• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Mocowanie tarczy do piasty

elgritone

Użytkownik
Auto
916 / 939 / 955
Wczoraj podczas wymiany kół na zimowe zauważyłem, że tarcza w przedni m kole w żaden sposób nie jest przymocowana do tarczy - obracalem ją ręcznie... Brakuje jakiejś śrubki czy tak ma byc? Rozumiem, że to nie jest żaden problem bo i tak tarcza przymocowana jest do piasty srubami od felg...?

Wczoraj podczas wymiany kół na zimowe zauważyłem, że tarcza w przedni m kole w żaden sposób nie jest przymocowana do tarczy - obracalem ją ręcznie... Brakuje jakiejś śrubki czy tak ma byc? Rozumiem, że to nie jest żaden problem bo i tak tarcza przymocowana jest do piasty srubami od felg...?

Wczoraj akurat bawiłem się przy tym,
powinna być jedna śrubka, na klucz imbus, która przytrzymuje tarczę do piasty, w takiej pozycji, abyś mógł później bez problemów przykręcić koło do piasty, bezd dodatkowego manipulowania tarczą hamulcową...

w autach, gdzie z piasty wychodzą szpilki na nakrętki, tarcza wogóle nie jest przykręcona, we właściwej pozycji trzymają ją właśnie szpilki koła, a do piasty dociska ją właśnie przykręcona felga...

koniec końców, lepiej jeździć z wkręconą śrubką, bo napewno nie zaszakodzi

nie powiedziałem ze musisz, tylko że przy przykręcaniu koła będziesz się więcej męczył, szukając właściwych dziur..
felga i tak tarczę dociśnie, tak jak do tej pory

Jest to śrubka technologiczna, czyli śrubka ułatwiająca montaż samochodu w fabryce. Jest ona niepotrzebna.

Wysłane z mojego Lenovo S650 przy użyciu Tapatalka

Spoko, lubie miec wszystko na tip-top:)

Pytanie jakie masz tarcze ....
Ja ostatnio zakładałem zimmermany i okazało się że w tarczach nie ma podtoczenia na tą śrubkę ... ( łepek powinien sie chować w tarczy - w orginale tak jest) - może dlatego masz tą śrubkę nie wkręconą ?
ja wkreciłem - wystaje nie przeszkadza bo w orginalnych felgach jest w tym miejscu wybrany materiał. - w innych felgach może być problem ( i trzeba by fazować tarcze - jeśli w orginale nie jest zfazowana).

Łepek nie musi się chować bo w felga ma wyżłobienie i śrubka nie przeszkadza.

Łepek nie musi się chować bo w felga ma wyżłobienie i śrubka nie przeszkadza.

skąd wiesz że gość nie zakłada dystansów, albo nie ma felg z podwójnym rozstawem? po co tak gadasz jak wszystkiego nie wiesz

Jak juz pisałem. Są to nic nie znaczące śrubki technologiczne. Jeśli nie wiesz co oznacza to słowo to nie krytykuj innych.

Ale fakt faktem, że dopóki tarcze z piastami się nie zapięką, ta śrubka ułatwia montaż/demontaż felg.
Ja ostatnio zakładałem zimmermany i okazało się że w tarczach nie ma podtoczenia na tą śrubkę
Np TEXTARy też tego nie mają. Możesz wykonać frez wiertłem (fi)14 i o ile masz oryginalną śrubkę to łeb się schowa. Łeb tej śrubki może wystawać, o ile zakłada się oryginalne felgi. Z zamiennikami może nie podejść.

Zakładając nie oryginalne części zawsze trzeba się liczyć z tym ze mogą mi wystąpić z tym jakieś trudności

Zakładając nie oryginalne części zawsze trzeba się liczyć z tym ze mogą mi wystąpić z tym jakieś trudności

Kwestia nie trudności tylko raczej niekompetencji mechanika (można zrobić to frezowanie jak go nie ma ) - choć z drugiej strony może obrażam niewinnego człowieka, tak na prawdę snujemy jakieś przypuszczenia nie mając dostatecznej wiedzy na temat przypadku. Może się gościowi śrubka wykręciła i zgubił ? :-)
Główny zainteresowany może by mógł rzucić trochę światła na tę jakże frapującą sprawę gdyby nie to że jak widzę stracił zainteresowanie tematem...

Nie sądziłem, że sprawa mojej śrubki wywoła takie zainteresowanie... Nie zwróciłem uwagi czy śrubki nie ma, czy może jest zlamana i czy w ogole jest na nią otwór... Ale jak kwiestia jest tak istotna zrzuce kolo i popatrze. Rozumiem, że dokumentacja zdjeciowa też jest wskazana?
:)

Ta śruba ułatwia montaż koła, ale... Mi np. przysporzyła trochę problemów przy wymianie tarczy - śruba po długim czasie nieodkręcania może zapiec się w tarczy co mi się przydarzyło, prawie wyrobiłem gniazdo na imbus okręcając ją, gdyby nie udało się to zostaje już tylko rozwiercanie.

Amortyzatory
Powrót