• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] MiTo na codzienną trasę

Greg_PL

Nowy
Auto
FIAT Albea 1.2
Witam,

Jest kilka podobnych wątków ale bardziej tyczą się miasta niżli trasy. :)
Stoję przed wyborem wersji silnikowej MiTo. Dzienny przebieg to około 80-100 km. Przeważnie codziennie trasa po 40 km do pracy (DK i S po 50 %) i powiedzmy dwa razy w tygodniu dodatkowy wyskok na miasto po pracy czyli te dodatkowe 20 km turlania się w mieście. Prędkości na trasie to około 100-130 km/h.
Stąd główne pytanie czy na takie dojazdy codzienne lepszym będzie wyborem 1.6 JTDm czy 1.4 TB (120 lub 155km) ale LPG ?

Kilka pytań dodatkowo:
1) które będzie głównie oszczędniejsze w dłuższej perspektywie czasu i mniej awaryjne ? Zakładam że autko posłuży około 4-5 lat :) Jakie są główne bolączki obydwu silników oraz ewentualne koszty naprawy?
2) Jak z dynamiką jednego i drugiego by wyprzedzić w miarę jakiegoś tira ? Tu i tu mamy doładowany silnik więc Nm nie brakuje, bardziej ochoczo prawdopodobnie będzie się wkręcał benzynowy.
3) Jakie jest średnie spalanie na trasie (np. 100km/h i 130km/h) jednego i drugiego ? Zgrubsza licząc rocznie wyjdzie około 20 tyś km, więc spalanie ma znaczenie :)
4) Ile z jednego baku (Diesel <-> LPG) jestem w stanie zrobić km? Jakieś 600 km by się przydało, tak by nie stawać co drugi dzień na stacji benzynowej by tankować, a powiedzmy raz na tydzień.

Jeżeli był bardzo zbliżony temat, to prosiłbym o nakierowanie.
Za wszystkie twórcze i pomocne odpowiedzi z góry bardzo dziękuje.

4) Ile z jednego baku (Diesel <-> LPG) jestem w stanie zrobić km? Jakieś 600 km by się przydało, tak by nie stawać co drugi dzień na stacji benzynowej by tankować, a powiedzmy raz na tydzień.

Jeżeli nie chcesz zakładać butli gazowej zajmującej cały bagażnik ;) i butla będzie w miejscu koła zapasowego, to wynik na poziomie 600km na LPG wydaje mi się nierealny. W GP miałem butle w kole jak dobrze pamietam to wchodziło do niej ok. 40l. Przy prędkościach o których piszesz niech spali 9-10l, to do 600km sporo braknie.

Posiadam wersje 1,4 TB 155 KM i jeżeli chodzi pytanie:

1) Za krótko jeżdżę nim - mam go dopiero od sierpnia ale nic się do tej pory nie stało ;p
2) To z dynamiką nie ma problemu bardzo ładnie idzie i fajnie się kręci (wcześniej jeździłem fiatem stilo 2,4 170 KM i bez porównania plus dla mito)
3) Często latam na trasie Kraków - Rzeszów dzisiaj jechałem tak do 120 km/h spalił mi 6,8 litra (były fatalne warunki na drodze), ale nie pamiętam żeby na trasie zjadł mi powyżej 8 litrów nawet jak go cisnąłem w okolice 190 - 200

Też kiedyś myślałem nad założeniem LPG ale na razie odpuściłem temat

Ja nie wiem skąd te wyniki przy prędkościach powyżej 120. Tez miałem auto z silnikiem 1,4 155KM po modach było 210KM i ma serii oraz później nigdy nie miałem wyniku ok. 7 litrów. Zawsze bliżej 10, a jak się przycisnęło to 11.

