[147] Moja własna Rosso Alfa - 147 1.9 JTD Progression

kubajg

Nowy
Auto
Alfa 147 1.9 JTD
Witam!
Czas pokazać moją 147 którą śmigam od stycznia tego roku, chociaż na forum była już dużo wcześniej u innego klubowicza :)

Jest to 100-procentowa włoszka z 2001 roku, w wersji Progression 1.9 JTD 115KM. Sprowadzona do PL jakoś w 2009 roku.
W sumie jedynym ciekawym dodatkiem który ktoś dołożył w salonie to nawigacja Connect Nav+, poza tym totalna seria :)
W chwili obecnej ma około 267 tyś. km przebiegu, ale sądząc po zadbanym (i pachnącym) wnętrzu większość przelatana raczej na dłuugich trasach :D Silnik też w dobrej kondycji, także póki co jestem bardzo zadowolony, autko śmiga bezproblemowo :)

W sumie od zakupu wymienione zostało kilka standardowych rzeczy:
- olej Motul X-Cess 8100 5W40
- filtr oleju Filtron, powietrza Mann, paliwa Bosch
- wahacze dolne TRW
- wahacz górny prawy TRW
- nowe tuleje wahacza górnego lewego (sworzeń był w super stanie to szkoda było wyrzucać)
- nowa osłona pod silnik (oryginalna była już mocno zmęczona życiem)
- nowa osłona przegubu zew.
I jakieś pierdoły typu wieszaki tłumików, nowe dywaniki gumowe na zime itp.
Poprzedni właściciel wymienił kompletny rozrząd jakieś 15 tyś. km temu.

Auto stało na stalówkach z oryginalnymi kołpakami, dlatego poszukałem używanych alusów 16" i wrzuciłem na nie nowe oponki letnie Dayton D320 205/55/16 + nowe dłuższe śruby. Ideałem były by dla mnie szprychowe 17" + lekko obniżone zawieszenie, ale po poprzednim niezbyt komfortowym aucie zapragnąłem jednak mieć wygodną i bezproblemową "serię" :)

Dzisiaj zafundowałem lakierowi gruntowne mycie, więc grzechem byłoby nie zrobić kilku fotek.. efekt poniżej :P

59.jpg

60.jpg

61.jpg

62.jpg

63.jpg

64.jpg

65.jpg

Pozdrawiam alfaholików! :D

Ostatnia edycja:
Piękny kolor! Ale osobiscie nie trafie tego wzoru felg :)

I co robi uchwyt na gaśnice na szybie to nie wiem ;)

Zafundowałeś lakierowi jakąś polerkę bo świeci się jak psu... :D

Zafundowałeś lakierowi jakąś polerkę bo świeci się jak psu... :D
Nałożyłem tylko zwykłą tanią politure Sonaxa :D A wcześniej czyściłem lakier ze smoły i żywicy, bo było sporo syfu no i przejechałem glinką ValetPro :) Chciałbym zrobić porządną polerkę (+ jakiś dobry wosk), ale zastanawiam się czy jest sens się w to bawić ręcznie, pewnie maszynowo jest 100 razy lepiej i szybciej a sprzętu brak..

Dorzuce jeszcze 2 fotki :)
68.jpg

69.jpg

Dzisiaj skompletowałem części do wymiany rury między turbiną a intercoolerem, bo oryginalna guma już jest spękana i pewnie długo nie pożyje, rura z kwasówki oczywiście od naszego kolegi z forum :) Niedługo montaż :cool:

IMG_0481.JPG

Z innych "nowości", to jakiś czas temu miałem w trasie nieciekawą awarie, mianowicie pękł wężyk paliwowy przy filtrze paliwa i jechałem dobre 100km z lejącą się ropą pod auto :) Poza wymianą wężyka na nowy, musiałem oczywiście porządnie doczyścić komore silnika i podwozie i wymienić pasek wielorowkowy osprzętu bo ropa go rozpuściła i zaczął piszczeć :(
Poza tym wpadło nowe sprzęgiełko alternatora, napinacz i rolka prowadząca paska osprzętu, te rzeczy prawdopodobnie były do wymiany tak czy inaczej...

Ostatnio sprawdziłem też poziom oleju w skrzyni (trzyma się na max), i wymieniłem filtry kabinowe.

Edit:
Tak wygląda zamontowana rura. Overboost niestety nie przypasował do tych śrub, ale jest teraz na górze co wyjdzie mu na zdrowie, będzie się mniej brudził :)
IMG_0488.JPG

Ostatnia edycja:
Mały update :) W ostatnich dniach zrobione:
- nowy płyn hamulcowy DOT4
- nowe linki hamulcowe RC
- nowe klocki hamulcowe tył Brembo
I przy okazji wyczyszczone i przesmarowane zaciski, teraz już hamulce działają idealnie, wcześniej nie odbijały pordzewiałe linki i klocki cały czas obcierały i popiskiwały :P

Poza tym zamontowałem nowe kierunkowskazy z przodu, bo oryginalne wyglądały nieciekawie. W jednym chlupała woda, a drugi cały popękany. Tylko żałuje że kupiłem zamienniki (firmy TYC) bo jednak jakość wykonania jest taka sobie, ledwo je wpasowałem na miejsce. Skusiłem się wyglądem, ciekaw jestem czy nowe oryginały też są takie ciemne :)
20131104_145939.jpg
Różnica w wyglądzie jest :D

20131105_133142.jpg
Efekt na aucie

Na zimę założyłem też z przodu nowe wycieraczki Bosch Aerotwin i zainwestowałem w żarówki H7 Osram Night Breaker Plus, zobaczymy jak będą się spisywać i ile wytrzymają :P
20131105_120355.jpg

Zastanawiam się jeszcze nad postojówkami H6W diodowymi, ktoś ma jakieś doświadczenie z diodami w tym miejscu? Chociaż z drugiej strony jak pomyślę o genialnym dostępie przy ich wymianie to jest duża szansa że dam sobie spokój :D

Ostatnia edycja:
W ostatnim czasie pojawił się w aucie mieszek skrzyni biegów by Proxim@Ar oraz kierownica obszyta przez kolegę Belfer. Obie usługi mogę polecić w 100%, naprawdę porządna robota :D

attachment.php

Jak ktoś ma zwykłą plastikową kierownicę to naprawdę polecam obszycie, chwyt robi się gruby i dużo przyjemniej się jeździ :) Oryginalna skórzana kiera jest sporo cieńsza.

Kupiłem też w końcu oryginalną podkładkę pod tablicę której brakowało:

attachment.php

Poza tym wpadły nowe świece żarowe Beru (jeszcze przed zimą), olej, filltry (oleju, powietrza, paliwa) a na dniach czeka mnie wymiana pompy sprzęgła, mam nadzieję że pomoże na zapowietrzający się układ...

Załączniki

• IMG_2059_ps.jpg
    IMG_2059_ps.jpg
    108.7 KB · Wyświetleń: 235
  • 20140510_183504.jpg
    20140510_183504.jpg
    100.2 KB · Wyświetleń: 255
Amortyzatory
Powrót