Migajaca kontrolka świec żarowych JTD

• Autor wątku Autor wątku szymiii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kolego który to przekaźnik był u Ciebie ;> no a jeżeli chodzi o bezpieczniki to mam je pod rura która idzie do intercoolera

Witam
Dziś w mojej Alfie 156 1.9JTD zauważyłem, że po odpaleniu auta, odpala bezproblemu, zaczęła migać kontrolka świec żarowych.
Przed odpaleniem zawsze w okresie zimowym dwukrotnie podgrzewam świece idopiero odpalam auto, kontrolka zgaśnie, ale po chwili się zapali i miga przezjakieś 60 sekund, poczym zgaśnie i już się nie zapala.

Poproszę o pomoc diagnozę.

Świeczki do sprawdzenia któreś są spalone, albo nawet wszystkie :) też tak miałem, z pięciu, trzy miałem spalone.

Może tylko jedna spaliła się, jak silnik jest ok i akumulator to będzie odpalać :)

Witam w związku z mrugającą kontrolką świec to po sprawdzajcie przekaźnik czerwony koło akumulatora , też miałem problem ze świecami raz pokazywało błąd raz nie wszystko posprawdzałem było ok , zamieniłem miejscami przekaźnik na sprawdzenie i okazało się że raz działał raz nie .

Dzięki
Czyli bym muisiał na początek sprawdzić same świeca, a mimo to auto odpala na mrozie bez problemów i nieprzebiera?!
Narazie odpala. Poczekamy do -15 -20, wtedy już nie odpali :)

- - - Updated - - -

Witam w związku z mrugającą kontrolką świec to po sprawdzajcie przekaźnik czerwony koło akumulatora , też miałem problem ze świecami raz pokazywało błąd raz nie wszystko posprawdzałem było ok , zamieniłem miejscami przekaźnik na sprawdzenie i okazało się że raz działał raz nie .
Wystarczy wziąć pod uwagę albo spalone świece, albo podpiąć pod kompa.

Z tego co wiem na komputerze pokarze błąd 380 centralka podgrzewania a ja mówię o czerwonym przekaźniku przy aku pozdro

Mam problem, wymienilem komplet swiec w 1.9 jtdm 8v. Dostep byl tragiczny ale udalo sie w 5 h wykrecic wszystkie I wymienic na nowe Denso. Niestety kontrolka swiec na zimnym silniku dalej miga. Jak silnik osiagnie temperature nawet 60 st C przy odpaleniu juz nie miga tylko na zimnym. Po za tym strasznie telepie silnikiem przy odpaleniu na zimnym. Wczoraj czyscilem centralke od swiec ta obok filtra paliwa, przeczyscilem styki papierkiem I zalalem kontaktem do laczen elektrycznych. Problem z kontrolka na zimnym jest dalej. Moze ktos mial podobny problem I to rozwiazal?

Obstawiałbym ten przekaźnik skoro na zimnym miga, na ciepłym nie miga bo ecu nie podaje na niego i nie podgrzewa, tak mi sie wydaje, ewentualnie któraś świeca uszkodzona/luźne czapki ma świecach

Swiece nowe, fajki sprawdzone zostaje srawdzic centralke. FES pokaze ze centralka padnieta?

Swiece nowe, fajki sprawdzone zostaje srawdzic centralke. FES pokaze ze centralka padnieta?
Cześć mam ten sam problem co ty tylko ze u mnie też centralka wymieniona i nie wiem co jest grane jak wiesz co to może być to daj znać pozdro

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

u mnie po wymianie swiec 3 byly spalone dalej swiecila sie kontrolka, rozebralem przekaznik swiec i mimo tego ze sie zalaczał to był obkopcony wyczyscilem papierkiem sciernym stycznik i dziala juz rok :)

U mnie też jest problem z migającą kontrolką świec. Od czasu do czasu lubi dać o sobie znać. Obstawiam u siebie sterownik, ale nie mam pomysłu jak go rozebrać, tak by nic nie uszkodzić. Ktoś może coś podpowiedzieć?

U mnie też jest problem z migającą kontrolką świec. Od czasu do czasu lubi dać o sobie znać. Obstawiam u siebie sterownik, ale nie mam pomysłu jak go rozebrać, tak by nic nie uszkodzić. Ktoś może coś podpowiedzieć?
sprawdź pierw świece miernikiem

jest taki ala zgrzew z boku ladujesz tam srubokret i wyskocza z mocowania nic nie uszkodzisz mozliwe ze tylko obudowe ale w tamtym miejscu jest na zakladke wiec i tak maly problem jesli centralka jest uszkodzona a swiece sprawne, ja mialem obkopcone cale ramie na tym przekazniku wyczyszczone i cisza a swiece byly wczesniej wymienione na komplet 4 nowych

Amortyzatory
Powrót