• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Moja Alfa kopci

czicz

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.9 jtd
Witam Wszystkich to mój pierwszy post na tym forum.
Mam problem tego typu gdyż zawsze po zapaleniu silnika moja alfa kopci strasznie tak ze nic wokol niej nie widać. Jest to bialy dym, wiem ze jest to normalne ze jakis tam dym pusci na zimnym silniku i to w jesieni ale bez przesady . Przykladalem reke do wydechu , i bylo widac ze osadza sie para oleju nie czuc , nie mam pojecia od czego to moze byc , mial moze ktos podobny problem? z góry dzieki za odp

Alfa Romeo GT 2.0 JTS

A końcówkę rury masz czarna? Bierze coś oleju?

Ja co prawda w e46 tak miałem że na zimnym kopcił i okazało się że uszczelniacze zaworowe już się zużyły. Po dłuższym postoju olej ściekał do cylindra i dlatego kopciła na zimnym tzw. para olejowa czy jakoś tak.

U mnie w JTSie mam to samo, kopci na biało na niskich obrotach gdy jest wilgotno lub zimno, jeżeli nie ubywa płynu to nie ma problemu, JTS na niskich obrotach spala ubogą mieszankę (Zużycie paliwa zmniejsza się o przyjęcie warstwy ładowania systemu spalania ubogiej mieszanki z prędkością do 1500 obrotów na minutę.) i wtedy generuje dużo pary gdy dostaje wilgotne powietrze, przegoń go trochę na wysokich obrotach i będzie ok. Sprawdź też filtr czy nie jest mokry.

Ostatnia edycja:
szyszkan jest dokladnie tak jak mowisz , zapale samochod ,pochodzi chwile przejade sie i dymienie ustaje problem zaczyna sie gdy auto jest wlasnie na niskich obrotach albo pozostawione na luzie , swoja droga bierze olej ale z teogo co slyszalem to normalne w jts . Ostatnio wpaplała prawie litr castrola. ale co dziwne przy wydechu oleju nie czuc tylko para , plynu tez nie ubywa.. W marcu wlalem mu 5W40 Castrola i nie wiem czy byl to dobry pomysl..

szyszkan jest dokladnie tak jak mowisz , zapale samochod ,pochodzi chwile przejade sie i dymienie ustaje problem zaczyna sie gdy auto jest wlasnie na niskich obrotach albo pozostawione na luzie , swoja droga bierze olej ale z teogo co slyszalem to normalne w jts . Ostatnio wpaplała prawie litr castrola. ale co dziwne przy wydechu oleju nie czuc tylko para , plynu tez nie ubywa.. W marcu wlalem mu 5W40 Castrola i nie wiem czy byl to dobry pomysl..
a wcześniej na jakim oleju jeździłeś?

pewnie,że to nie reguła ale syntetyk rzadszy jest i możliwe to jednak jest,-o olej poprzedni powinieneś zapytać, bo mógł również być mineralny a Ty wlałeś syntetyk.

ciekawe od kiedy jakiekolwiek 5w40 castrola jest syntetykiem ;)
druga sprawa mieszasz pojecia lepkości i bazy olejowej na której dany olej powstał.

ciekawe od kiedy jakiekolwiek 5w40 castrola jest syntetykiem ;)
druga sprawa mieszasz pojecia lepkości i bazy olejowej na której dany olej powstał.
Oleje syntetyczne powinny być stosowane jedynie w nowych autach.
Jeżeli raz użyję oleju syntetycznego, nie mogę już powrócić do korzystania ze zwykłego oleju.
Syntetyczne oleje nie są dobre dla pojazdów o dużym przebiegu.
Olej syntetyczny może spowodować rozszczelnienie silnika.
Syntetyki są dobre tylko dla turbo doładowanych silników lub samochodów z górnej półki.
To wszytko nieprawda. „Z roku na rok kierowcy są coraz bardziej świadomi korzyści jakie daje jazda na syntetyku" – mówi Kevin Chinn i szybko dodaje: „Jednak wciąż funkcjonuje wiele błędnych przekonań na temat syntetycznych środków smarnych".„Oleje syntetyczne są idealne praktycznie dla każdego typu samochodu – nowego, starego, o małym i dużym przebiegu" – dodaje ekspert ds. środków smarnych . „Co więcej, oleje syntetyczne nie uszkadzają uszczelnień silnika. Testujemy to na wielu specyfikacjach przemysłowych" – wyjaśnia Chinn.Pozostając przy błędnych przekonaniach na temat olejów syntetycznych, najczęstszym pytaniem jest: czy nowe silniki potrzebują okresu przejściowego pomiędzy używaniem oleju mineralnego i syntetyka? Takie przekonanie istnieje już od dłuższego czasu, ale jest ono nieprawdziwe. „Dzisiejsza technologia wykonania silników nie wymaga tych przerw" – odpowiada Chinnok-może i masz racje:drag:

Czytaj więcej na: http://www.autocentrum.pl/technika/syntetyczny-olej-silnikowy-zalety-wady-i-mity/#ixzz3KwAUaxqn

daj Pan spokój siary sobie nie rób..
zacznijmy ze to autocentrum czyli "FACHURY" takie jak moja kobieta od samochodów czyli prawie 0 wiedzy.
druga sprawa od 2008 roku wiele w rynku olejów się zmieniło..

Oleje syntetyczne powinny być stosowane jedynie w nowych autach.
Jeżeli raz użyję oleju syntetycznego, nie mogę już powrócić do korzystania ze zwykłego oleju.
Syntetyczne oleje nie są dobre dla pojazdów o dużym przebiegu.
Olej syntetyczny może spowodować rozszczelnienie silnika.
Syntetyki są dobre tylko dla turbo doładowanych silników lub samochodów z górnej półki.

Same bzdury.

kolega jest z Dąbrowy on wie lepiej ;)
nie wiem lepiej-ale jak czegoś nie wiem to szukam w necie-to był cytat a nie moja teoria,-to po ch... piszą jakieś mózgi ludziom 'bzdury"?teraz już wiem kto na forum wie wszystko...,pewnie to dlatego ,że nie z Dąbrowy.

Nie wiem co bylo lane wczesniej bo belle mam od marca..
twój wątek a wyszło 'gówno'-sugerowałem sie praktyką kumpla, który w sceniku wlał 5W po 10 czy 15W[nie pamiętam},potem miał wycieki-opisywałem to już kiedyś i też zjeby dostałem-może miał pecha.(jak to ludzie z Dąbrowy..), sorry za zamieszanie czicz:victory:

twój wątek a wyszło 'gówno'-sugerowałem sie praktyką kumpla, który w sceniku wlał 5W po 10 czy 15W[nie pamiętam},potem miał wycieki-opisywałem to już kiedyś i też zjeby dostałem-może miał pecha.(jak to ludzie z Dąbrowy..), sorry za zamieszanie czicz:victory:

nic sie nie dzieje :). Będę szukał dalej może w końcu dojdę od czego się tak dzieje

Amortyzatory
Powrót