[159] Miejsce na CB Radio

Cześć,

główna część radia jest schowana pod deską jest tam sporo miejsca. Nie ma potrzeby wyprowadzenia dodatkowego głośnika - głośność i barwa dzwięku jest więcej jak dobra.
Radio ma ASC i jest porównywale z ASC z Harego 3 - oczywiście jest to moje odczucie, mam obydwa radia i kiedyś porównywałem.

Tomek

Antena cb powinna być zamontowana na środku dachu, ponieważ jest wtedy największa powierzchnia dla odbicia fali wypromieniowanej z anteny , przynajmniej w teorii. Im antena jest bardziej w pionie tym lepszy zasięg i jakość łączności. W samochodach wszyscy się cieszą zasięgami 5 Km, przy dobrej antenie, dobrze zestrojonej, można wyciągnąć naprawdę dużo więcej. Renesans CB Radio spowodował wysyp szumofonów, bo radiami tego nazwać nie można, a i użytkownicy , przynajmniej większość, nie ma specjalnie pojęcia o zasadzie działania. Tu jest dość ładnie opisane http://www.astra-g.pl/viewtopic.php?f=58&t=20247

Antena cb powinna być zamontowana na środku dachu, ponieważ jest wtedy największa powierzchnia dla odbicia fali wypromieniowanej z anteny , przynajmniej w teorii. Im antena jest bardziej w pionie tym lepszy zasięg i jakość łączności. W samochodach wszyscy się cieszą zasięgami 5 Km, przy dobrej antenie, dobrze zestrojonej, można wyciągnąć naprawdę dużo więcej. Renesans CB Radio spowodował wysyp szumofonów, bo radiami tego nazwać nie można, a i użytkownicy , przynajmniej większość, nie ma specjalnie pojęcia o zasadzie działania. Tu jest dość ładnie opisane http://www.astra-g.pl/viewtopic.php?f=58&t=20247

po drugie aby mieć dobry odbiór i zasięg następnym czynnikiem wpływającym jest dobra masa, której niestety w antenach magnesowych nie ma.
więc zasięg rzędu 15km jest jak najbardziej możliwy ale z dziurą na środku dachu i anteną stacjonarną 1,5m długości.

po drugie aby mieć dobry odbiór i zasięg następnym czynnikiem wpływającym jest dobra masa, której niestety w antenach magnesowych nie ma.
więc zasięg rzędu 15km jest jak najbardziej możliwy ale z dziurą na środku dachu i anteną stacjonarną 1,5m długości.

To prawda - dziura w dachu stacjonarna antena daje najlepsze efekty. Jednak jeżeli ktoś nie chce wiercić (tak jak ja) magnesowa antena jest dobrym rozwiązaniem (tylko nie taka 25cm za 15zł - bo wówczas lepiej nic nie zakładać). Jak już wcześniej pisałem używam Sirio ML145 zamontowana z tyłu, lewa strona dachu, radio Lafayette VENUS (wcześniej są fotki).
Wracając do tematu "Miejsce na CB Radio" kilku producentów już wprowadziło radyjka, które można zmieścić w każdą dziurę. Polecam ALBRECHT AE-6890 PANEL - radio ma zdejmowany panel, Lafayette Venus - wszystko w gruszce działa całkiem fajnie - wiem bo używam oraz nowość President WILLIAM (tu troszkę cena odstrasza)

Widziałem kilka fotek z miejscem na gruszkę, różnie to wygląda. Jeżeli nikt nie chce wiercić to proponuję coś takiego:
CAM00051.jpg CAM00052.jpg CAM00023.jpg

Ostatnia edycja:
A ja troche zmienię temat - którędy wyprowadzacie na zewnątrz kabel od anteny magnesowej?

A ja troche zmienię temat - którędy wyprowadzacie na zewnątrz kabel od anteny magnesowej?
Ja mam zamontowane radio pod schowkiem przed fotelem pasażera. Stamtąd przewód antenowy prowadzony jest pod dywanikiem osłaniającym tunel, następnie pod kanapą do bagażnika przez otwór na narty gdzie spoczywa antena :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Przez weekend zakosili mi antenę z dachu. Przejeździłem z nią pół Polski przez dwa lata i stała, pojechałem do rodzinnej miejscowości do rodziców i ukradli... :/
Teraz rozważam montaż anteny na uchwycie z gałką i na krawędzi klapy. Można to jakoś dobrze uziemić? Ma ktoś podobne rozwiązanie w SW (bez relingów)?

W moim przypadku kabel antenowy wychodzi na zewnątrz przez tylną klapę a dokładnie samą górą, w rogu pomiędzy spoilerem na klapie a dachem, na razie nie zauważyłem żeby miało to wpływ na szczelność, woda nigdzie nie zacieka.

W SW troche z tym problem bo wtyczka nie chce przejsc pomiedzy klapa, a dachem. Tam jest za malo miejsca.
Na razie mam przelozone przez tylne drzwi ale ... nie do konca to jest dobre bo przeszkadza przy wsiadaniu :(

Ją wtyczki nie przeciskalem bo fakt za ciasno, udało mi się delikatnie przecisnąć sam kabel a magnes wylądował na stałe na dachu. Teraz jak chce zdjąć antenę to ją tylko wykręcam z podstawy która zostaje na dachu - problem z każdorazowym przeciskaniem kabla znika

Wysłane za pomocą TapaTalk 2

Wtyczka przechodzi w SW.
Przy zawiasie, lekko pokombinować i przejdzie bokiem

Amortyzatory
Powrót