[MENTION=19904]baton[/MENTION],

4) Co do pojemności butli gazowej pewnie masz rację. Ciężko będzie usadowić coś większego niż 55 L / czyli gazu realne około 40. Z 40L LPG pewnie da się zrobić 400-450 km (kwestia warunków, jazdy i wielu, wielu innych:) ).
[MENTION=75551]Guzik[/MENTION],
2) Stilo 2.4 to wolnossący, MiTo jest doładowane i obstawiam, że tu jest różnica w dupohamowni, no i jeszcze waga ( prawdopodobnie Stilo 2.4 waży dużo więcej niż MiTo 1.4 :) ).
3) przy 190 raczej łykało tak jak napisali inni, w granicach 15 litrów.
Też często robię trasie RZE-KRK, tyle że drugim autem ( 2.0 diesel 163km). Przy przelotowej prędkości 140-160 km/h, 2 osoby + dzieciaczek, chwilowe spalanie pokazuje mi rzędu 7.0-8.0 litra/100km :)

Wracając do tematu:
1) Awaryjność obydwu silników oraz ogólnie MiTo nie związanych z samymi jednostkami silnikowymi ? Jakie koszty?

2) Możemy pominąć ten punkt - charakterystyki podobne ze względu na doładowane silniki / moc / moment obrotowy :)

3) Na razie mam od was dane do wersji Pb czyli około 6,8 L, a LPG przy prędkościach które zakładam to około 9-10 . Jak z dieslem przy tych prędkościach ? Wersja 1.4 TB 120 HP ma 5-biegów, a wersja 155 HP ma 6 biegów ?

4) Możemy pominąć ten punkt - mając spalanie można w prosty sposób przecież wyliczyć wszystko :)

5) Główne pytanie czy na takie dojazdy codzienne lepszym będzie wyborem 1.6 JTDm czy 1.4 TB (120 lub 155km) ale LPG ? Którą Ty byś wybrał wersję na takie trasy i dlaczego ?

Na trasę tylko 6 biegów, czyli TB 155KM, MA 170KM lub jtdm 120KM lub automat TCT MA 135KM lub MA 170KM.
Diesel na trasę będzie najlepszy. Przy średniej prędkości 130km/h są obroty poniżej 2500 (pewnie będzie ciszej niż w benzynie) i spalanie ok 5l/100km.
Powyżej tej prędkości spalanie znacznie rośnie.
W ciągu 9 lat i 197 tys km z poważnych rzeczy naprawiana była hałasująca skrzynia biegów (jakoś od razu po gwarancji) i 3 razy rury dolotowe turbo (wina naszych dróg).
Silnik mam podkręcony do 135KM i 385Nm. Jest moc i zabawa.

1) które będzie głównie oszczędniejsze w dłuższej perspektywie czasu i mniej awaryjne ? Zakładam że autko posłuży około 4-5 lat Jakie są główne bolączki obydwu silników oraz ewentualne koszty naprawy?

ja mam 1.4TB 120 - bolączek nie ma żadnych. Mam od 60k km, przejechałem też 60k, nic do tej pory kompletnie się nie działo, nuda.

2) Jak z dynamiką jednego i drugiego by wyprzedzić w miarę jakiegoś tira ? Tu i tu mamy doładowany silnik więc Nm nie brakuje, bardziej ochoczo prawdopodobnie będzie się wkręcał benzynowy.

jak na tak małe autko, dynamika naprawdę zaskakuje w ver. 120, 155 może być tylko lepiej :)

3) Jakie jest średnie spalanie na trasie (np. 100km/h i 130km/h) jednego i drugiego ? Zgrubsza licząc rocznie wyjdzie około 20 tyś km, więc spalanie ma znaczenie
a kto jeździ na trasie 100 km/h? u mnie przy prędkości rzędu 150-170 km/h pali ok 15-16L
w jeździe tylko miejskiej (warszawskie korki), nie schodzi poniżej 10L - przy bardzo spokojnej jeździe

na LPG w mieście nie zrobisz więcej niż jakieś 320km (mam butlę 34L)

generalnie z czystym sumieniem polecam LPG, akurat te silniki TB są idealne do konwersji
diesel to zło, daj spokój z tym trującym silnikiem...

Nie jeździłem Mito, ino Giuliettą i Lancerem (i wieloma innymi samochodami). Nie wydaje mi się, żeby Mito był samochodem na trasę. I nie chodzi o sam samochód, a jedynie o segment.

