[MiTo] Mito 1,4 2010 problem z klimatyzacją

OLAOLA

Nowy
Auto
Alfa Romeo Mito
Potrzebuję pomocy. 1,5 tygodnia temu klimatyzacja została sprawdzona, wyczyszczona i nabita. Po włączeniu jej słychać jakieś dziwne dźwięki (szumy, gwizdy) oraz wyczuwalny jest spadek mocy (chyba to normalne, nie wiem). Rano działała bez zarzutów, natomiast wracając z pracy (po wywietrzeniu kabiny) działała przez 2 km, później zaczęło dmuchać cieple powietrze (z dwiema przerwami, zaczęła dmuchać zimnym powietrzem przez 30 sek. i znowu ciepłe) i tak przez 23 km do domu, tragedia. Co to może być, proszę o pomoc.

Bez diagnostyki w warsztacie się nie obędzie. Przyczyn może być kilka. Jeśli działała klima przed wizytą w warsztacie to przyczyna może być błaha i może czynnika za dużo nabili.
Natomiast, jeśli nie to jest kilka powodów, dla których się tak będzie zachowywać od presostatu poprzez zawór rozprężny a nawet sprężarkę.
Daj znać, co było przyczyną.

Spuścili trochę czynnika i klima działa, natomiast spadek mocy nadal jest a oni nie wiedzą co jest przyczyną. Czy zna ktoś z okolic Zabrza dobrego mechanika od klimy?

Moc trochę spada, to normalne, pytanie jak bardzo...

Hej, nie będę zakładał nowego wątku. Jaki typ osuszacza jest w mito 1.4 78km , chodzi mi o jakiś nr, kod czy coś takiego. Szukałem w necie i znalazłem osuszacze tylko do jtd. Drugie pytanko, włączam klimę, działa pięknie ale po wyłączeniu cosik brzydko pachnie przez kilkanaście sekund? Filtr kabinowy wymieniony.

Miałem przed tygodniem ten sam problem okazało się że nadmiar czynnika o zaledwie 20 gram spowodował awarię czujnika AC i brak działania klimy , po ponownym nabiciu tylu ile trzeba (500 gram) wszystko chodzi jak się należy
Pozdrawiam

Hej, nie będę zakładał nowego wątku. Jaki typ osuszacza jest w mito 1.4 78km , chodzi mi o jakiś nr, kod czy coś takiego. Szukałem w necie i znalazłem osuszacze tylko do jtd. Drugie pytanko, włączam klimę, działa pięknie ale po wyłączeniu cosik brzydko pachnie przez kilkanaście sekund? Filtr kabinowy wymieniony.

Osuszacz nie ma żadnego wpływu na jakość powietrza w kabinie.
On pracuje w obiegu freonowym.

Amortyzatory
Powrót