• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Moja pierwsza Alfa :)

Kemot176

Nowy
Auto
Alfa Romeo Mito 1.4 120KM / Alfa Romeo GT
Witajcie, po wielu miesiącach posłuchałem serca i jest ona cała na biało Alfa Romeo Mito.
Od dłuższego czasu chciałem być posiadaczem Alfy, lecz dopiero teraz udało się to marzenie zrealizować :cool:
Co do samego autka mam go stosunkowo niedługo, lecz jest kilka detali które muszę poprawić (głównie wizualnych), technicznie samochód jest w bardzo dobrym stanie. Po przejechaniu kilkuset kilometrów odczucia meeega pozytywne. Autko jest twarde, dobrze trzyma się drogi a silnik 1.4 120KM daje frajdę z jazdy.
Kilka fotek:
alfa1.jpg
alfa2.jpg

Co jest do zrobienia?
- wymiana oleju z filtrami
- wymiana rozrządu
- lakierowanie ramek szyb i reflektorów
- polerka przednich reflektorów
- pranie wnętrza

Aktualny postęp prac będę się starał na bieżąco wrzucać w tym temacie. Póki co zakupiłem ramki forumowe, żarówki do jazdy dziennej (białe), kapslki na felgi.
Priorytetem oczywiście jest wymiana olejów i rozrządu. Pozdrawiam!

Witam :) ładna baza do stworzenia czegoś ładnego :) sam czasami oglądam mito na portalach ogłoszeniowych, ale sam nie wiem czy byłbym w stanie się przesiąść z 147 :P swoją drogą jako ciekawostkę zdradzę że nazwa MiTo zawdzięcza dzięki połączeniu dwóch miast, w której została zaprojektowana oraz wyprodukowana , Milano / Torino :) szerokości !

W weekend trochę podziałałem. Weszło kompleksowe oczyszczenie wnętrza (wszystkie elementy plastikowe) plus pranie tapicerki. Użyłem do tego K2 tapis. Najpierw wnętrze odkurzałem, potem pryskałem preparatem, chwile odczekiwałem i wyciągałem odkurzaczem. Efekt wizualny ok, zapach też trochę sie poprawił, choć w środku trochę dziwnie pachnie. Dlatego na przyszły tydzień umówiony jestem na ozonowanie - podzielę się efektami. Poza tym zamówiłem nowe dekielki do felg, które okazały się za duże więc będę musiał wymienić :( Czekam też na ramki forumowe.
Wczoraj wziąłem się za polerowanie reflektorów, i dobrze że zacząłem tylko jeden. Kupiłem papier ścierny(P1500, P2000, P2500) w Castoramie, który okazał się okropny i po wypolerowaniu futerkiem na wkrętarce zostały ryski.... a zeszło mi przy tym 5h. W następny weekend będe się starał to poprawić.
W tym tygodniu również wjeżdża pełen serwis (rozrząd, olej, filtry i nowe świece). Pozdrawiam :)

Widzę że dzieje się przy Alfie. Ja robiłem ozonowanie, znajomy mi zaproponował ale maszyną do ozonowania pomieszczeń typu sal szpitalnych itp :D więc jak już udało się machinę upchać w aucie to za to później w środku było jak w nowym aucie :)

Piękna!
Mam taki sam kolor (biancospino) oraz silnik. Felgi mam czarne i o innym wzorze, ale te Twoje z charakterystycznym wzorem affy są bardzo ładne - pasują do koloru.
Mnie bardzo drażni ta srebrna klamka. Wolałbym, zeby była w kolorze, w którym są oprawki lamp (czarny mat). Zastanawiałeś się nad tym?

.
Wczoraj wziąłem się za polerowanie reflektorów, i dobrze że zacząłem tylko jeden. Kupiłem papier ścierny(P1500, P2000, P2500) w Castoramie, który okazał się okropny i po wypolerowaniu futerkiem na wkrętarce zostały ryski.... a zeszło mi przy tym 5h. W następny weekend będe się starał to poprawić.
W tym tygodniu również wjeżdża pełen serwis (rozrząd, olej, filtry i nowe świece). Pozdrawiam :)

Jeśli chcesz polerowac lampy zacznij od papierów 600-800-1000-1200-1500 ew jeszcze 2000. Małe przeskoki pomiędzy gradacjami pozwoli uniknąć Ci właśnie takich niespodzianek. Dodatkowo nie polecam kupować papieru w castoramie czy innym marketach. Zdaża się że te papiery są tak wykonane ze np. w arkuszu papieru 1000 jest jedno ziarenko o gradacji 600 i ono robi Ci bałagan na całym kloszu. Po pracy papierami jedziesz pastą tnącą na futrze lub twardym padzie, następnie pasta finishowa na miękkim padzie i masz klosz jak nowy.

