• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Moj Crosswagon 1.9 Q4 / mrq

mrq

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 2.4 Q-Tronic
hej
to moja druga alfa - wczesniej jezdzilem 156 2.0 TS 155km z 1999r jakies 4,5 roku.
Dokladnie rok temu kupilem tego crosswagona. Jest to wersja Distinctive, z jasnym srodkiem, ktorej dlugo szukalem;) brakuje w nim tylko fabrycznych ksenonow (juz zainstalowalem przerobione reflektory z soczewkami) i naglosnienia bose) Mialem troche przygod z przednim zawieszeniem, bo kupujac nie wychwycilem ze przod troszke za nisko stoi. Na stacji diagnostycznej wykryli tylko przedni gorny wahacz do wymiany. Niestety po jakims tysiacu przejechanych km pekl amor - co sie okazalo ktos wstawil amory, sprezyny ze zwyklej wersji (sportwagon). Stwierdzilem, ze jak robic to robic dobrze, wiec wymienilem amortyzatory, sprezyny, wahacze gora, dol i auto zaczelo w koncu sie super prowadzic i oczywiscie stac wysoko;)
Po zakupie oczywiscie wymienilem oleje, filtry i zakupilem 2 komplety nowych opon. W tym roku zrobilem u Pablagarage rozrzad, regeneracje turbo, wymiane wszystkich plynow, filtrow i pare innych serwisowych rzeczy.
Chodzi mi po glowie zrobie chip'a na 180km, ale boje sie - ze zacznie sie cos psuc (dwumas czy cos innego). Ktos tutaj ma crossa po chip tunningu?

attachment.php
attachment.php

Załączniki

• DSC_9022s.jpg
    DSC_9022s.jpg
    628.2 KB · Wyświetleń: 665
  • DSC_9166s.jpg
    DSC_9166s.jpg
    434.3 KB · Wyświetleń: 654
Ładna, nie była przypadkiem u Pawła jakieś dwa miechy wstecz?????
Bo coś jakbym ją gdzieś widział,a w Białej Podlaskiej byłem ostatnio 4 lata temu...
Co do programu to trzeba było Pawła pytać, według mnie 30 kuni problemów nie narobi

Świetnie zdjęcia! Dzięki za podesłanie :)

Lekka modyfikacja na 170KM myślę, że nie zaszkodzi :)

To muszę się mocniej zastanowić nad tym :)
A z napędem q4 nie powinno się chyba nic stać przy podniesieniu mocy?

Ostatnia edycja:
Jeżeli dodasz 20- 30 kuni i ktoś mądrz zrobi mapę nie po wieśwagenowsku (jedziesz i nic, nagle coś w rodzaju walnięcia w plechy i idzie jak głupia, ale niestety nie za długo- ja tak miałem do wczoraj), tylko rozcięgnie ci równo po obrotach (oszczędzasz dwumas i sprzęgło) to pojeździ tyle co seryjna. Ja dziś odebrałem na nowym programie i odczucia są jakby była słabsza (na szczęście to tylko odczucia, bo jedzie szybciej ;)), a to z tego powodu że ciąg jest równy od 2.000 do 4.200, wcześniej od 2.200 do 3.200 była moc, a potem dupa.
A najlepsze że wbrew temu co tu piszą co niektórzy, wywaliłem wspaniały Gliwicki soft, zastepując go Warszawskim i jest lepiej :cool:

Pewnie bym robił gdzieś w warszawie. Gdzie polecacie? A jak ze spalaniem?

Do Pawła zagadaj, ma znajomego co tym sie zajmuje i to on mi robił- zostawiłem na tydzień i inny samochód odebrałem, wcześniej chodziła gorzej niż 1.9 TDI ASZ (który chodzi jak na TDI bardzo ładnie). Poza tym na ewentualne poprawki nie trzeba zapierniczać pół kraju
jaboleq Krakowski soft ponoć też niczym nie ustępuje tym śląskim

Ostatnia edycja:
Nie to akurat jeden dzień zajęło, ja tak mam że oddaje im na tydzień dwa raz na jakiś czas do przejrzenia wszystkiego, tu głównie chodziło o nowe końcówki wtrysków, a że akurat dużo pracowałem i niebyło kiedy odebrać to tydzień przestała u nich

W końcu się autem pochwaliłeś na AH. :)
Ludzi którzy mogą zrobić chipa w 4x4 masz też w Lublinie i Nałęczowie.

Jednak wolałbym chyba załatwić to na hamowni
Kto napisał że hamowni nie ma w takiej opcji, ustawiasz na drodze kończysz na hamowni, najbliższa jest Promotora w Wołominie. U mnie ustawianie trwało kilka godzin i w kolesi do których wjeżdżasz, a wyjazd masz po godzinie nie wierzę, bo to wgrywanie gotowca. Kolega który robił u tiunera A6 usłyszał że wyrobili się w 40 minut, bo na hamowni jest dużo lepiej, no i teraz pewne rzeczy w tym aucie siadają, a rachunek jak na 40 minut roboty był gruuby

Amortyzatory
Powrót