[166] Moja nowa droga z Alfą Romeo.

StRuS_166

Nowy
Auto
AR 166 2.5 V6 24V 190
Jak w temacie od 01.05.2013 stałem się posiadaczem Alfy Romeo 166 2.5 V6 24V.
Autko pochodzi z forum od cristoferca ;) ( Pozdrawiam tego człowieka, szczerze porozmawialiśmy na temat auta i wiem jakie wady należy poprawić )

Więc po zakupie zrobiłem ~250km. bezproblemowo.

Auto jest z wersji "Progression" dla mnie brakuje zmieniarki lub wyjścia na mini jack ( do stworzenia ;) )

Auto wymaga nieco kosmetyki, którą z przyjemnością się zajmę. Nic strasznego.

Postaram się zamieścić zdjęcia jutro oraz dzięki zdjęciu z postu na temat ICS'a zrobię wyjście na Jack'a.

Ostatnia edycja:
Panowie, Panie ;)

Dziś przed grillem zdążyłem zrobić tylko 2 fotki mojej nowej miłości.

obraz308w.jpg

obraz307i.jpg

Teraz dajcie mi czas, ponieważ staram się rozporządzić części z mojego poprzedniego Bravo, które jest na BBTP.
Gdy ogarnę, zabiorę się całkowicie nad AR a jest nieco planów wobec niej. ;)

Coś na niej leży?bo albo mi sie wydaje ale ładnie kropelkuje

Zdjęcia były robione zaraz po mżawce ;)

Cierpliwości na zdjęcia. Aktualnie zabieram się w całym wolnym czasie na dopieszczenie auta.

2 dni, temu zlokalizowałem wyciek z układu wspomagania, okazało się, że aluminiowa rurka idąca do chłodniczki, wzdłuż sanek, jest delikatnie peknięty ( w miejscu gdzie znajduje się klamra, luźnie mocowanie sprawi, że wibracje uszkodzą rurkę.

Zabieg powstrzymania utraty jest dość prostym, zaznaczam! prostym rozwiązaniu tymczasowym,np podjechanie do mechanika lub garażu.
Uzywamy w tym celu taśmy teflonowej tej białej, którą stosujemy na nakładanie gwintu. taśma jest na tyle elastyczna, że utrzyma ciśnienie i powstrzyma wyciek.

Wracamy o tematu, przewodów od wspomagania. Po przejrzeniu, historii Belli, magiel był regenerowany. Decyzja zapadnie w poniedziałek, gdy dowiem, się na kiedy mogę dostać nowe pozakuwane przewody na wymiar. Warto, jeżeli auto ma cieszyć Cię dalej jazdą. ( ta sama firma, zajmuje się robienia na zamówienie, przewodów hamulcowych w oplocie/ teflonowe.
Wspominając o hamulcach, dziś po 4H Bella moimi rękami ;) dostała przegląd hamulców, klocków, tarcz, zacisków, uszczelniaczy i tłoczków. generalny przegląd.
W moim przypadku, zakupiona Alfa miała już ranty na tarczach, sprzedający był tego świadom, cristoferec (Pozdro ) dzięki za drugie tarcze, po oczyszczeniu i przeszlifowaniu. Tarcze sprawdzone. Tarcze dostały nowe klocki TRW, klocki mimo iż były dobre, posiadając tą samą grubość co nowe, miały jednak wcięcia od starej starczy. Dla własnego bezpieczeństwa, pzegląd zacisków + czyszczenie. Zabieg czyszczenia zacisków, przeczyszczenie siedzeń na tarcze i usunięcie kompletnie, starego pyłu z klocków hamulcowych+ przesmarowanie miejsc gdzie klocki pracuję, smar miedziowy. na dwie strony czas czyszczenia około 1 godziny.

Idealnie, by nie poszło, gdyby śruby od tarcz puściły. Niestety nie udało się, więc zostały scięte podkładki, które trzymają tarczę. 2mm podkładka trzyma tarczę.
Rozwiązanie, to rozwiercić to wiertłem 6 i zerwać resztę śruby z gwintu.

obraz334f.jpg

obraz335.jpg

Next step.
Hamulce tył.

Ostatnia edycja:
74298551_8_644x461_alfa-romeo-166-25-v6-2000r-190km-progression-warszawa-.jpg74298551_1_644x461_alfa-romeo-166-25-v6-2000r-190km-progression-warszawa-warszawa.jpg74298551_2_644x461_alfa-romeo-166-25-v6-2000r-190km-progression-warszawa-zdjecia.jpg74298551_3_644x461_alfa-romeo-166-25-v6-2000r-190km-progression-warszawa-alfa-romeo.jpg74298551_4_644x461_alfa-romeo-166-25-v6-2000r-190km-progression-warszawa-motoryzacja.jpg74298551_5_644x461_alfa-romeo-166-25-v6-2000r-190km-progression-warszawa-mazowieckie.jpg74298551_6_644x461_alfa-romeo-166-25-v6-2000r-190km-progression-warszawa-.jpg74298551_7_644x461_alfa-romeo-166-25-v6-2000r-190km-progression-warszawa-.jpg

W końcu mam chwilę aby wrzucić zdjęcia Swojej V6'ki.

Od początku zakupu brakowało mi w aucie lepszego brzmienia radia, więc przypadkowo wpadła w ręce srebrna 166'ka z systemem DSP.
Po całym dniu zabawy został zrobiony przeszczep.

Obraz 003.jpgObraz 001.jpgObraz 002.jpg

Przyznam, że nagłośnienie jest lepsze od serii, nie ma to jednak pełnego efektu ponieważ pozostały seryjne głośniki ( nie te z wersji z DPS ), ponieważ w planach jest wstawienie Vocal'a.

Oraz zależało mi na zmieniarce.

W między czasie Alfa dostała zregenerowaną sprężarkę klimy + osuszacz + płukanie układu. Na koniec czynnik z olejem + nowy pasek.

W alfie znajdowały się opony, jednak ich stan nie zapewniał mi bezpieczeństwa więc śmietnik a na ich miejsce poszły Vredestein Ultrac Sessanta 225/45/17.

Więc powoli realizuję plany wymarzonej 166. Czas pokaże do jakiego stopnia je zrealizuję i jak daleko z nią dojdę.

Pozdro

Od zawsze podobała mi się 166 jeszcze w tym silniczku cudo! Brakuje mi trochę skóry, ale to drobnostka do zrobienia, jeśli będziesz w ogóle miał zamiar. Jak wrażenia z jazdy? Jak się czujesz za kółkiem? Pewnie bezpiecznie i dostojnie! Trzymam kciuki by wszystkie plany się udały.

Od zawsze podobała mi się 166 jeszcze w tym silniczku cudo! Brakuje mi trochę skóry, ale to drobnostka do zrobienia, jeśli będziesz w ogóle miał zamiar. Jak wrażenia z jazdy? Jak się czujesz za kółkiem? Pewnie bezpiecznie i dostojnie! Trzymam kciuki by wszystkie plany się udały.

Wrażenia z jazdy adekwatne do klasy auta i drapieżności silnika z wyczuciem i smakiem. Gdy pokonuję drogę spokojnie jest cicho i dostojnie, gdy obudzę V'ke daje znać o sobie.

Największym planem jest przepiaskowanie podłogi i elementów, na których pojawiła się już korozja. U kumpli w Wołominie wykonany zostanie zabieg piaskowania i ponowne zabezpieczenie podłogi.

Następne, kroki będą adekwatne do "upgrade"u podczas wymian eksploatacyjnych.

Pozdro

I taka przyjemność ile będzie Cię kosztowała tak na oko? piaskowanie podłogi i elementów.

Kurczę wszystkie papiery, kluczyki... A ja nie mam nic do swojej :) I do tego była tak zapuszczona wizualnie (na szczęście poprzedni właściciel zaczął ogarniać mechanikę), że aktualnie jest ciągła reanimacja :D Na pocieszenie mam to, że nie ma grama rdzy.

Widzę, że ty miałeś więcej szczęścia :)

Bardzo ładna, Napalam sie na te felgi i oczyma wyobrazni widze moja wyglada na tym felunku. DSP miażdzy w por do seryjnego naglosnienia- sam niedawno zakladalem, ale bez glosnikow to za duzo szału pewnie nie bedzie. Pogratulowac kolego. zacna. Ps co to za srebrna na przeszczep? masz jakies foty jej? masz jakies graty na handel czy poprostu kupiles dla siebie na dawce?