Pełna zgoda co do papierów z Castoramy. Tym razem zaopatrzę się w coś porządniejszego i na weekendzie powalczę.
Kolor klamek mi nie przeszkadza, bardziej zastanawiam się nad zmianą koloru obramówek lamp - może coś pod kolor felg.

Zgodnie z zapowiedzią w Czwartek zrobiony został przegląd po zakupowy, wleciał nowy rozrząd z pompą wody - INA, świece - NGK, olej z filtrami - Motul. Przy okazji wpadły nowe dekielki od felg. Teraz została rejestracja i ozonowanie :)

WhatsApp Image 2019-04-12 at 17.54.21.jpg

Ciemne felgi do białego lakieru robią dobrą robotkę ;) Bardzo ładna Alfa, MiTo ma coś w sobie czego brakuje Julci. Jeżeli chcesz kombinować z kolorystyką to fakt że obwódki lamp są takie sobie i w tym kierunku bym szedł. Masz "chromowane" klamki, więc może poszukaj chromowanych obwódek? Były takie ori, więc powinno się dać znaleźć używki w sensownym stanie, a ładnie by się to w całość komponowało.

I dawaj więcej zdjęć, a nie tak :P

Ostatnio przy okazji korzystnej pogody powalczyłem z polerowaniem lamp, tym razem zaopatrzony w lepsze papiery wodne i "futerko" na wkrętarkę poszło znacznie lepiej. I lampy odzyskały dawny blask. Robiłem w ciemnym garażu stąd brak fotek :(
Pierwsze zakupy :
mitoparagon.jpg 20190415_174259.jpg

W niedziele postanowiłem wykorzystać kawałek starej foli carbon i powstało takie coś:
20190415_145713_HDR.jpg20190415_145720.jpg

Przyznam szczerze, że prezentuje się fajnie, większa ilość podeszła by już pod wiochę. Póki co zostaje, może przy okazji regeneracji plastików lakierem strukturalnym będzie i to pomalowane.
Po ogarnięciu wnętrza czas na budę :) Mycie wstępne:
mito1.jpg

Wleciały nowe znaczki na felgi:
20190415_145740_HDR.jpg

Po wysuszeniu, w ruch poszedł wosk:
20190415_153318.jpg

No i po nawoskowaniu i potraktowaniu plastików K2 BONO black (nie polecam):
20190415_175419_HDR.jpg20190415_175453.jpg20190415_175619_HDR.jpg20190415_174131_HDR.jpg

Plany na najbliższy czas? Jutro rejestracja i ozonowanie wnętrza, przemyślenie sprawy koloru obramówek lamp - waham się między czarnym matem a chromowanymi, no i w planach jest radio 2 din plus kamerka cofania (kamerę mam). No i czekam na ramki forumowe :D

Mała rzecz a cieszy :)
IMG_20190426_185949.jpg
IMG_20190426_185954.jpg

Zastanawiam się w jakiej konfiguracji Mitko lepiej wygląda z dokładką zderzaka tylnego w kolore nadwozia czy czarne, zastanawiam się nad zmianą na właśnie czarny. Jak wy się na to zapatrujecie?
W planach wrzucenie radia 2 din w miejsce oryginalnego, montaż kamerki cofania, może czujników parkowania tył, no i coś zacząłem śledzić temat świateł halogenowych z przodu, szukam człowieka który będzie umiał odblokować tą opcje w ECU, znacie kogoś z okolic Czewy?

Ja ładnie wygląda to musi cieszyć. Dokładka czarna czy w kolorze tak samo dobrze będzie wyglądać.

Zmień kosmetyki na bardziej markowe, te z K2 (no może poza rotonem i sigmą) są raczej niskich lotów. Bella zasługuje na coś lepszego [emoji6]

Pełna zgoda, ten wosk akurat miałem na wykończeniu więc szkoda wyrzucać. Mam też pasty 3M ale to polerskie, swojego czasu używałem wosku Tenzi ale jakoś bez szału.

Wymienione żarówki do jazdy dziennej, teraz świecą tak
m1.jpg
Od początku bywał problem z otwarciem bagażnika, słychać było że chce się otworzyć ale klapa nie reagowała. Rozebrałem mechanizm i nasmarowałem.
IMG_20190509_164912.jpg
Bez większego efektu, pomogła za to regulacja uchwytu, teraz otwiera się zawsze. ;)

Wymienione żarówki do jazdy dziennej, teraz świecą tak
Pokaż załącznik 258118
Od początku bywał problem z otwarciem bagażnika, słychać było że chce się otworzyć ale klapa nie reagowała. Rozebrałem mechanizm i nasmarowałem.
Pokaż załącznik 258117
Bez większego efektu, pomogła za to regulacja uchwytu, teraz otwiera się zawsze. ;)
Co to za żaróweczki? ;)

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót