• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] mocowanie przy linkach skrzyni biegów 1,9 16V

I ponownie forum przyszło z pomocą;)

Dzisiaj spotkała mnie ta sam przykra niespodzianka. Na osiedlowej drodze jednokierunkowej (i na dodatek pod górkę) wysypała się rzeczona linka... Złachałem się jak pies żeby wypchać auto na górkę (pomogło mi dwóch przechodniów - swoją drogą bardzo czuć te 1,5 tony...). Zanim na dobre się wpieniłem zdążyłem jeszcze zajrzeć na forum i znalazłem ten temat kolegi karmal. Co prawda zdjęcia z pierwszego posta nie są już dostępne, ale opis karmala i pozostałych kolegów była na tyle sugestywny, że szybko znalazłem winowajcę - trzpień wybieraka wyskoczył z tulejki na końcu linki (swoją drogą trzpień można było wypuścić na górze, a nie na dole wybieraka - IMHO problem występowałby rzadziej, bo grawitacja robiłaby swoje). Udało mi się z powrotem nasadzić tulejkę na trzpień, a całość zabezpieczyłem sznurówką z butów (pierwszy raz w życiu poczułem się jak Richard Dean Anderson). Jutro wizyta w sklepie po linkę ze Sieny i do warsztatu na wymianę.

Dzięki panowie!

Czyli ta pasująca linka od Fiata jest ze Sieny? Byłem przekonany, że piszecie o Cromie;)

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

W sklepach internetowych linka o oznaczeniu LIN14.44.20 figuruje jako część zamienna do Sieny i Palio (między innymi w Intercars).

Mam podobnie, tez po wymianie końcówki. A może poduszki silnika?

Rozwiązałeś ten problem już?

Cytat Napisał karmal Zobacz post
Wyeliminowałeś te drgania ?
Nie, ale do szału mnie to doprowadza. Mechanik mówi, że to nie poduszki skrzyni, ale wyrocznią nie jest. Zresztą zaczęło drgać dopiero po wymianie tej końcówki.

Rozwiązałes juz ten problem?

Franek, Wymieniłeś końcówkę już na tą z Fiata?

Jak wam to chodzi?

U mnie na 3ce przy hamowaniu silnikiem najbardziej odczuwalne drgania na gałce zmiany biegów...i nie wiem czy czasem wkręcenie końcówki na linkę o 1-2 obroty mniej nie rozluźni mi trochę tego i nie pomoże (skok lewarka mam ciaśniejszy niż był po wymianie i 1ka/3ka pomimo że wchodzi bez problemu to z 1-2 cm płyciej niż wcześniej...

U mnie nic nowego, drga na 3 i trochę 4 biegu. Ciekawe czy problem tyczy się tylko tych "zamienników" z palio?

U mnie nic nowego, drga na 3 i trochę 4 biegu. Ciekawe czy problem tyczy się tylko tych "zamienników" z palio?

Mi trochę odkręcili tą końcówkę o 3 obroty od tego jak stara była wkręcona, skontrowali tą śrubką w tym położeniu i jest lepiej, drgania się zmniejszyły (też głównie na 3ce występują ale o wiele mniejsze i tylko w określonych spadkach obrotów np 2500 do 2000 głównie, np jak z 3000 obrotów mi schodzi to raczej niema. Na innych biegach tylko jak lewarka dotknę to czuję delikatnie ale nie drga sam lewarek tak że widać). Poprostu linka zbyt napięta była.

Ideału niema, więc pojeździmy, zobaczymy, może samo się ułoży (narazie jeżdzę kilka dni) a po majóce odpuscimy jeszcze o 1-2 obroty jak będzie można i potęstuję czy będzie jeszcze lepiej i napiszę.

Szczerze to bym włożył oryginał no ale 800 na taką pierdołę nie chcę wydawać a o używce narazie nie myślę.

Panowie mam ten sam problem.

Czy możecie napisać czy te linki z Fiata (Sienny) to dobry pomysł?

Drgania się zmniejszyły może?

