2007-pierwsza rejestracja dopiero 2009. Wnętrze czarny Alfatex, manualna skrzynia, climatronic 2-strefowy jak dla mnie wyposażenie w zupełności wystarczające tym bardziej że kilka rzeczy dołożyłem ale o tym za chwilę.

Powłoka lakiernicza jest OK, sa jakies rysy i hologramy, bez korozji. Coś tam jest pod spodem(sanki) ale dramatu nie ma wiec planuje sie tym zająć później.

W skrócie co udało mi sie zrobić do tej pory:
-wymiana oleju i wszystkich filtrów. Selenia i filtry ORI lącznie z kabinowym.
-wymiana osłony pod silnikiem. Również ORI, z tym że używana w bardzo dobrym stanie.
-wymiana tarcz i klocków z przodu i z tyłu( Zimmermann+Ferodo)
-wymiana opon na nowe całoroczne(Michelin Cross Climate+Pirelli)
-Regeneracja felg(Piaskowanie i malowanie proszkowe na grafitowy metalik)
-Regeneracja zacisków(Piaskowanie i malowanie na czerwono, oczywiście wymiana wszystkich tłoczków, gumek, srubek itd...) w trakcie ponieważ został mi tyl:)
-Naprawa zacinajacego sie zamka maski, nowa część ORI.
-Dołożenie czujników ORI tył i przód. Nowe zderzaki przód i tył ORI lakierowane pod kod lakieru. Przed liftem wszystkie wiązki byly kompletne także udało się łacznie z wyświetlaniem grafiki miedzy zegarami.
-Dołożenie Blue and Me. Troche dłubaniny było ale śmiga ładnie dzieki kolegom z forum:)
-Nowe nadkole z przodu ORI, nie chcialem cudowac z zamiennikami ktore nie pasuja za bardzo.
-Nowe dywaniki welurowe i gumowe. Obydwa ORI:)
-Naprawa podnoszenia szyby od strony pasażera.

W planach natomiast mam następujace rzeczy:
-wymiana rozrzadu(mam juz część gratów). Pokazuje mi sie błąd chociaz nie slychac niepokających objawów zeby halasował łancuch itd...
-naprawa sterowania nawiewami, wariuje czasami także możliwe ze trzeba przeczyścic panel sterowania.
-naprawa podgrzewania foteli, które pewnego dnia przestało sobie działać.

Poza tym jezdzic i dbać:)
379.jpg
380.jpg
381.jpg
382.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
O proszę, szczecinianin :)

Zapraszamy na spoty gdzie można się pochwalić swoją bellą :)

Więcej info na FB
https://www.facebook.com/alfaholicyszczecin/

BTW ładna 159 :)

Gdzie robiłeś te zaciski?
Powiedzmy ze szczecinianin, od jakichs 10 lat sobie pomieszkuje tutaj:)

A zaciski robilem w Kliniskach, Auto Service Furdal. Polecam, tylne sie dopiero robia bo sie zgapilem.

A jaki blad Ci wywala , jakie części już masz do rozrządu?
P0016. Mam zestaw łancucha FAI TCK 120, zastanawiam sie nad zębatkami z wariatorami ale te jak cos sciagne z US.

Ostatnia edycja:
[MENTION=75515]looker_[/MENTION] chyba się dzisiaj mijaliśmy na "płytach" za Szczecinem, jechałem granatową 145 :D

[MENTION=75515]looker_[/MENTION] chyba się dzisiaj mijaliśmy na "płytach" za Szczecinem, jechałem granatową 145 :D
Haha chyba nawet na pewno:) Jechalem do Klinisk po zaciski na tyl.

Ostatnia edycja:
Bardzo ładny wozik - i silnik jak u mnie :))

Wydaje mi się jak by felgi były srebrne wyglądały by na nieco większe ale to taka moja fanaberia.

Dołożenie czujników ORI tył i przód. Nowe zderzaki przód i tył ORI lakierowane pod kod lakieru. Przed liftem wszystkie wiązki byly kompletne także udało się łacznie z wyświetlaniem grafiki miedzy zegarami.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/159839-moja_wloszka_.html#ixzz5CIu2S8xa

Czy coś trzeba po za dokupieniem ORI czujników? Jaki mniej więcej koszt takiej operacji?

Jeśli chcesz to zostały mi nalepki na zaciski (robiłem dla siebie) u mnie wyszło tak

8ee71f4983d9e.jpg

Bardzo ładny wozik - i silnik jak u mnie :))

Wydaje mi się jak by felgi były srebrne wyglądały by na nieco większe ale to taka moja fanaberia.

Czy coś trzeba po za dokupieniem ORI czujników? Jaki mniej więcej koszt takiej operacji?

Jeśli chcesz to zostały mi nalepki na zaciski (robiłem dla siebie) u mnie wyszło tak

Pokaż załącznik 243842
Juz nie pamietam dokladnie ale wyszlo sporo...

Czujniki(SWF) 8szt. x100zl =800zl
Centralka przod+tyl 250zl
Wiazka tyl. 100zl
Wiazka przod 200zl
Buzzery 2x50zl
Lampka z przyciskiem 150zl
Koszt zderzakow i lakierowania, tutaj nie bede pisal nawet ile...

Jest osobny wątek w kwestii czujnikow oemowych na forum:)

Ostatnia edycja:
Czas na wymiane rozrzadu. Graty juz mam, oprocz kół zębatych ktorych mam nadzieje nie trzeba bedzie wymieniac... Zobaczymy jak sie rozbierze, poki co musze znalezc jakiegos ogarnietego mechanika w okolicy:)
262.jpg

Ostatnia edycja:
W miedzyczasie, nowe emblematy przod i tył:)
291.jpg
292.jpg

Nowy rozrząd już na miejscu, silnik pracuje jakby ciszej i równiej a co najważniejsze wreszcie zniknął błąd P0016:)

To super. Gdzie przeprowadziles cała operacje??

Wahalem sie miedzy Hardworks a P.E.M. Ze wzgledu na terminy zdecydowalem sie na ten drugi. Mysle ze dobry wybor, przy okazji zdiagnozowali mi kolo pasowe korbowodu do wymiany.

Swoja droga znalezienie do JTSa kola pasowego w rozsadnej cenie i dobrej jakosci no naprawde wyzwanie... ale mam juz wiec tylko musze je wymienic:)
To super. Gdzie przeprowadziles cała operacje??

Wahalem sie miedzy Hardworks a P.E.M. Ze wzgledu na terminy zdecydowalem sie na ten drugi. Mysle ze dobry wybor, przy okazji zdiagnozowali mi kolo pasowe korbowodu do wymiany.

Swoja droga znalezienie do JTSa kola pasowego w rozsadnej cenie i dobrej jakosci no naprawde wyzwanie... ale mam juz wiec tylko musze je wymienic:)

Z tym kołem to prawda,ja kupiłem używane jedyne jakie było na allegro za 2 setki,całe szczęście że w bardzo dobrym stanie.Gdyby nie to ,zostało by szukanie nowego ,a cena nowego boli [emoji39]

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Wygląda na to że modów przy Alfie kuniec póki co, niestety ale zmuszony jestem sprzedac auto:( Jeśli ktoś chciałby kontynuowac zapraszam do działu bazar/sprzedam

Nowy nabywca Alfy dostanie nowy akumulator, stary odmówił posłuszeństwa niestety:(
249.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nowy nabywca Alfy dostanie nowy akumulator, stary odmówił posłuszeństwa niestety:(
249.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
I nowa linke maski, ktoś wymieniał to ustrojstwo moze:) Dam rade sam czy lepiej kogos do tego wziac?
24.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót