Modyfikacja wydechu JTD

cuma_borek

Nowy
Auto
była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup
chcial bym troche przeprojektowac swoj wydech w 2,4jtd 140cv, chodzi o to ze chce poprowadzic koncowki na prawa i lewa strone jak to jest w niektorych 2,4jtd 175km po lifcie.
Moje pytanie jest nastepujace, czy jezeli usune tlumik koncowy to oprocz innego dzwieku zyskam lub strace jakies inne parametry?? wydech chce rozdzielic za tlumikiem srodkowym na dwie strony, bez montowania juz innych

Ostatnią edycję dokonał moderator:
AR 166 2,4jtd 175km oryginalnie ma tylko z jednej strony wydech, tak jak i inne wersje silnikowe.

Ostatnia edycja:
jeśli będzie to zrobione jak należy z właściwych elementów to na pewno nic na tym nie stracisz... oprócz kupy pieniędzy :D
ostatnio na forum ktoś zrobił coś takiego do GTV i w miarę ładnie to wyszło... wpisz w wyszukiwarce "wydech z piekła rodem" czy coś takiego... i napisz do gościa, bo z tego co czytałem to ma trochę pojęcia o takich sprawach :)

o masz tu nawet znalazłem :D
http://www.forum.alfaholicy.org/tun...dech_z_piekla_rodem_do_alfa_romeo_gtv_v6.html

dzieki wielkie, temat pomocny napewno tyle ze ja planuje modyfikacje tylko za wydechem srodkowym do konca, bez tak wyszukanych dzwiekow jak w tym v6 z wydechem mustanga,bo w sumie klekotu diesla i tak niepoprawi sie

podejrzewam, że chcesz się skoncentrować tylko na samym wyglądzie... a szkoda bo z R5 można by było wyciągnąć wcale nie taki brzydki dźwięk :)
pomyśl, popytaj, może akurat się zdecydujesz na coś bardziej wyszukanego :D

naraziewyglad, pozniej planuje wrzucic fmic i pojechac do cinka na soft, jak to ogarne to wtedy wydech moze zrobie caly, ale sa inne priorytety, natachwile sprzeglo i mozliwe ze dwumas, no i wydech bo koncóweczki juz mam zakupione, jeszcze tylko felgi zmienic na jakies chromy i dlamnie to tyle

chip a później wymiana wydechu? trochę nie po kolei :) najpierw warto zrobić wszystkie mody a później remap... taka moja sugestia :)
no ale najpierw rzeczy konieczne oczywiście :D

chip da mi ok 180KM, a zeby zrobic dobry IC i wydech potrzeba na lekko 5tys na co w tej chwili mnie nie stac, wiec pewnie wydech zostanie tak jak jest tylko wizualnie sie go ulepszy

zapewne wyjdzie tak ze dymić bedzie z jednej rury... zostaw te tłumiki w spokoju i zrob silnik zeby to kopa jakiegos miało jak chcesz sie w tjuna bawić..

dleczego ma dymic z jednej rury skoro bedzie rozdzielone za katalizatorem?? jak mialo by byc z jednej to przyspawał bym tylko koncowke do tlumika a z drugiej przykrecil tylko atrape, ale nie o to mi chodzi

Alfista może mieć rację bo trzeba to zrobić żeby przepływ spalin był taki sam w obie rury...

poza tym pisałeś, że chcesz za tłumikiem środkowym rozdzielić a katalizator jest przecież przed nim... a łączenie środkowego z końcowym jest z tego co pamiętam w okolicach tylnej ośki po lewej stronie i żeby to zrobić działające na dwie strony to też trzeba trochę pokombinować

jak zrobie to sie pochwale, bo na podwórku lezy z 5 kompletnych wydechów ktore moge przeznaczyc własnie na próby wiec nic sie nie stanie jak sobie poeksperymentuje, temat mozna zamknac lub skasowac bo odpowiedzi na pytanie i tak nie uzyskalem, a jak beda efekty to zdjecia wkleje w swoim temacie w galerii.

zapewne wyjdzie tak ze dymić bedzie z jednej rury... zostaw te tłumiki w spokoju i zrob silnik zeby to kopa jakiegos miało jak chcesz sie w tjuna bawić..

Panowie skupcie się na temacie, bez zbędnych dywagacji

wcale nie są to takie koszta jak by się mogło to wydawać, ja u siebie mam tylko puszkę końcową z końcówką od v6 i kwasówkę 75mm. niepozornie ładnie wygląda i ma piękny dźwięk, ciągnie do samego końca ale to pewnie zasługa usuniętego kata i turbo kręci się trochę wyżej. wiem niektórzy powiedzą, że to niebezpieczne dla turbo i zgodzę się z tym, bo przy ostrzejszej jeździe trzeba obserwować obrotomierz bo można przesadzić.
rzecz druga to intercooler, idealnie pasuje od iveco 2.8. koszt jak się poszuka to ok. 200zł. i do tego parę rurek.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
rzecz druga to intercooler, idealnie pasuje od iveco 2.8.

Zamontowany centralnie + rury nierdzewki ? Posiadasz jakieś zdjęcia z montażu lub ewentualne wskazówki ? Będę wdzięczny.

Ostatnia edycja:
Cześć

Nie będę zakładał nowego tematu bez potrzeby. Chodzi mi właśnie o ten interek od Iveco Daily 2.8. Byłbym bardzo wdzięczny za fotki i jakies instrukcje.

Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót