Mixol + ON - dlaczego dolewamy oleje 2T do ropy? - w pigułce.

• Autor wątku Autor wątku Avari
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A jak wygląda smarność paliwa z tymi dodatkami?

A jakieś pytanie pomocnicze - bo nie wiem co odpowiedzieć ;) O jaką smarność chodzi? Lepkość?

Mieszalność Eni sprawdzałem organoleptycznie, podobnie mineralny Valvoline 2T - nie osiadają na dnie, szybko mieszają się z paliwem, nagaru prawie zero, dymu jak na lekarstwo, nic się nie zatarło. Ale to przypadki mieszania tych olejów z benzyną.

To ja mam durne pytanie, na które nie do końca znalazłem pytanie po tych 60 bez mała stronach.

Generalnie leje się 2T, żeby poprawić smarowanie wtrysków i pompy paliwa. Ok, ma sens - w końcu po to 2t stworzono: żeby smarować i jechać :D

Nurtuje mnie tylko jedno - czy 2T jest lepszy od środków dedykowanych do paliwa (np. wspominanej tu firm Kleen Flo)? Cenowo wychodzi to samo - KF to 15-16 PLN za 200 ml przy czym na 75 l ON daje się 50 ml środka - więc buteleczka na 4 tankowania. Litr 2T z Orlenu kosztuje 13-15 PLN i też starcza na 4 tankowania (licząc po 250 ml na pełen zbiornik ON w AR 156).

Jest jakiś szczególny powód dla którego lepiej używać 2T niż środków dedykowanych do poprawienia ON? Lepsze właściwości, mniejsza szkodliwość, cokolwiek (poza dostępnością)?

moim zdanie olej jest z natury do smarowania. dodatek to ładnie czyści układ. Jak pisali moi przedmówcy to czasem też zaleca się dodatku. Laboratorium prawdę Ci powie.

Idąc dalej... jak się do tego ma paliwo ON V-power? Może wychodzi na to samo, a nie trzeba się babrać?

Chodziło mi bardziej o dodatki w tym stylu: Smar do silników Diesla. W teorii ma robić dokładnie to samo co 2T - polepszać zdolności paliwa do smarowania układów silnika. I cenowo wychodzi to samo, co 2T.

Skoro istnieją dodatki smarujące, w podobnej cenie (a nawet tańsze jeżeli porówna się z LM czy Ravenolem), a mimo to poleca się 2T to na chłopski rozum 2T ma jakąś istotną przewagę. Tylko jaką? Stąd moje pytanie.

Znalazłem takie porównanie

Widać 2T + diesel zajmuje także ludzi za wielką sadzawką. W poście nr 9 jest porównanie środków jakie oni tam stosują. W skrócie wg efektywności patrząc od góry (w nawiasie wynik testu HFRR po dodaniu):

1) Biodiesel (u nich z soi), dodawany w stosunku 1:50 (221)
2) Opti-lube XPD, 1:256 (317)
3) Uniwersalny dodatek FPFF do paliwa, 1:640 (439)
4) Opti-Lube Summer Blend, 1:3000 (447)
...
7) Super Tech Outboard 2-cycle TC-W3 (ichnie 2T), 1:200 (474)

Zaraz po tym jest polecony już na tym forum Standayne Lubricity Formula, 1:1000 (479). Z ciekawostek: na 13 pozycji jest używany (po 5000 mil) olej silnikowy 15w40 Shella i jest ostatni z produktów który wniósł jakąś poprawę. Wszystkie poniżej (w tym dedykowane lubrykanty) pogarszały właściwości paliwa. Wg opisu paliwem był standardowy, niczym nie ulepszony ON.

Wychodzi więc na to, że jeżeli nie uda się w Polsce zdobyć któregoś z produktów z miejsc 1-6 to olej 2T jest najlepszym rozwiązaniem. Hmm... ciekawe tylko jakie są europejskie odpowiedniki tych 6-ciu najlepszych produktów, bo odpowiednik tego 2T dałoby się pewnie znaleźć porównując karty olejów :)

Ostatnia edycja:
Idąc dalej... jak się do tego ma paliwo ON V-power? Może wychodzi na to samo, a nie trzeba się babrać?

