• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

MiTo na gaz LPG - kompendium

Co prawda pytanie nie do mnie ale napiszę bo mam ten sam sterownik. Jeżdżenie na autoadaptacji- hmm , odważne posunięcie i stosowane zazwyczaj jeśli komuś się nie chce poświęcić trochę czasu na strojenie. Mój gaziarz nie poleca wyłączania obd bo pozbawiamy się komunikacji między ster. lpg i ECU. Jeśli będą korekty ustawione na 5% zamiast na 50% to nie będzie zamieszania.

Ostatnia edycja:
Polecam forum LPG ,jest tam opisane podstawy strojenia sterownika.
Samochód z nową instalacją powinien być wystrojony w ruchu najlepiej na autostradzie przy pomocy sondy AFR .
Nowoczesne komputery gazowe komunikują się z komputerem samochodu i na podstawie czasu wtrysku benzyny korygują czas wtrysku gazu dlatego
powinna być włączona komunikacja obd.
Nie wyobrażam sobie że odbieram samochód z nie wystrojoną instalacją lpg.
Zakładałem Fiacie Linei 1,4 I-jet instalacje Tartarini Evo1 oraz obecnie w guliecie i od razu testowałem w drodze powrotnej na A4.
W fiacie przejechałem 70tys i nigdy nie było problemów , teraz w giuliecie przejechałem 4tys i nie było potrzeby strojenia instalacji.
Serwis co 15tys wymiana filtrów i podłączenie po komputer kasowanie serwisu .

Cześć.
Dopiero teraz odczytałem-sorki.
Mój nie łączy staga z obd, ale też nie polega na autoadaptacji. Stroił.

Witam
Mam problem z moim Mito QV
Załozyłem instalację gazową STAG i podczas jazdy w trybie Dynamic po wciśnięciu gazu samochód potrafi się zadławić o przełączyć się na benzynę. W trybie Normal jeździ normalnie.
W czwartek jadę do gazownika na sprawdzenie tego ale może ktoś miał podobną przypadłość.
Pozdrawiam

Witam
Mam problem z moim Mito QV
Załozyłem instalację gazową STAG i podczas jazdy w trybie Dynamic po wciśnięciu gazu samochód potrafi się zadławić o przełączyć się na benzynę. W trybie Normal jeździ normalnie.
W czwartek jadę do gazownika na sprawdzenie tego ale może ktoś miał podobną przypadłość.
Pozdrawiam

A co tam jeszcze jest oprócz sterownika stag?

Reduktor STAG R01 - czerwony
Wtryski z tego z widzę to AC W02
Komputer STAG-4 QBOX PLUS

Gazownik podczas testowania stwierdził ze komputer od gazu nie widzi obrotów w trybie Dynamic i musi poprowadzić jakiś kabelek tak aby obroty silnika były widoczne. Jest to możliwe czy gościu ściemnia?

Ostatnia edycja:
Cześć wszystkim,
Nie znalazłem podobnego pomysłu na forum, dlatego postanowiłem napisać tutaj.
Rozważam zakup MiTo 1.4 TB 155km i zastanawiam się czy miałoby sens zachipowanie silnika do 175km i wstawienie instalacji LPG. Taka konfiguracja ma szansę na bezawaryjną pracę?

A dlaczego nie ;) Auta dłubnięte na grubo ponad 100% mocy wyjściowej bez problemów jeżdżą na LPG :)
Tylko podstawą jest naprawdę ogranięty gazownik, bez tego będzie gehenna.

A idąc krok dalej. Gdybym chciał zestroić się z trybem DNA, żeby na dynamic mieć maksymalną moc (175km) i jeździć tylko na benzynie, a w trybie standardowym mieć ekonomiczną mapę ze standardową mocą i LPG, to powinienem najpierw udać się do gazownika czy tunera?

A idąc krok dalej. Gdybym chciał zestroić się z trybem DNA, żeby na dynamic mieć maksymalną moc (175km) i jeździć tylko na benzynie, a w trybie standardowym mieć ekonomiczną mapę ze standardową mocą i LPG, to powinienem najpierw udać się do gazownika czy tunera?
Tuner musi ci zrobić oddzielną mapę.
Trochę za dużo kombinujesz ja mam ponad 200 KM i jazdżę na lpg.

Gazownik podczas testowania stwierdził ze komputer od gazu nie widzi obrotów w trybie Dynamic i musi poprowadzić jakiś kabelek tak aby obroty silnika były widoczne. Jest to możliwe czy gościu ściemnia?
Coś na pewno żle zrobił.
Ale skoro chce to poprawić to dobry znak.
Graty są wystarczające dla twojej mocy ale same graty to połowa sukcesu reszta to kumaty gazownik .

Ostatnia edycja:
Graty są wystarczające dla twojej mocy ale same graty to połowa sukcesu reszta to kumaty gazownik .

Z gazownikiem prawda.
Co do gratów ja bym się zastanowił nad wydajniejszymi wtryskami bo będą na granicy swoich możliwości i jest spora szansa na konieczność podnoszenia ciśnienia aby nie pętliły.
Jednak zostawiłbym je bo już są, lekko podniósł ciśnienie a jak będą do wymiany to wtedy je wymienić na mocniejsze.

Ostatnia edycja:
Dwa miesiące temu zamontowałem instalację w swoim Mito 1,4 78KM i przejechałem na niej 4 tyś km - również na gazie sprawuje się rewelacyjnie. Spadek mocy ok. 5% ale zauważalny, spalanie to 9,8 w mieście i z klimą, tryby pracują normalnie.

O ile wzrosło Ci spalanie w stosunku do benzyny?
Też zastanawiam się nad montażem instalacji LPG, lecz muszę to przekalkulować :)

A i jeszcze jedna ważna rzecz, na LPG NIE ma prawa być mniej mocy!!
Mało tego powinno być jej minimalnie więcej, bo LPG jest paliwem o wyższej liczbie oktanowej, dzięki temu ECU może później cofać zapłon, owszem spali go więcej ale przecież gaziutek jest tani :)
Moje ostatnie auto z instalacją LPG na noPB 98 miało 198KM a na LPG 204KM. Wszystko jest kwestią odpowiedniego strojenia.

Panowie spotkał się ktoś może z taką przypadłością w Mito 1.4 T 155 KM że na LPG, tylko w dynamicu przy nagłym (i pełnym) dodaniu gazu szarpnie/zdławi się na chwilkę a potem już normalnie idzie? Ogólnie auto zbiera się tak samo na benzynie i LPG i mocy mu nie brakuje tylko poza tym szepnięciem.
Instalacja to:
elektronika: KME Nevo-Sky Max 3300
wtryski: Alex Barracuda 130nl
reduktor: Magic 3 compact
wielozawór: Tomasetto Ø6
przewód zasilający: Faro Ø6

A no i pytanie nie do końca związane z tematem: czy komuś ten silnik "strzela z tłumnika" przy nagłym odpuszczeniu gazu po pełnym bucie? Bo mam takie właśnie wrażenie jakby mój strzelał (takie ciche ale słyszalne, losowe dudnienia po odpuszczeniu gazu). Jest ich więcej na LPG a na benzynie może z 1-3 strzały.

Kolego. tak spotkał się. wielu się spotkało, nie tylko w mito, ale w wielu innych autach. Mianownik jest wspólny. Żle dobrana lub wyregulowana instalacja. Nie ma innych powodów.

No to to się domyślam ;) Ale może jest tutaj ktoś bardziej obeznany w temacie i podpowie na co zwrócić uwagę, no i też czy komponenty są dobrze dobrane. Bo specjalnie wybrałem droższego specjalistę od gazu, który teoretycznie ogarnia te silniki ale z moim akurat nie do końca może sobie poradzić. Będziemy go jeszcze stroić w czwartek ale jakby udało się coś wcześniej dowiedzieć co by było pomocne to zawsze było by lepiej.
No i pytanie o "strzały z tłumika" czy w innych 1.4 T też występują? Bo nie wiem czy coś takiego słyszałem przed zmianą rozrządu i wymianą świec a po niej już to słyszę...

Ja mam inst Eco 01 tartarinii. Chodzi idealnie. Nic nie strzela

A no i pytanie nie do końca związane z tematem: czy komuś ten silnik "strzela z tłumnika" przy nagłym odpuszczeniu gazu po pełnym bucie? Bo mam takie właśnie wrażenie jakby mój strzelał (takie ciche ale słyszalne, losowe dudnienia po odpuszczeniu gazu). Jest ich więcej na LPG a na benzynie może z 1-3 strzały.
Strzela i to jest super
Im lużniejszy wydech tym głośniej.

elektronika: KME Nevo-Sky Max 3300
wtryski: Alex Barracuda 130nl
reduktor: Magic 3 compact
wielozawór: Tomasetto Ø6
przewód zasilający: Faro Ø6
Baraki 130 to przesada 115 wystarczy ale to nie jest problem.
Ty masz chyba podbicie momentu na D i pewnie gazmen tego nie uwzględnił.

Ostatnia edycja:
Hej a jak z żywotnością silnika ma ktoś takie informację.

Amortyzatory
Powrót