I taka przyjemność ile będzie Cię kosztowała tak na oko? piaskowanie podłogi i elementów.

Zlecenia piaskowania auta są w granicach 1500-2500zł Całościowo. Reszta elementów jest przeliczana na m'2.
Szczerze, przekonam się jeśli znajomi stworzą taką możliwość w Wołominie.

Koszt operacji z piaskowaniem powiedzmy podłogę" Bagażnika" w rewersie + nadkola. Następnie masa uszczelniająca łączenia, podkład i zabezpieczenie antykorozyjne.

+ Demontaż i montaż tylnego zawieszenia, jeśli jesteś wykonać to sam i zdemontować, bak, część wydechu, przewody hamulcowe ( są łączone pod podłogą fotela pasażera ) Nadkola, i kompletnie zdemontować tylne zawieszenie sam. Jeśli nie to Operacja w okolicach 500-600zł Demontaż i Montaż po piaskowaniu i ponownym zabezpieczeniu. Poprawianie gwintów w podłodze, otworów technicznych ( lub reperaturki blacharskie )
Do tego doliczyć koszty materiałów.

- - - Updated - - -

Bardzo ładna, Napalam sie na te felgi i oczyma wyobrazni widze moja wyglada na tym felunku. DSP miażdzy w por do seryjnego naglosnienia- sam niedawno zakladalem, ale bez glosnikow to za duzo szału pewnie nie bedzie. Pogratulowac kolego. zacna. Ps co to za srebrna na przeszczep? masz jakies foty jej? masz jakies graty na handel czy poprostu kupiles dla siebie na dawce?

Na dawcę nie, jest srebrna AR'ka 166 3.0 V6 24V w Warszawie na ulicy Strażackiej, posiada jeszcze sporo części, silnik, cała karoseria, drzwi, jeszcze wnętrza trochę zostało. elektryka, itd, itd.

Gdyby ktoś czegoś potrzebował. Części mogą zostać zakupione z mojej strony dla kogoś z forum i sprawdzenie jej dla kupującego czy jest sprawna i działająca, za powiedzmy 25% wartości jej ceny. + Wysyłka . ( Kurierem )

Felgi przyznam pasują do tego samochodu, w oko wpadają też Zendery 17"

Pozdro

- - - Updated - - -

Na dziś AR'ka zaplanowaną wymianę świec, po sprawdzeniu jakie świece dobrze pasują do tego silnika NGK PFR6B, ponieważ moje już kończyły swój żywot, powód delikatne fale obrotów. Oraz ich stan mówił za siebie. Pokaż załącznik 101711

Zdjęcie zrobiłem tylko z przedniej części wymiany świec, prosta czynność. i Klucz T30.

Natomiast wymianę pozostałych trzech świec opiszę,

Zaczynamy od demontażu dolotu powietrza - plastikowej puszki, następnie "harmonijkę" do przepustnicy. Opaski zaciskowe, warto kupić nowe. To odkręcenia przepustnicy potrzeba klucza T40 lub 35 nie pamiętam. Jest tam też uszczelka. - Przy okazji można wyczyścić przepustnicę - miała delikatny ochlap oleju na sobie i to już mnie zastanowiło.

Kolektor dolotowy demontujemy, na początku odkręcając odmę znajdującej się na tyle, tak jest w wersji CF2 w CF3 jest inne rozwiązanie nieco zmodyfikowane od poprzedniej wersji i należy inaczej postępować z silnikiem.

2 x klucz 10" w okolicach tylnych narożników kolektora, między przegrodą a kolektorem.

Następnie demontaż cewek, natomiast w gnieździe środkowej świecy był olej, znalazłem go również w kolektorze i puszki powietrza tej pomiędzy "harmonijką" a filtrem powietrza.

Idąc tym tropem podejrzewam, że wyciek nastąpił z odmy olejowej znajdującej się tyle kolektora, dzieje się tak, przez mniej wydajna konstrukcję, którą poprawiono w silniku CF3.

