• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Moja Smoczyca 166

Dzieki Masa, staram się jak mogę:) Ostatnio zrobiłem małe pranko w środku, boczki na slupkach były brudne faktycznie. Ale co do podsufitki to myślałem, że jest w miare czysta. Po praniu okazało się, że była jednolicie uj... no brudna:D

Co do kiery to narazie trzymam tą bo nie jest jeszcze zjechana zbytnio chociaż przyznam, że lekkiego klina na przyszłość- jak już się kiera zedrze- wbiłeś.
Niestety pogoda jest kiepska u nas ( leje od 3 dni) i nie pozwala za bardzo na jakieś dłubanko:( A miałem taką piękną wizję na majówkę- ja, Alfa, browarki i garaż:D

Ładna historia :) w dodatku teraz te 17" są przekozackie. Mam nadzieję że do zobaczenia :D

Ładna historia :) w dodatku teraz te 17" są przekozackie. Mam nadzieję że do zobaczenia :D

Dzięki bardzo Marku. w tym tygodniu powinno się wszystko wyjaśnić odnośnie mojej wizyty w Miedzygórzu, obiecuję, że będe się starał również zawitać. Będziemy w kontakcie.

przyznam, że lekkiego klina na przyszłość- jak już się kiera zedrze- wbiłeś
Ja mam czarno-poplielaty środek. W czarnej skórze efekt będzie podwójny. Ja wymieniłem mimo , że mam skórzaną kierkę w ładnym stanie. i naprawde z drewnem prezentuje się nieziemsko.Znalazłęm drewnianą kierkę z idealną skóra i drewnem bez przetarć- o co bardzooo trudno- dałem 70 zeta u cuma_borek.
Tu masz fotke jak to mniej wiecej sie prezentuje.

a było coś takiego jak kupiłem to autko. Różnica na plus imo:D

Ostatnia edycja:
Drewniana kierownica na każdym robi bardzo duże wrażenie, ja temat przemyślę w przypływie wolnych środków, ale wtedy tez będę myślał na konsolą środkową. wyznaję zasadę albo rybki albo akwarium. Narazie musze sie mobilizowac do zawiechy z tyłu a chcę to zrobić kompleksowo tj. nowe amory sprężyny ( amory i sprężyny od razu na przód co by nie wracać do tego) + poliuretan z tyłu no i wahliwe, gumy na stabilizator, tuleje na belkę itp. Amory i spręzyny jeszcze sa ok wg. badań i prowadzenia ale chcę ja opuscić -30/-25 na dół i zrobić to wszystko na sicher:) Chcę przelatać na tym co mam do jesieni, (kółka jeszcze się nie rozłażą:P) i wtedy zrobić konkretnie wszystko. Przód mam spoko wiec narazie mam spokój:)

Ten plastik pomalowany w barwach sklejki, dupy nie urywa, więc nie skupiaj się na tym :) miałem to w poprzedniej i walnąłem to w czarny mat bo nie bardzo dało się na to patrzeć :) i w sumie ten czarny mat mi się spodobał. Jak skończę projekt selektora to też zrobię konsolę środkową w czarnym macie.

Hehe. No to jak zabrałeś się za zawias i chcesz to kompleksowo robic to wielki szacunek:D:D Ja walcze chwilowo z przodem a z tyłu coś mi postukuje na dziurach. Zabawę zacznę od wymiany łączników staba- bo sa najtańsze:D I potem stopniowo zaczne się zagłębiac w temat. Powodzenia życzę kolego, jak pisałem podoba mi się kierunek prac w Twoim autku.

Dlatego bardziej skłaniam się ku zostawieniu kiery w skórze a panel na konsoli środkowej wrzucić na jakąś hydrografikę ale bez wsi typu czarodziejka z Księżyca:P
Myślę nad alu szczotkowanym z polifta, ku temu najbardziej się skłaniam, ew. jakaś inna odmiana alu. chciałbym zostać blisko oryginałowi i zachować zarazem jakiś tam smaczek i postęp nowoczesności:)

- - - Updated - - -

Powodzenia życzę kolego, jak pisałem podoba mi się kierunek prac w Twoim autku.

