I taka przyjemność ile będzie Cię kosztowała tak na oko? piaskowanie podłogi i elementów.
Zlecenia piaskowania auta są w granicach 1500-2500zł Całościowo. Reszta elementów jest przeliczana na m'2.
Szczerze, przekonam się jeśli znajomi stworzą taką możliwość w Wołominie.
Koszt operacji z piaskowaniem powiedzmy podłogę" Bagażnika" w rewersie + nadkola. Następnie masa uszczelniająca łączenia, podkład i zabezpieczenie antykorozyjne.
+ Demontaż i montaż tylnego zawieszenia, jeśli jesteś wykonać to sam i zdemontować, bak, część wydechu, przewody hamulcowe ( są łączone pod podłogą fotela pasażera ) Nadkola, i kompletnie zdemontować tylne zawieszenie sam. Jeśli nie to Operacja w okolicach 500-600zł Demontaż i Montaż po piaskowaniu i ponownym zabezpieczeniu. Poprawianie gwintów w podłodze, otworów technicznych ( lub reperaturki blacharskie )
Do tego doliczyć koszty materiałów.
- - - Updated - - -
Bardzo ładna, Napalam sie na te felgi i oczyma wyobrazni widze moja wyglada na tym felunku. DSP miażdzy w por do seryjnego naglosnienia- sam niedawno zakladalem, ale bez glosnikow to za duzo szału pewnie nie bedzie. Pogratulowac kolego. zacna. Ps co to za srebrna na przeszczep? masz jakies foty jej? masz jakies graty na handel czy poprostu kupiles dla siebie na dawce?
Na dawcę nie, jest srebrna AR'ka 166 3.0 V6 24V w Warszawie na ulicy Strażackiej, posiada jeszcze sporo części, silnik, cała karoseria, drzwi, jeszcze wnętrza trochę zostało. elektryka, itd, itd.
Gdyby ktoś czegoś potrzebował. Części mogą zostać zakupione z mojej strony dla kogoś z forum i sprawdzenie jej dla kupującego czy jest sprawna i działająca, za powiedzmy 25% wartości jej ceny. + Wysyłka . ( Kurierem )
Felgi przyznam pasują do tego samochodu, w oko wpadają też Zendery 17"
Pozdro
- - - Updated - - -
Na dziś AR'ka zaplanowaną wymianę świec, po sprawdzeniu jakie świece dobrze pasują do tego silnika NGK PFR6B, ponieważ moje już kończyły swój żywot, powód delikatne fale obrotów. Oraz ich stan mówił za siebie.
Pokaż załącznik 101711
Zdjęcie zrobiłem tylko z przedniej części wymiany świec, prosta czynność. i Klucz T30.
Natomiast wymianę pozostałych trzech świec opiszę,
Zaczynamy od demontażu dolotu powietrza - plastikowej puszki, następnie "harmonijkę" do przepustnicy. Opaski zaciskowe, warto kupić nowe. To odkręcenia przepustnicy potrzeba klucza T40 lub 35 nie pamiętam. Jest tam też uszczelka. - Przy okazji można wyczyścić przepustnicę - miała delikatny ochlap oleju na sobie i to już mnie zastanowiło.
Kolektor dolotowy demontujemy, na początku odkręcając odmę znajdującej się na tyle, tak jest w wersji CF2 w CF3 jest inne rozwiązanie nieco zmodyfikowane od poprzedniej wersji i należy inaczej postępować z silnikiem.
2 x klucz 10" w okolicach tylnych narożników kolektora, między przegrodą a kolektorem.
Następnie demontaż cewek, natomiast w gnieździe środkowej świecy był olej, znalazłem go również w kolektorze i puszki powietrza tej pomiędzy "harmonijką" a filtrem powietrza.
Idąc tym tropem podejrzewam, że wyciek nastąpił z odmy olejowej znajdującej się tyle kolektora, dzieje się tak, przez mniej wydajna konstrukcję, którą poprawiono w silniku CF3.
Teraz przeszukując natrafiłem na kilka ciekawych informacji, gdzie opisywano, że producent przewiduje takie zachowanie się silnika, gdzie olej trafia do układu dolotowego w okolicach ~200ml pomiędzy wymianą oleju na 10-30 tyś. w zależności od stylu jazdy. Gdy silnik jeździmy jak lubimy to czasem jest to po 10-15 a czasem przy lekkiej nodze 20-30 tyś więc po 3 wymianach oleju.
Zainteresowanie padło, gdy autko miało wachlowanie obrotów + błąd spalania czujnika stukowego.
( Informacje na ten temat odszukałem w internecie i nie jest to moją opinią, natomiast z logicznego punktu ma to sens widzenia, gdy auto nam nie kopci na niebiesko spalając olej. A znajduje się olej w układzie dolotowym )
Producent tak przewidział takie zachowanie, że nawet puszka powietrza jest zaprojektowana tak, aby nadmiar oleju nie zalewał filtra powietrza.
Tak, czy inaczej.
Po zabiegu oczyszczania całego układu dolotowego, wymiany świec, czyszczenie przepustnicy,czyszczeniu odmy olejowej, i całej reszty. Poskręcane wszystko w całość, aha po wpięciu pod CDIF wskazało, że jest błąd czujnika stukowego jak wspomniałem. Został on wyczyszczony. I zamontowany na miejsce z nowym oringiem.
Po całym montażu należało wypalić olej z z jednego cylindra, do którego zlał się olej, który trzymała świeca. Do tej operacji wstrzymałem się z wymiana filtra.
Efekt: praca silnika, ze strony obrotów ustała i silnik, trzyma równo obroty i z nich z chodzi. Jutro jak czas pozwoli zostanie znów sprawdzony ze strony błędów.
Zdecydowanie, należy wymienić poduszki łapy silnika, góra. ( lewa strona ).
Oraz olej.