Dodatki dodawane do paliwa uszlachetnianego są o wiele tańsze niż to wynika z ceny paliwa. Finansowo średnio. Co do tego smaru to wydaje mi się, że ciężej jest go dozować. zrób 0,5 ml a 20ml to łatwiej.

A jakieś pytanie pomocnicze - bo nie wiem co odpowiedzieć O jaką smarność chodzi? Lepkość?
Smarność paliwa:
http://www.motochemica.pl/wyniki-testow-2/jaka-jest-jakosc-smarowania-paliw-diesla/
http://en.wikipedia.org/wiki/Lubricity
Tak zapytałem, ponieważ subiektywnie każdy może polecić cokolwiek :) Akurat jeśli chodzi o różnicę między LM 2T a Orlen Semisynth, użytkowinicy forum Avensis wykonali takie badania.
Tu jest PDF z wynikiem testu który został zacytowany w linku podanym wyżej, jeżeli kogoś by to interesowało: http://www.johnfjensen.com/Diesel_fu...itive_test.pdf
Szkoda właśnie, że nie mamy takiego testu dla środków ogólnie dostępnych.

Wiadomo przynajmniej, że Kleen jest 2x gorszy od 2T, a Stanadyne jest na równym poziomie lub 4x gorsze zależnie od rodzaju.

Na razie będę zalewał 2T bo Opti-Lube i FPPF w Polsce się nie dostanie. A na ebayu Opti to 40$ za galon. FPPF to 135$ za 260 ml na Amazonie. Cuda amerykańskiej chemii raczej nie dla nas :(

Za to udało mi się znaleźć skład Opti-Lube XPD:

Petroleum naphtha From 52 to 63 percent
Trimethylbenzene From 13 to 21 percent
2-Ethylhexyl nitrate From 6.6 to 13 percent
1 ,2,4-Trimethylbenzene 6 12.percent
1 ,3,5-Trimethylbenzene From 3.3 to 6.6 percent
Propylene glycol ether From 3.6 to 6.6 percent
Xylene 3 percent
Cumene 2 percent
Naphthalene 1.5% IARC Suspect Carcinogen NTP Carcinogen
Ethylbenzene 0.7% IARC Suspect Carcinogen

Będę teraz szukał składów różny europejskich super lubrykantów do ON i porównywał. Może się coś znajdzie. Muszę przyznać, że temat całkiem mnie wciągnął :D

Ostatnia edycja:
Będę teraz szukał składów różny europejskich super lubrykantów do ON i porównywał. Może się coś znajdzie. Muszę przyznać, że temat całkiem mnie wciągnął

Poproszę o ciebie abyś tego dokonał. Razem wspólnymi silami dokonamy czegoś fajnego. A ja już myślę jakby tutaj zrobić dozownik automatyczny do paliwa...

Poproszę o ciebie abyś tego dokonał. Razem wspólnymi silami dokonamy czegoś fajnego. A ja już myślę jakby tutaj zrobić dozownik automatyczny do paliwa...
Co masz na myśli?
Jeśli chodzi o dozowniki, to najlepszy z jakim się spotkałem to butelka z Millers Oils Diesel Ecomax. Bardzo prosta w użyciu i bez brudzenia sobie rączek. Tylko że 2T jest raczej zbyt gęsty na takie zabawy. Pozostaje strzykawka :)

Jeśli chodzi o dozowniki, to najlepszy z jakim się spotkałem to butelka z Millers Oils Diesel Ecomax. Bardzo prosta w użyciu i bez brudzenia sobie rączek. Tylko że 2T jest raczej zbyt gęsty na takie zabawy. Pozostaje strzykawka

Podobna butelka z miarką umożliwiającą wlanie właściwej ilości oleju 2T np. 50ml ma firma Husqvarna. Kupując piłe dostałem taki własnie olej 2T do tej piło. Olej ma kolor niebieski:)
W każdym bądź razie butelka i system odmierzania właściwej ilości jak Millers Oils Diesel Ecomax.

