[MiTo] Mito t-Jet 120km. Błąd check engine,VDC,hill holder,steering corrector.

lukasz31

Nowy
Auto
MiTo TB 120
Witam,
mam od kilku dni problem z błędami jakie pojawiają się na desce rozdzielczej mojej Mito. Jest to silnik benzynowy 120 km T-Jet. Czy spotkał się ktoś z Was z wyskakującymi błędami Check Engine,VDC, hill holder, steering corrector. Kontrolki jakie się zapalają to pomarańczowy check engine i chyba od trakcji (trójkąt z wykrzyknikiem otoczony strzałką. Ponad to na komputerze wyświetlają się komunikaty o których wspomniałem w temacie:
- żółte koło z "rozpryskami" (steering corrector unavailable see handbook)
- żółty samochód jadący pod górę otoczony kołem (Hill holder unavailable see handbook)
- żółty trójkąt z wykrzyknikiem otoczony strzałką (VDC unavailable see handbook)
- żółta ikona silnika (check engine)
Staram się załączyć obrazki z tymi ikonami ale niestety coś nie może wczytać.
IMG_0324.jpgIMG_0325.jpg

Jeśli ktoś mógłby mi pomóc co to może byc za problem to byłbym bardzo wdzięczny. Po odłączeniu masy błędy znikają ale za jakiś czas znów się pokazują.

Pozdrawiam

Załączniki

• IMG_0356.jpg
    IMG_0356.jpg
    53.8 KB · Wyświetleń: 256
  • IMG_0327.jpg
    IMG_0327.jpg
    100 KB · Wyświetleń: 673
  • IMG_0355.jpg
    IMG_0355.jpg
    60.3 KB · Wyświetleń: 208
Było już o tym na forum, wpisz w wyszukiwarkę słowa kluczowe.
Tutaj na 99% masz problem z akumulatorem lub alternatorem, który nie działa prawidłowo.
Tego typu błędy pojawiają się od razu po uruchomieniu silnika przy słabym napięciu akumulatora.

Dzieki Karol za odpowiedz lecz u mnie dzieje się to nie w momencie rozruchu silnika a podczas jazdy.

Dzieki Karol za odpowiedz lecz u mnie dzieje się to nie w momencie rozruchu silnika a podczas jazdy.

a jakie to ma znaczenie? posprawdzaj altek - prąd ładowania, stan aku etc - na 99% to jest to

Dam znać jeśli potwierdza się Wasze sugestie. A powiedzcie mi czy check engine tez może miec związek z aku lub alternatorem bo tego na forum nie znalazłem ?
Sporo jest tez napisane przy tych błędach onpolozeniu pedału gazu,czujnika sprzegla itd...

Jeżeli wywaliło błędy to check jest ich skutkiem

Granian czy możesz jaśniej się wyrazić ? Mam rozumiec ze problem nie lezy po stronie aku lub alternatora jak piszą koledzy z góry ? Wina bedzie leżała po stronie silnika ?

lukasz31 na sam początek weź zwykły miernik i sprawdź, napiecie w trakcie odpalania do ilu spada na aku ,oraz jak już odpalisz auto jakie masz napięcie ładowania.

po tych prostych pomiarach szukaj dalej,jak są w miarę prawidłowe.

DmX dzieki za jasna podpowiedz,dzisiaj pierwsze co zrobię to właśnie to.

Koledzy wyżej dobrze Cię nakierowali na alternator/akumulator. Co do Checka to on się pojawił z powodu wcześniejszych błędów. Czasem może wejść kilka błędów i nie są one limitujące do wywalenia Checka, jak np żarówki, błędy klimy itp nie związane z pracą silnika, czasem wystarczy 1 ważny jak np brak ładowania i marchewa wita. Jaśniej nie umiem.
pozdrawiam

Bardzo jasno napisane za co wielkie dzieki. Dzisiaj jade sprawdzić lądowanie i może będę wiedział coś więcej.

I chyba jestem w kropce Panowie...
Mierzone miernikiem,z tego co widziałem na opisach jakie są prawidłowe napięcia to chyba akumulator i alternator są u mnie w porządku,takie o to pomiary:
-przy zgaszonym silniku 12,3 V
-przy odpalaniu za pierwszym razem 9,9 V,za drugim 10,1 V
- przy włączonym silniku 14,2 V
Napiszcie czy rzeczywiście pomiary są dobre i czy może moje pomiary powinny wyglądać inaczej. Macie jeszcze jakieś sugestie,ewentualnie namiary na jakiegoś kumatą osobę z okolic Czeladzi,Dąbrowy Górniczej,Bedzina ?

No jak spada poniżej 10 to akumulator
A- niedoładowany
B-szmelc

Akumulator żeby sprawdzić czy nie jest już czasem trafiony to najlepiej sprawdzić w punkcie gdzie je wymieniają.
Mają tam przyrządy, którymi pod obciążeniem badają zachowanie aku i z reguły tak jak wyżej odpowiedź B.

Myślałem ze pomiar miernikiem wystarczy ale w takim razie spróbuje w punkcie o którym piszecie.

Pomiar miernikiem jest orientacyjny, ale nie zrobi ci dokładniejszych testów jak dedykowany przyrząd do testu baterii :)

Chciałem zrobić to miernikiem bo pomyślałem ze jak pojadę do takiego punktu to gość żeby sprzedać akumulator i tak powie ze w samochodzie jest zużyty i należy wymienić,a problem z jakim się zmagam nie zostanie rozwiązany...

Ale skoro w tak ciepłym okresie jakim jest lato, podczas rozruchu spada poniżej 10V to na bank masz stary akumulator i do wymiany, albo ekstremalnie niedoładowany.
Pomyśl co by się działo w zimę w analogicznej sytuacji przy dajmy na to -15 stopniach.

Zrób tak , podłącz ładowanie aku ,poczekaj aż się cały załaduje ,zostaw na noc i rano zrób ponownie test z miernikiem podczas rozruchu.

Jak po tej procedurze będziesz miał spadek w okolicach 10 V to wymieniaj akumulator ,bo nic już nic lepiej nie będzie ,a wraz ze spadkiem temperatury będzie się to nasilało.

A pomiar ładowania robiłeś z załączonymi lampami ,nawiewem itp ,aby mocniej obciążyć układ.?

Przerabiałem to wiele razy.

A te wszystkie testy paro sekundowe akumulatorów gdzieś tam u mechanika to sobie można wsadzić w 4 litery.

Ostatnia edycja:
DmX a tak na marginesie....W ta zimę miałem problem ze wspomaganiem. Tzn. wylaczylo mi ze 2 razy ale przy tym nie wyskakiwały żadne błędy.
To chyba tez mogło być powodem coraz gorszego stanu aku ?

Amortyzatory
Powrót