Moja Alfa buja tylnią osią

RomeoAlfa

Nowy
Witam.
Mam otóż problem.. Po zmianie opon z zimowych na letnie samochód zaczął bardzo poważnie rzucać tyłem na każdym dołku, bez znaczenia mniejszym czy większym.. A po deszczu to już w ogóle jest samobójstwo i strach bo samochodu nie można opanować.. Zauważyłem też że czasami opony mi piszczą.. Miał ktoś taki problem i potrafi mnie naprowadzić co się popsuło?

Opony są na szerokość i inne wymiary są takie same, bez żadnych różnic..

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka

Te opony, które założyłeś to nowe, czy używane?

Używane, ale wątpię żeby to była wina opon bo zmieniłem na następne, lepszej jakości i problem pozostał..

Łożyska sprawdzał mi mechanik i powiedział że są jeszcze w dobrym stanie..

Mam u siebie taki sam problem z jednym kołem. Powodem jest (tak mi się wydaje) zbyt miękka guma w tulejkach mooga które wsadzilem w wahacze poprzeczne na jedną stronę. Łożysko miałem do wymiany ,po wymianie bez zmian.
Koła piszcza bo tracą prawidłową zbieżność.
Kolego na stacje ,pod auto i obserwować co jest nie tak. Jeśli jesteś pewien ze opony nie są tego przyczyną. No chyba ze masz pirelli p6000. Jeśli tak to na pewno one są przyczyną. :)

Ostatnia edycja:
Czyli prawdopodobnie wahacze do wymiany?

Ja miałem kiedyś podobną sytuację, wymieniłem połowę zawieszenia, a okazało się że opony były starymi trupami, chociaż z zewnątrz wyglądały bardzo dobrze.

U mnie z oponami może być podobnie ale z tego co pamiętam jak próbowałem geometrie ustawić to gościu mi powiedział że tyłu nie można tak dokładnie ustawić bo coś z wahaczem jest nie tak więc chyba ten wahacz już padł do końca..

U mnie występuje podobny problem ale tylko jak biorę 4 pasażerów i pełen zbiornik paliwa na nierównościach giba za przeproszeniem dupą jak jakimś kutrem na morzu , na razie mi to nie przeszkadza bo jeżdżę 90% sam . No i właśnie na zimówkach tego nie było , może te letnie są już do d.

U mnie z oponami może być podobnie ale z tego co pamiętam jak próbowałem geometrie ustawić to gościu mi powiedział że tyłu nie można tak dokładnie ustawić bo coś z wahaczem jest nie tak więc chyba ten wahacz

wystarczy rozebrać wahacze ,wyjąć mimosrody od zbieżności wyczyścić wnętrze otworu po ślubie w belce na przykład powietrzem z kompresora i da się bez problemu ustawić zbieżność.
Syf w otworze śruby od zbieżności z czasem uniemożliwia jej wykonanie pełnego ruchu i ustawienie zbieżności.

No zobaczymy, oddaje samochód we wtorek do mechanika i mam nadzieje że problem zostanie rozwiązany. Ja obstawiam popsute wahacze, ponieważ ostatnim razem jak ustawiałem geometrie z tyłu to mechanik mi powiedział że tył już się kończy i szykuje się wymiana..

Amortyzatory
Powrót