Ja zrobiłem tak, że na butelce po Nałęczowiance Fitness czyli zwykłej plastikowej przezroczystej butelce namalowałem sobie markerem podziałkę : 50, 100, 150, 200, 250 ml. I teraz przed tankowaniem wlewam olej do tej butelki, z butelki do baku później i leję ropę.

Po prostu kupiłem preparat stp do wtrysków i została butelka na 200 ml a jak z czubkiem to pewnie 220-230ml - ameryki drugi raz nikt nie odkryje

Każdy ma swój patent, butelkę po stp wyrzuciłem-lałem( mały otwór aby zalewać olej do środka, ale wygodne na CPN-ie) ,ja mam małą butelkę po mleku dziecka z dokładną miarką:cool:.

Ja też mam butelkę po ulepszaczu, ale xeramicu - jest 250 ml. Otworek mały, ale modelarstwo i mieszanie różnych mikstur w dziwnych mieszadło-buteleczkach robi swoje: nie mam problemu z przelaniem z litrowej butli. Będę musiał teraz wyczaić jakąś 100 ml butelkę, bo w zimie wolałbym poniżej pół zbiornika nie schodzić, a na pół baku 100 ml byłoby jak znalazł.

Tak przy okazji znalazłem skład dodatków LM: Super Diesel (wzmacniacz) i Diesel Lubricant. Jeżeli czegoś nie pomerdałem, to pierwszy składa się w znacznej większości z odsiarczonego oleju napędowego, white spiritu (taki rozpuszczalnik do farb olejnych - przynajmniej ja wiem o takim jego zastosowaniu) i jakiejś mieszanki chemicznej trochę podobnej w składzie do Opti-Lube, ale bez podanego składu procentowego. Dziwna kombinacja. Z kolei ich lubrykant do diesla to także super-czysty (odsiarczony) ON plus nasycone kwasy tłuszczowe (jakaś uniwersalna mieszanka, był podany numer CAS).

Robię tabelkę z porównaniem, jak będzie w niej więcej niż Opti i te dwa LMy (ich skład będę jeszcze weryfikował) to wstawię tu linka do niej.

Jak na razie dla mnie najlepsza jest strzykawka 100ml z przyciętym wężykiem od kroplówki :D

100 ml są te małe buteleczki do alkoholi... Będę musiał kupić taką małą jakiejś palonki/nalewki czy czegoś podobnego i po opróżnieniu (w ekologiczny sposób, rzecz jasna po dojechaniu do domu) zalać oleju. Ciekaw jestem min obsługi stacji jak zobaczą co takiego dolewam do baku :D

Smarność paliwa:
http://www.motochemica.pl/wyniki-testow-2/jaka-jest-jakosc-smarowania-paliw-diesla/
http://en.wikipedia.org/wiki/Lubricity
Tak zapytałem, ponieważ subiektywnie każdy może polecić cokolwiek :) Akurat jeśli chodzi o różnicę między LM 2T a Orlen Semisynth, użytkowinicy forum Avensis wykonali takie badania.

Szkoda właśnie, że nie mamy takiego testu dla środków ogólnie dostępnych.

Więc nie odpowiem Ci bo nie wiem :) Masz rację, każdy może polecić co chce bo w zasadzie zwykły użytkownik nie może sprawdzić nawet podstawowych parametrów oleju. Wychodzi to dopiero w trakcie eksploatacji. Ja posiłkuję się testem na zywym organizmie czyli w silnikach dwusuwowych (często mocno wyczynowych). Im niej zużyta para tłok-cylinder, im pod palcem czuć na ściance cylindra olej, im mniej dymu (w szczególności na zimno) i nagaru, im mniej zatarć tym olej lepszy - takie jest moje zdanie. Myślę, że nie możemy sobie pozwolić na olej, który spala się kiepsko zostawiając nagary.

Amortyzatory
Powrót