Pzd

Panowie i jak z tymi drganiami poprawiło sie cos wystarczy wyregulować czy wibracje jednak zostana ? mam ten sam problem i nie wiem czy bawic sie w ten zamienik

kolego, mój sąsiad mechanik znalazł tą część pasującą od peugota. koszt to 30 zł - samo jabłuszko, bez linki. żadnych drgań

kolego, mój sąsiad mechanik znalazł tą część pasującą od peugota. koszt to 30 zł - samo jabłuszko, bez linki. żadnych drgań

Hej, a od jakiego Peugeota ? :)

Update ode mnie - nadal drgania niestety występują - jedynie na 3 biegu przy hamowaniu silnikiem. Miałem w planach jeszcze troszkę poluzowanie tej końcówki o 1-2 obroty ale dotąd nie miałem czasu się tym zająć.

Ale jeśli kolega byłby tak dobry i wskazał od jakiego peugeota tą końcówkę wziąć, to będę zobowiązany i już nie będę eksperymentował z moją od stilo :). Jeśli będę eksperymentował to dam znać jakie wyniki.

Z góry dzięki

nie wiem czy uda mi się dojść dokładnie, od którego peugeuota ta część, chyba jakiejś trzysetki, poproście mechanika swojego żeby spróbował dobrać albo weźcie jabłuszko i dobierzecie samemu w sklepie z częściami

Witam.
Kupiłem, założyłem końcówkę, przymocowałem linke. Po zamontowaniu odczuwam drgania na drążku 3 bieg i nie mam kontry na gwincie. Chciałbym to zmienić ale nie mam odwagi ściągać na siłe tej końcówki boje sie ze ją uszkodze. Ma ktoś moze sprawdzony sposób na ściągniecie?
Pozdrawiam.

Cięgno skrzyni biegów ,linka alfa 159

Witam.Tak jak wyżej kolega pisał założyłem cięgno od citroena saxo,pasuje idealnie, koszt 30zł. Wystarczy odkręcić odpowiednią część. Ciegno dobrej jakości ,miękka guma ,sztywno osadzone mocowanie. Podobne cięgna skrzyni są w większości citroen ,peugeot.Końcówka musi byś na kólkę 10mm. Nr.TRI638.413 ,2454E9, http://allegro.pl/ciegno-ciegna-skrzyni-citroen-ax-saxo-peugeot-106-i5131285710.html, http://auto-truck3.pl/product.php?id_product=2564

Załączniki

• zdjecie 1.jpg
    zdjecie 1.jpg
    93.8 KB · Wyświetleń: 248
  • zdjecie 2.jpg
    zdjecie 2.jpg
    199.3 KB · Wyświetleń: 224
  • zdjecie 3.jpg
    zdjecie 3.jpg
    219 KB · Wyświetleń: 294
  • zdjecie 4.jpg
    zdjecie 4.jpg
    118 KB · Wyświetleń: 295
Witam.Tak jak wyżej kolega pisał założyłem cięgno od citroena saxo,pasuje idealnie, koszt 30zł. Wystarczy odkręcić odpowiednią część. Ciegno dobrej jakości ,miękka guma ,sztywno osadzone mocowanie. Podobne cięgna skrzyni są w większości citroen ,peugeot.Końcówka musi byś na kólkę 10mm. Nr.TRI638.413 ,2454E9, http://allegro.pl/ciegno-ciegna-skrzyni-citroen-ax-saxo-peugeot-106-i5131285710.html, http://auto-truck3.pl/product.php?id_product=2564
Kolego napisz jeszcze czy wymiana na tą końcówkę pomogła. jak jest z drganiami?

Żadnych problemów z drganiem nie odczuwam,przejechałem ok.300 km.jest ok. Końcówka ma dość elastyczną gumę,kolka jest osadzona ciasno. Może masz jakiś problem z poduszkami skrzyni biegów ,albo z tymi drugimi cięgnami co sterują dzwignią-łapą co odpowiada za przesuwanie wodzika góra- dół. Najlepiej sprawdzić, odkręcić akumulator,odkręcić metalową półkę pod akumulatorem,i masz wtedy wszystko idealnie dostępne do sprawdzenia. Robota na 10 min.

Amortyzatory
Powrót