Przejedź się na np. Mito i Giuliettą i sam oceń.
Giulietta 1.4 TB ma 6 biegów i przy prędkości 120km/h (średniej, podróżnej 130-140km/h na liczniku) pali niecała dychę LPG (powiedzmy 9.5). Diesel będzie kosztował w eksploatacji podobnie (powiedzmy 5.5l Diesla vs 9.5 LPG i trochę benzyny), ale będziesz miał mniej zachodu z tankowaniami. Codziennie "jeździmy" ponad 130km (2x65km) i co trzy, cztery dni trzeba Giuliettę zalać. Najmniej przy spokojnej jeździe udało się wykręcić mniej jak 8l przy prędkościach podróżnych 100-120km/h.

PS Mam butlę 42l pojemności roboczej - starcza średnio na 440-450km.

Ostatnia edycja:
Dodam też, że wyciszenie jest... takie sobie. Bezramkowe szyby i powietrze to jedno, ale moim zdaniem najgłośniej słychać opony (chyba, że to moje nadają się już na wymianę). To może męczyć przy większych przebiegach.

@dobrzan
a kto jeździ na trasie 100 km/h? u mnie przy prędkości rzędu 150-170 km/h pali ok 15-16L
w jeździe tylko miejskiej (warszawskie korki), nie schodzi poniżej 10L - przy bardzo spokojnej jeździe
Mam drugie auto typowo na trasy z rodziną i tamtym śmigam nieco szybciej :)
W codziennej trasie "do pracy" (40km w jedna strone) uwierz mi że nie chce się człowiekowi śmigać więcej niż 120km/h. Raz, że tak jak piszesz spalanie drastycznie wzrasta, a urwane dzięki temu powiedzmy 5 minut nie jest warte :) Ale to tylko moja ocena :)

generalnie z czystym sumieniem polecam LPG, akurat te silniki TB są idealne do konwersji
diesel to zło, daj spokój z tym trującym silnikiem...
To że są pancerne pod LPG to jest wszędzie potwierdzane, więc rzeczywiście musi tak być. Co do diesla - wyobrażasz sobie potężną dawkę 150mg szkodliwych gazów rozpylonych na 1km drogi ?? :D

@RalfPi
Nie chciałbym właśnie segmentu C, po prostu woziłbym "powietrze" :) gdzie jednak nie podważam Twojego zdania apropo tego, że lepszym wyborem na taką trasę byłaby Giulietta.
5,5 ON * 4,5 PLN = 25 PLN
9,5 LPG * 2 PLN = 19 PLN
Można przyjąć, że codziennie 5 PLN zostaje w kieszeni. Tydzień i jeden przejazd za free na korzyść LPG.
42l - tyle wchodzi Ci LPG w zbiornik ??

Lone Wolf
teoretycznie zawsze można dodać maty wyciszające, że tak to nazwę w przestrzeń między przedziałem pasażerskim a komorą silnika, aczkolwiek nie wiem na ile tutaj by to pomogło. Co do szyb, miałem okazje jeździć rożnymi autami bez ramek i prawdę mówiąc jakoś nigdy nie zwróciłem uwagi na hałas z tego wynikający. Mozę już głuchy jestem :D

teoretycznie zawsze można dodać maty wyciszające, że tak to nazwę w przestrzeń między przedziałem pasażerskim a komorą silnika, aczkolwiek nie wiem na ile tutaj by to pomogło. Co do szyb, miałem okazje jeździć rożnymi autami bez ramek i prawdę mówiąc jakoś nigdy nie zwróciłem uwagi na hałas z tego wynikający. Mozę już głuchy jestem :D

ja mam maty w drzwiach - dają naprawdę dużo
w Mito bezramkowość nie przeszkadza, bo szyby się domykają w uszczelce

@dobrzan

@RalfPi
Nie chciałbym właśnie segmentu C, po prostu woziłbym "powietrze" :) gdzie jednak nie podważam Twojego zdania apropo tego, że lepszym wyborem na taką trasę byłaby Giulietta.
5,5 ON * 4,5 PLN = 25 PLN
9,5 LPG * 2 PLN = 19 PLN
Można przyjąć, że codziennie 5 PLN zostaje w kieszeni. Tydzień i jeden przejazd za free na korzyść LPG.
42l - tyle wchodzi Ci LPG w zbiornik ??
Wchodzi ok. 42 l (czasami 40, czasami 43 - czasami i starcza na 500km). Myślę, że rozsądnie jest liczyć te 9l LPG + trochę benzyny (powiedzmy 0.5l w takim cyklu).
Myślę, że te parę złotych nie ma aż takiego znaczenia, bo przy korzystaniu z LPG trzeba też liczyć koszt samej instalacji (filtrów, częstszych przeglądów technicznych itp). Myślę, że to wszystko wychodzi bardzo podobnie (diesel vs benzyna z LPG).
Szczerze, to szukałbym zwyczajnie najlepszego możliwego egzemplarza (chodzi mi o stan techniczny).

