Moja pierwsza Alfa i pierwsza jej naprawa - Sonda Lambda

czepi

Użytkownik
Auto
Była 147 1,6 TS; Jest AR 159 1,75TBI
Witam.
Jakiś czas temu zaczęła mi świecić kontrolka i wyświetlać Motor Control System Failure.
Kolega demon301 podpiął moją Bellę pod kompa i skasował błąd sondy.
Po jakimś czasie błąd znów wyskoczył i pokazało (w multiecuscan) co następuje:
P0141 - preheating resistance 1 below catalyser --- brak sygnału --- krytyczny --- kontrolka wł.
Jako, że zamierzam zabrać się sam za wymianę a z tego co wiem mam 2 lub nawet 3 sondy, proszę o pomoc która to może być sonda.
Trochę juz poczytałem postów ale nie znalazłem prostej :) odpowiedzi.

Ilość sond można sprawdzić po numerze nadwozia,a jeśli będziesz sam zabierał się za wymianę to pożycz sobie klucz specjalny do sond może Ci się przydać.

Kolega ma rację, i do tego jeszcze jakiś dobry penetrator w spreju - ciężko ją wyjąć bez uszkodzenia. Wiem z doświadczenia ...
Te sądy są kolektorze wydechowym. Więc ciężko ... lepiej znajdź tą właściwą lub kup dwie :)

P0141 - Podgrzewacz czujnika O2 (Bank 1 Czujnik 2) - usterka*
sprawdź na początek kabelki od sond. jeśli masz 1,6 ECO 105 KM to masz tylko 2 sondy i wtedy prawdopodobnie należy zwrócić uwagę na tą sondę za katalizatorem. tym bardziej jeśli silnik pracuje płynnie by to wskazywało właśnie na sondę diagnostyczną

no mam 120 Konny silnik w dodatku podobno katalizatory pozbawione "wnętrzności". silnik pracuje równo - pokazuje spalanie na poziomie takim samym jak przed wyskoczeniem błędu. Są tam chyba dwa katalizatory. Jeśli dobrze zauważyłem to jest kolektor 4-2-1 Na dwururce są katalizatory(przed każdym z nich lambda). Czy jest jeszcze jedna lambda już za katalizatorami jak kolektor przejdzie w jedną rurkę? Która sonda to ta tzw. diagnostyczna?

tak jak piszesz, na "dwururce" są sondy, a kolejna jest za drugim katalizatorem - przed środkowym tłumikiem. Trzeba wejść pod auto. U mnie nie było problemu z wymianą.
Sonda diagnostyczna to właśnie ta ostatnia.

SONDA PRZED KATALIZATOREM (w moim przypadku)
Indeks: 258006376
Ilość biegunów: 4
Długość całkowita [mm]: 430
Sonda lambda: sonda regulacyjna
układ wydechowy: przed katalizatorem

SONDA ZA KATALIZATOREM (w moim przypadku)
Indeks: 258006388
Ilość biegunów: 4
Długość całkowita [mm]: 2030
Sonda lambda: Sonda diagnostyczna
Układ wydechowy: za katalizatorem

P.S przy kupnie zwróć uwagę na długość kabla oferowanych sond i najlepiej sprawdza się Bosch.

Ostatnia edycja:
Panie i Panowie podpinam się pod temat :) otóż stałem się szczęśliwym posiadaczem 147 po lifcie z 120KM silnikiem. Przed zakupem auto sprawdziłem w aso, gdzie wykryto błąd na kompie o numerze P0134 - czujnik o2 (bank 1 czujnik 1) - brak aktywności*. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu błędu. Czy konieczna jest wymiany sondy lambda? Jeśli tak to której? Czy średni laik poradzi sobie z wymianą ;D? Dodam, że silnik ładnie pracuje. Brak dławienia, falowania, utraty mocy na biegu jałowym (stale 1100 obrotów). Jeśli konieczna będzie wymiana sondy czy należy zaprogramować nową sondę?

czujnik o2 (bank 1 czujnik 1)
Sonda nr 1 czyli pierwsza przed katalizatorem
Czy konieczna jest wymiany sondy lambda?
Jeśli sonda jest podłączona i pokazuje błąd to tylko wymiana
Czy średni laik poradzi sobie z wymianą ;D?
Jeśli potrafisz używacz płaskie klucze i nie boisz się trochę pobrudzić to nie widzę problemu
biegu jałowym (stale 1100 obrotów)
Zdecydowanie za wysokie masz te obroty. Powinno być 800-850 obr/min. Jeśli po wymianie lambdy będzie tak samo przyjrzał bym się czujnikowi temperatury silnika.
Jeśli konieczna będzie wymiana sondy czy należy zaprogramować nową sondę?
Nie

Amortyzatory
Powrót