• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Moduł do świateł dziennych nie działa.

Lisu

Nowy
Auto
159 SW 1,9 JTDM 150 KM
Po odebraniu auta z warsztatu gdzie wymieniałem przedni zderzak, naprawiałem parktronik i parę drobiazgów, zauważyłem że nie działają mi światła dzienne.
Niestety nie mam pojęcia jak to było rozwiązane u mnie, bo tak już kupiłem, ale z tego co czytałem tutaj i widziałem na drogach, patent jest dość częsty w 159 (i pewnie nie tylko), więc może poradzicie jak to ugryźć.
Wygląda to tak:
Normalnie gdy wszystko działało- w pozycji na "0" świeciły "długie", tyle że na 30% i tył był wyłączony.
Teraz natomiast zarówno w pozycji świateł pozycyjnych, jak i w pozycji "0" świecą pozycyjne- przód i tył...
"Długie" świecą normalnie na 100% gdy je włączę, więc nie są przepalone
Oczywiście mogę podjechać na warsztat gdzie naprawiałem i niech kombinują, ale że czeka mnie wyjazd na ferie, a być może to coś prostego, to może załatwię to sam wcześniej z Waszą pomocą, bo nie mam już czasu zostawiać znowu auta komuś.

Po odebraniu auta z warsztatu gdzie wymieniałem przedni zderzak, naprawiałem parktronik i parę drobiazgów, zauważyłem że nie działają mi światła dzienne.
Niestety nie mam pojęcia jak to było rozwiązane u mnie, bo tak już kupiłem, ale z tego co czytałem tutaj i widziałem na drogach, patent jest dość częsty w 159 (i pewnie nie tylko), więc może poradzicie jak to ugryźć.
Wygląda to tak:
Normalnie gdy wszystko działało- w pozycji na "0" świeciły "długie", tyle że na 30% i tył był wyłączony.
Teraz natomiast zarówno w pozycji świateł pozycyjnych, jak i w pozycji "0" świecą pozycyjne- przód i tył...
"Długie" świecą normalnie na 100% gdy je włączę, więc nie są przepalone
Oczywiście mogę podjechać na warsztat gdzie naprawiałem i niech kombinują, ale że czeka mnie wyjazd na ferie, a być może to coś prostego, to może załatwię to sam wcześniej z Waszą pomocą, bo nie mam już czasu zostawiać znowu auta komuś.

Czesc

Na poczatek odłącz na chwilę akumulator, jeżeli to nie pomoże sprawdź bezpieczniki może panowie "magicy" zrobili gdzieś zwarcie, jeżeli i to nie pomoże musisz odnaleźć miejsce gdzie zamontowany jest moduł który się uszkodził i przepuszcza teraz napięcie na żarówki świateł pozycyjnych. Poszukiwania rozpocznij od skrzynki z przekaźnikami i bezpiecznikami po lewej stronie pod maską w nie jest dość dużo miejsca aby tam coś dołożyć (część z przekaźnikami da się podnieść i zajrzeć pod spód).

Czyli ten moduł ma swój bezpiecznik? Bo światła wszystkie świecą w normalnych swoich ustawieniach.
Nie rozumiem za bardzo dlaczego w pozycji "0" puszcza pozycyjne. Logiczna byłaby, gdyby moduł nie działał, któraś z kombinacji: nic nie świeci (normalne 0), świecą drogowe na full (nie ściemnione przez moduł na 30%). Skąd tutaj te pozycyjne?

Może zamienili przewody, wyjście z modułu zamiast na dł. dali na postój. Nie wiem o jaki moduł chodzi, ale zasilanie na dzienne zazwyczaj ma kolor niebieski, lub zielony, a na postój często biały. Sprawdż czy prawidłowo masz podłączony moduł.

Amortyzatory
Powrót