Fajnie dzięki. W przypadku zawiechy w naszych autkach mam pewną taktykę: gromadzenie części przez jakiś czas a potem hurtem wszystko do wymiany:D Mam właśnie plan zacząć od sierpnia gromadzic graty i na jesień robić ew. wczesną wiosną ale wtedy to już od razu z przodem na poliuteran.

Co do wnętrza Masa- różnica jest kolosalna. Skórka robi swoją robotę, kiera tez ciekawie komponuje się z tym kolorem skóry. Pamiętam Twoje posty, jak wrzuciłeś skórę do Belli:D
Jak szukałem moją Alfę to oglądałem jakiś pomnik w jasnym welurze; welur fajny, welur miły ale przy skórze...

Ostatnia edycja:
Dzisiaj moja Smoczyca poznała nową koleżankę:D nawet sobie pogadały na parkingu:PDSC04193.jpgDSC04194.jpgDSC04195.jpgDSC04196.jpgDSC04197.jpgDSC04198.jpgDSC04199.jpgDSC04200.jpgDSC04201.jpg

GTV'ka Cup kolegi Zarazek, nie ma to jak dwie sztuki Grigio Chiarro razem i cruising po Stawikach:D

Fajnie dwie srebrne wyglądają :)

Witam kolegów mam takie pytanie jak oceniacie Alfe Romeo 166 ? Chcę kupić Alfe ale zastanawiam się nad 156 i 166 który jest tańszy w utrzymaniu ? zarabiam 1000 zł miesięcznie ale kasę mam odłożona na dobrą Alfe. I nie wiem czy lepiej kupić coś mniejszego czy taką limuzynę. Jeśli chodzi o części zamienne to nastawiam się tylko na oryginalne ale nie orientuję się jakie są ceny np. rozrząd,klocki,filtry,elementy zawieszenia. I trzeba wziąć oczywiście pod uwagę zużycie paliwa.. Dużo nie jeżdżę można powiedzieć że bardzo mało rocznie nie robię nawet 3 tysięcy kilometrów.

Cześć Damian, jako "właściciel" wątku o mojej Alfie poczuwam się do pewniej odpowiedzialności do napisania kilku rad dla Ciebie:) Jeśli zarabiasz 1000zl/msc to odpuść sobie 156 a tym bardziej 166 bo to że masz odłożone na auto to w ogóle nie znaczy, że będziesz je w stanie utrzymać, bo koszty są naprawdę wysokie. Ja np. zaczynam zbierać kasę na kompleksową wymianę zawieszenia z tyłu aku, 4 amory+ sprężyny, nowy akumulator i parę innych pierół i pewnie 5 tys zł. trzeba uzbierać.
Dzisiaj nie jest sztuką kupić fajne autko, sztuką jest je utrzymać!! Jeśli kochasz Alfę, kup jakieś zadbane 145/146 i dbaj o to autko.
wybij sobie z głowy 166 bo zginiesz!! Ja do mojej duzo nie dołożyłem bo kupiłem pewny, zadbany egzemplarz, ale po 2,5 roku wiem, że trzeba szykować woreczek talarków:)
Ja tez kokosów nie zarabiam, ale staram się jak mogę. Ile tej gotówki masz na Alfę?

Na Alfę mam odłożone 8.200 zastanawiam się jeszcze nad Passatem 1.9 TDi i te dwie Alfy.

Passat vs 145/146???? To czego Ty szukasz bo zupełnie nie rozumiem. To jak wybór między hulajnogą a rolkami.....

Podoba mi się zdjęcie obydwu Alf od tyłu. Widać na nim, jak ogromna jest 166:) Śliczne auto.

Był taki pomysł Masa na Busso. Ale klienci mieli jedną szansę na zakup, więcej wystawiania nie ma:)
Była konkretnie zainteresowana ekipa, przetrzepali mi porządnie samochód i....nic nie znależli. ale przynajmniej pelna diagnostyka za free.
Swoją droga wszyscy jeżdżą włoszczyzną i szukali auto rodzicom. No ale rodzice pokroju das Auto....

A z nowości: na 12.08 umówiony termin u Darka2116 na regenerację wariata, od razu zmienie pasek rozrządu i wymiana oleju. Do tego pełny przegląd silnika (komp, świece, dolot itd)

Nabyłem w piątek drogą zakupu olej Liqui Moly 10W40 Leichtlauf z dwusiarczkiem molibdenu

http://allegro.pl/olej-liqui-moly-mos2-leichtlauf-10w40-5l-2184-i3410253345.html

Olej w kolorze siwym:D zobaczymy jak to ustrojstwo bedzie się sprawowało.
Koło wtorku Alfa jedzie do Darka na Łagiszę na wymiane oleju, regeneracja wariata i przegląd ogólny silnika, zobaczymy co wyjdzie.

Mam ostatnio mały dylemat: zakładać Junkersa czy wziąć się za zawieszenie konkretnie i parę innych tematów, które mnie drażnią.
Obecnie jeżdżę do pracy pociągiem, trochę z lenistwa a głównie ze względu na koszt wachy. Alfa służy bardziej weekendowo. Założenie gazu miałoby ją przekształcić w auto do codziennej jazdy czyt. praca 40km dziennie plus dodatkowe jazdy wkoło komina.

Ta jazda pociągiem nie jest wcale taka uciążliwa o ile Koleje Ślaskie nie grają w uja a i dobre 400zl w kieszeni zostaje i komfort psychiczny nie użerania się w korkach.

Póki co walcze z myślami co zrobić...

Ostatnia edycja:
Witam ponownie

Alfa wczoraj wróciłem ze Spa od naszego forumowego kolegi Darka (darek2116). Na wstępie muszę pochwalić profesjonalizm, wiedzę oraz podejście kolegi do naszych autek. Naprawdę polecam a ja mogę spać spokojnie bo porządny mechanik to 3/4 sukcesu w naszych autkach.

A oto co zostalo zrobione:

-regeneracja wariatora
-nowy pasek rozrządu ( wymieniałem cały układ z balansem jakieś 13tys km temu ale z racji, że musiałem zrzucić pasek, wolałem założyć nowy)
-nowa uszczelka pokrywy zaworów
-2 rolki prowadzące paska micro
-uszczelniacz na wałek wydechowy
-akumulator

W środę nowy olej+ filtr oczywiście
Silnik przejrzany, błędów brak.

Musze powiedzieć, że różnica w pracy silnika po regeneracji wariatora jest kolosalna!! Silnik nie terkota jak diesel, ale akurat tego się spodziewałem. Nie spodziewałem się natomiast, że zmieni się bardzo na plus sam dźwięk silnika w kabinie. Wcześniej przy przyspieszaniu był to nachalny warkot który cichnął dopiero od 120km/h. Teraz motor pracuje dużo ciszej, bardziej jedwabiście, soczyście:D Dynamika również wyraźnie się poprawiła.

Co ciekawe człowiek u którego robiłem rozrząd cały, zarzekał się że ma blokady i "oczywiście zrobię na blokadach". Jak się okazało u Darka, rozrząd ustawiony był na markera i oczywiście był przestawiony...
Tak więc jak mech mówi Wam, że zrobi na blokadach, to niech wam je POKAŻE.

Kolejny etap doprowadzania maszyny do stanu mnie satysfakcjonujacego pazdziernik/listopad:)

Wiesz jak ja wam zazdroszczę tych skórzanych gałek zmiany biegów... Jeżeli ktoś nie wie o co mi chodzi, to niech sobie siądzie w upalny dzień, albo w mroźny i bez namysłu wrzuci ,,jedynkę" w 147... Będę musiał też nad tym pokombinować...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót