mieszanie 98 z 95

Yyogi22

Nowy
Auto
146 1,6 Ts 2000r
witam, chciałem poruszyć pewną sprawe, do swojej 146 1,6 TS leje naprzemian raz benzyne 95 raz 98 tak żeby wymieszać i urozmaicić diete mojemu TS, i właśnie niedawno spotkałem się z opinią że powinno się jeżdzić cały czas na takim samym rodzaju benzyny, wiecie może coś o tym, czy to prawda?? dodam że w instrukcji obsługi autka piszą że można jeżdzić na benzynie o liczbie oktanów nie mniejszą niż 95, co o tym myślicie??

Lej to, na czym Ci lepiej jezdzi.Co do oktanów to silnik sam się przystosowuje. Po to jest czujnik spalania stukowego. Ale raczej 95 jest odpowiedniejsza dla tego silnika.

Tak na babską logikę…

W mojej instrukcji jest podobnie, że mam zapewnić minimum 95 oktanów, ale też mogę lać paliwo o wyższej liczbie oktanowej, lecz nie polepszy to osiągów silnika. Biorąc pod uwagę kasę nie ma sensu lanie droższego paliwa przy naszych silnikach. Jednak czy mamy gwarancję, że lejąc benzynę 95 zapewnimy te 95 oktanów – w naszej polskiej rzeczywistości? Może być róznie. Zawsze mnie to nurtuje, dlatego leję 98 – jest bardziej prawdopodobne, że w tej będzie te 95 oktanów. Dodatkowo mój silnik na 98 pracuje ciszej i wydaje mi się, że jest mniej mułowaty (może to sugestia, nie wiem, pewnie napiszecie, że tak).

Co do naprzemiennego takowania 95 i 98 celem urozmaicenia diety TS, to nie bardzo rozumiem. Przecież liczba oktanowa nie ma nic wspolnego z kalorycznścią benzyny, a jedynie określa temperature samozaplonu i predkosc spalania mieszanki.

Pozdrawiam

Nie ma żadnych nieporządanych skutków ubocznych z powodu mieszania Pb 98 z Pb 95

Moim skromnym zdaniem nie zaszkodzi trochę pomieszać 98 z 95, a z praktycznego punktu widzenia byłoby to nawet wskazane właśnie ze względu na kiepską jakość paliw na większosci naszych rodzimych stacjach benzynowych ;//

P.S Słyszałem, że kiedyś na jakiejś stacji benzynowej w kraju znaleźli dowcipnisia, który sprzedawał paliwo 36-oktanowe :shock:

Majka napisał:
Zawsze mnie to nurtuje, dlatego leję 98 – jest bardziej prawdopodobne, że w tej będzie te 95 oktanów. Dodatkowo mój silnik na 98 pracuje ciszej i wydaje mi się, że jest mniej mułowaty (może to sugestia, nie wiem, pewnie napiszecie, że tak).

Mam to samo ale przy obecnych cenach przesiadlem sie juz calkowicie na 95 :(

Taki mały OT:
Czy warto od czasu do czasu zatankować BP Ultimate lub Verwę?
Ponoć mają jakieś składniki czyszczące czy cóś?

ozzy napisał:
Taki mały OT:
Czy warto od czasu do czasu zatankować BP Ultimate lub Verwę?
Ponoć mają jakieś składniki czyszczące czy cóś?
Jak od czasu do czasu, to raczej te 'składniki czyszczące' niewiele dadzą. Stosowanie takich paliw raczej ma sens na dłuższą metę, ale kogo by było stac na ciągłe wydawanie kilkunastu/kilkudziesięciu groszy na litrze więcej. Już chyba lepiej raz na jakiś czas do baku wlac środek do czyszczenia wtryskiwaczy. ;)

75andrew155 napisał:
bimski napisał:
Majka napisał:
75andrew155 napisał:
Nie ma żadnych nieporządanych skutków ubocznych z powodu mieszania Pb 98 z Pb 95

Ale czy są jakieś pożądane skutki takiego działania?
Raczej nie. :)

[url=http://img370.imageshack.us/img370/9550/20080724001hj1.th.jpg]Obrazek[/URL]
Napewno tak u mnie jest mniejsze spalanie o jakieś 1.5 do 2 litrów na 100 km
U mnie natomiast w spalaniu znaczących różnic nie odnotowano, więc - nie jest to regułą. :)

Majka napisał:
Tak na babską logikę…

W mojej instrukcji jest podobnie, że mam zapewnić minimum 95 oktanów, ale też mogę lać paliwo o wyższej liczbie oktanowej, lecz nie polepszy to osiągów silnika. Biorąc pod uwagę kasę nie ma sensu lanie droższego paliwa przy naszych silnikach. Jednak czy mamy gwarancję, że lejąc benzynę 95 zapewnimy te 95 oktanów – w naszej polskiej rzeczywistości? Może być róznie. Zawsze mnie to nurtuje, dlatego leję 98 – jest bardziej prawdopodobne, że w tej będzie te 95 oktanów. Dodatkowo mój silnik na 98 pracuje ciszej i wydaje mi się, że jest mniej mułowaty (może to sugestia, nie wiem, pewnie napiszecie, że tak).

Co do naprzemiennego takowania 95 i 98 celem urozmaicenia diety TS, to nie bardzo rozumiem. Przecież liczba oktanowa nie ma nic wspolnego z kalorycznścią benzyny, a jedynie określa temperature samozaplonu i predkosc spalania mieszanki.

Pozdrawiam

bylem kiedys obecny przy badaniu paliwa na shellu i 95 miala 92 oktany, 98 miala 95 a VPOWER 98 takze jest odp co do oktanow, ja jezdzilem na 95 pozniej kupe czasu na 98 a teraz ze wzgledu na cene bywa to roznie, zmian w pracy silnika nie widze, spalanie jest mniejsze na 98 i okolo 1 litra wlasnie, zadnych skutkow ubocznych nie zauwazam

bimski napisał:
Już chyba lepiej raz na jakiś czas do baku wlac środek do czyszczenia wtryskiwaczy.
Wlałem i muszę przyznać że jest lepiej, autko nigdy nie było zamulone, a teraz jeszcze lepiej przyspiesza. Kupiłem na Shell'u ~25zł.

ja czesto mieszam,zeby moja bella czasem poczula cos lepszego...i przyznac musze ze jest lepiej..ze spalaniem i tym ze poprostu troche lepiej sie zbiera...a jak wleje 98 bez domieszki to wogole jest rakieta....minimalna zmiana ale zauwazalna... :mrgreen:

Yyogi22 napisał:
a według Was na jakich stacjach jest najlepsze paliwo??

Nie wiem na jakiej jest najlepsze, ale zazwyczaj tankuję na BP i nie narzekam. Chociaż zamierzam się skusić na ofertę Shell'a - V-Power Racing. To będzie kaloryczna dieta, trochę droga, ale tak na próbę...

Yyogi22 napisał:
a według Was na jakich stacjach jest najlepsze paliwo??

Na stacjach w Europie zachodniej. :DDD , najlepiej jechało mi się na paliwie które zatankowałem w Austrii.

Lesio napisał:
Na stacjach w Europie zachodniej. :DDD , najlepiej jechało mi się na paliwie które zatankowałem w Austrii.

A ja najmilej wspominam paliwo ze stacji "Slovnaft" zatankowane w Słowenii :wink: Naprawdę jakościowo było b.dobre.

ja tam mam zaufanie do BP ultimade 98 :) od czasu do czasu kiedy portfel po wypłacie się uśmiechnie to zaleje 99+ tak żeby silnik się wyczyścił :)

Amortyzatory
Powrót