@dobrzan
ja mam maty w drzwiach - dają naprawdę dużo
w Mito bezramkowość nie przeszkadza, bo szyby się domykają w uszczelce
Sam "wsadzałeś" maty czy gdzieś na zlecenie ?? A jak "dźwieki" z komory silnika? :)

@RalfPi
Myślę, że te parę złotych nie ma aż takiego znaczenia, bo przy korzystaniu z LPG trzeba też liczyć koszt samej instalacji (filtrów, częstszych przeglądów technicznych itp). Myślę, że to wszystko wychodzi bardzo podobnie (diesel vs benzyna z LPG).

Czy możesz rozwinać temat kosztów które masz na myśli jeżeli chodzi o LPG?
Nie miałem nigdy LPG więc prawdę mówiąc nie wiem jakie są koszty.
Przy przebiegu 20k rocznie obecnym Fiatem (1.2 benzyna) robię właściwie wymianę oleju i filtrów co pół roku. W drugim aucie (2.0 Diesel) wymieniam raz do roku (filtr paliwa co dwa lata). Jakie są interwały wymian przy 1.6JTDm ? :)

Koszty instalacji LPG to coś około 3 tyś(??). Uproszczając kalkulacje, za tą kwotę przy obecnych cenach paliwa zrobię jakie 10-14 tyś km dieslem. Potem już zyskujemy na LPG <- przy założeniu braku awarii :)

1) Przede wszystkim płacisz około 3kzł za instalację i może z połowę tej ceny odzyskasz przy sprzedaży auta (czyli zwiększony koszt zakupu).
2) 2 filterki (fazy ciekłej i lotnej) około 25zł raz na ok. 20kkm czy 1 rok (spokojnie możesz sam wymieniać - z pół godziny roboty).
3) Ja w Lancerze musiałem co rok na przegląd techniczny pojazdu jeździć (a dla nowych samochodów masz bodajże 3 przeglądy przez pierwsze 5 lat).
4) Zawsze spala trochę benzyny - im mniejsze dzienne przebiegi, tym stosunkowo więcej benzyny pali - dopiero w lato przełącza się po paruset metrach (w ostrą zimę bez garażu to i ze 3 km trzeba czekać).
5) Nie w każdym parkingu podziemnym zaparkujesz
6) Bagażnik jest trochę mniejszy i samochód trochę cięższy

edit

Ostatnia edycja:
@dobrzan

Sam "wsadzałeś" maty czy gdzieś na zlecenie ?? A jak "dźwieki" z komory silnika? :)

@RalfPi

Hałas z komory silnika nie jest problemem.

W Mito robi się głośno od 120-130 km/h. Też wyciszałem drzwi, ale to nie rozwiązuje problemu. Głównym winowajcą wydają się być szyby i ich spasowanie z uszczelką + hałas kół (słabo wyciszone nadkola).
Jeżeli chcecie wyciszać Mito proponuję zrobić to kompleksowo. W linku pokazane są newralgiczne punkty, którymi trzeba się zająć.
http://caraudio.basser.pl/pl/alfa-romeo/283-alfa-romeo-mito.html

Ja polecam Mito 1,6 jtdm.

Interwał wymiany oleju 2 lata lub wg komputera max 35 tys. Km.

Bież tylko wersje Distinctive i najlepiej, aby fotele (wzór tapicerki włókno węglowe) miały regulację lędźwiową. Fotele z pierwszych lat produkcji (seria 0 i 1) są bardzo wygodne i dużo lepsze niż w Giulietta Distinctive.

Amortyzatory
Powrót