Teraz przeszukując natrafiłem na kilka ciekawych informacji, gdzie opisywano, że producent przewiduje takie zachowanie się silnika, gdzie olej trafia do układu dolotowego w okolicach ~200ml pomiędzy wymianą oleju na 10-30 tyś. w zależności od stylu jazdy. Gdy silnik jeździmy jak lubimy to czasem jest to po 10-15 a czasem przy lekkiej nodze 20-30 tyś więc po 3 wymianach oleju.

Zainteresowanie padło, gdy autko miało wachlowanie obrotów + błąd spalania czujnika stukowego.

( Informacje na ten temat odszukałem w internecie i nie jest to moją opinią, natomiast z logicznego punktu ma to sens widzenia, gdy auto nam nie kopci na niebiesko spalając olej. A znajduje się olej w układzie dolotowym )

Producent tak przewidział takie zachowanie, że nawet puszka powietrza jest zaprojektowana tak, aby nadmiar oleju nie zalewał filtra powietrza.

Tak, czy inaczej.

Po zabiegu oczyszczania całego układu dolotowego, wymiany świec, czyszczenie przepustnicy,czyszczeniu odmy olejowej, i całej reszty. Poskręcane wszystko w całość, aha po wpięciu pod CDIF wskazało, że jest błąd czujnika stukowego jak wspomniałem. Został on wyczyszczony. I zamontowany na miejsce z nowym oringiem.

Po całym montażu należało wypalić olej z z jednego cylindra, do którego zlał się olej, który trzymała świeca. Do tej operacji wstrzymałem się z wymiana filtra.

Efekt: praca silnika, ze strony obrotów ustała i silnik, trzyma równo obroty i z nich z chodzi. Jutro jak czas pozwoli zostanie znów sprawdzony ze strony błędów.

Zdecydowanie, należy wymienić poduszki łapy silnika, góra. ( lewa strona ).
Oraz olej.
Obraz 008.jpgObraz 009.jpgObraz 006.jpgObraz 007.jpg

IMG_0566.jpgIMG_0579.jpgIMG_0589.jpgIMG_0596.jpgIMG_0600.jpgIMG_0601.jpgIMG_0606.jpgIMG_0607.jpgIMG_0608.jpgIMG_0615.jpgIMG_0617.jpgIMG_0618.jpgIMG_0619.jpgIMG_0620.jpgIMG_0638.jpgIMG_0645.jpgIMG_0646.jpgIMG_0647.jpgIMG_0648.jpgIMG_0652.jpgIMG_0653.jpgIMG_0654.jpgIMG_0655.jpgIMG_0656.jpgIMG_0657.jpgIMG_0659.jpgIMG_0662.jpg

Dawno nic nie poruszałem na temat swojej AR'ki.

A wiec w wolnym czasie pracy ;) Korzystając z możliwości postanowiłem zacząć przygotowania Alfy na lato :)

Zrobione zostało:

1. Sprężarka klimy: Stara padła, więc zakupiona została po regeneracji. + Nowe oringi, sprawdzenie szczelności nabicie i odgrzybienie.
2. Następnie zawieszenie: Nowe górne wachacze Delphi + gumy stabilizatora. "Ucha mocujące zostały wypiaskowanie + nabrały koloru.
3. Przy demontażu zawieszenie przód, zostały oczyszczone mechanicznie kielich i wnęki kół, podkład zabezpieczenie anty i baranek :) + Jedno mocowanie, w starym poszedł gwint ;/
4. Wygniecione sprężyny zastąpione nowymi, aby auto trzymało poziom.
5. Wtyczka lewej lampy tył, starą ktoś chyba uciął ;/
6. Jak kazdy posiadający 166, wie o pękających kolektorach. U mnie prawy wymagał, regeneracji dodatkowo nowe uszczelki i oczyszczenie osłony do pierwotnego stanu ;)
7. Korzystając z okazji odświeżona została "szyjka" bagnetu od oleju + mocowanie w kolor taki jak "ucha" gum stabilizatora.
8. Następnym krokiem były hamulce tył, słabo już trzymały. :

Etap 1. Demontaż Zacisku, Osłony oraz piasty.
Etap 2: Piaskowanie w/w elementów.
Etap 3: Regeneracja zacisków i osłony.
Etap 4: regeneracja piast tył. ( Jest to możliwe i koszt takiej regeneracji na łożyskach SKF to koszt 50zł i umiejętne złożenie w całość ;)
Etap 5: Montaż + Nowe przewody hamulcowe ( gumowe ) I Tutaj ciekawostka zastosowałem miedziane przewody 15cm, od gumowego przewodu do momentu, gdzie przewód pomija tylną belkę, ponieważ w przyszłości ułatwi mi to demontaż całej belki, przy jej regeneracji.

Brak zdjęć z montażu Xenonów i polerowania lakieru z nabłyszczeniem + wosk.

I Zimowy komplet 16" + Vredoty 205/55/16 ( Tutaj zakupione zostały 6,5 cala + dystans 20mm + śruby 45mm. ( Dla zaciekawionych, nie odczuwa żadnej różnicy z dystansami) na koniec pełna geometria.

To widzę ładne przygotowania. Tak jakbyś chciał przyjechać na zlot 166 :P

To widzę ładne przygotowania. Tak jakbyś chciał przyjechać na zlot 166 :P

Jeśli się wyrobię z lakiernikiem, ponieważ alfa wymaga kilku poprawek + polerowanie.

Tak czy inaczej taki jest plan ;)

PS: Gdyby ktoś miał lub słyszał o częściach.

1. Mocowanie łapy silnika góra lewa strona, te mocowanie do nadwozia.
2. listwe chrom pod reflektor od kierowcy.
3. Zamek drzwi tył prawy :)

mam zamek drzwi.

Ma te części które potrzebujesz jak coś pisz na PW

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Dawno mnie u was nie była a w ostatnim czasie ( wakacje ) pozwoliły na kilka ciekawych modyfikacji.

Między innymi.

1. Wymiana sprężyn przód x2. ( powód wygniecione przez co przód nisko siedział )
2. Oczyszczenie + zabezpieczenie kielichów przód wraz z nadkolami
3. Regeneracja kolektora przód ( było na nim pękniecie przez co denerwująco pierdział ) + nowe uszczelki.
4. Oczyszczenie osłony kolektora
5. Odświeżenie bagnetu oleju
6. Regeneracja zacisków tył + jeden przewód elastyczny i zarobienie nowych końcówek pod przewody ( stare przy odkręcaniu się wykruszyły) + jeden wciąż leży i czeka na wymianę
7. Regeneracja łożysk tył. ( tak jest to możliwe, potrzebne tylko odpowiednie narzędzie ;)
8. Uszczelnienie silnika. Góra została w pełni uszczelniona + odświeżona dodatkowo sprawdzenie stanu wałków i wszystko co się tam znajduje ;)
9. Oddane do odświeżenia "Barany" + nowe uszczelki pod każdy z nich.

10. 10-tka to na deser i 17" zostały odświeżone, stosując ciekawe rozwiązanie, aby felgi przypominały strukturą Zamsz ;) Efekt na zdjęciu.

Dodano po 6 minutes:

A teraz informacja dla zainteresowanych.

Po długich rozmowach z dziewczyna i planowanym zakupem działki, Alfa idzie na sprzedaż jej miejsce zastąpił bardziej rodzinny Kombi w dieslu.

A6 C5 2.5 V6 TDi Quattro ( bez obaw silnik doprowadzony do kultury jak w Alfie ;) )

Zamieszczę kilka zdjęć z projektu.
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Koncepcja powstała na zapotrzebowanie j/w oraz auta pokazowego, możliwości moich jak również mej Kobiety ;) która zajmuje się artystycznym malowaniem wnętrz.
Efekt zamszu na felgach tak się spodobał, że postanowiłem pokryć nim całe auto i oddać Audi w jej rękę pod projekt a efekt na ostatnim zdjęciu.
Dla znawców dodam, że na boku widnieje Son Goku w negatywie ;)

Co do sprzedaży Alfy proszę info na priv z propozycją ceny.

Załączniki

• IMG_0596.jpg
    IMG_0596.jpg
    48.3 KB · Wyświetleń: 190
  • IMG_0599.jpg
    IMG_0599.jpg
    76.7 KB · Wyświetleń: 192
  • IMG_0617.jpg
    IMG_0617.jpg
    85.7 KB · Wyświetleń: 187
  • IMG_0618.jpg
    IMG_0618.jpg