• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

MHEV 1.5 160KM - pobór oleju

Dżuliano

Użytkownik
Auto
AR 159 1.9JTDm | Tonale 1.5 MHEV
Cześć,

jak u Was wygląda sprawa uzupełniania oleju pomiędzy wymianami?
U mnie jest bardzo kiepsko - 0,8l/1000km (producent podaje 0,4kg jako akceptowalną).
Bujam się z problemem do ASO i ostatnie co zrobili po swoich pomiarach zużycia, które potwierdziły moje obserwacje to:
- spuścili olej,
- zalali silnik jakimś płynem na 24h (jeszcze nie mam dokumentacji, wiec nie wiem co to za specyfik - podobno stosowali to w Citroenie)
- zalali nowy olej i ponowny pomiar po 1000km.

Może jestem zbyt sceptyczny, ale dla mnie to szarlataneria niczym magiczne specyfiki z allegro. Ale może ktoś z Was się spotkał z czymś takim...

Auto z przebiegiem 40kkm - 2024.

Ostatnia edycja:
5 kkm po wymianie oleju. Stan prawie taki sam jak po zalaniu.
Auto 2022 rok, 33 kkm przebiegu

U mnie brak dolewek od wymiany do wymiany.47 kkm

Cześć,

jak u Was wygląda sprawa uzupełniania oleju pomiędzy wymianami?
U mnie jest bardzo kiepsko - 0,8l/100km (producent podaje 0,4kg jako akceptowalną).
Bujam się z problemem do ASO i ostatnie co zrobili po swoich pomiarach zużycia, które potwierdziły moje obserwacje to:
- spuścili olej,
- zalali silnik jakimś płynem na 24h (jeszcze nie mam dokumentacji, wiec nie wiem co to za specyfik - podobno stosowali to w Citroenie)
- zalali nowy olej i ponowny pomiar po 1000km.

Może jestem zbyt sceptyczny, ale dla mnie to szarlataneria niczym magiczne specyfiki z allegro. Ale może ktoś z Was się spotkał z czymś takim...

Auto z przebiegiem 40kkm - 2024.
0,8/100km? Czy nie zabrakło tam jednego zera?

Pewnie zalali czymś, żeby "odblokować" zapieczone pierścienie olejowe.

U mnie co prawda 1.3 PHEV 24kkm ale też żadnego zauważalnego poboru nie ma.

0,8/100km? Czy nie zabrakło tam jednego zera?

Pewnie zalali czymś, żeby "odblokować" zapieczone pierścienie olejowe.

U mnie co prawda 1.3 PHEV 24kkm ale też żadnego zauważalnego poboru nie ma.
Niestety - nie zabrakło ;)

Wycieków oleju nie stwierdzili, turbo suche, parametry pod komputerem bez zarzutu. Endoskopia też nic nie pokazała.
Kopcić nie kopci. Samochód regularnie robi 2x 50km dziennie. Problem wystąpił nagle - w okolicach 30kkm.

Niestety - nie zabrakło ;)

Wycieków oleju nie stwierdzili, turbo suche, parametry pod komputerem bez zarzutu. Endoskopia też nic nie pokazała.
Kopcić nie kopci. Samochód regularnie robi 2x 50km dziennie. Problem wystąpił nagle - w okolicach 30kkm.

🤯🤯🤯🤯 przecież to 8l/1000km...

Ta ilość i brak dymu? To nie jest ilość której można nie zauważyć (ani w przypadku wycieku ani spalania).
Jeśli to jest spalane to katalizator, sondy i gpf pewnie jęczą z zachwytu.

Jeśli faktycznie nie ma wycieków... ten silnik to raczej do wymiany jeśli jest na gwarancji.. i w tym kierunku bym szedł oficjalnie.

Ostatnia edycja:
Dziwna sprawa. Przy takim poborze oleju to silnik powinien źle pracować. Nie wspomnę o parametrach. A gpf juz powinien się poddać.

🤯🤯🤯🤯 przecież to 8l/1000km...

Ta ilość i brak dymu? To nie jest ilość której można nie zauważyć (ani w przypadku wycieku ani spalania).
Jeśli to jest spalane to katalizator, sondy i gpf pewnie jęczą z zachwytu.

Jeśli faktycznie nie ma wycieków... ten silnik to raczej do wymiany jeśli jest na gwarancji.. i w tym kierunku bym szedł oficjalnie.
Mea culpa - patrzyłem dwa razy i nie wyłapałem brakującego zera 0,8/1000 - sorry :)

Nooo czyli norma podciwego TDI. A tak bez żartów to i tak dużo

Mea culpa - patrzyłem dwa razy i nie wyłapałem brakującego zera 0,8/1000 - sorry :)

OK, teraz to lepiej brzmi :D To może jeszcze nie dymić ;).

Nooo czyli norma podciwego TDI. A tak bez żartów to i tak dużo

XD.
To i tak od wymiany do wymiany jakieś... 12l oleju - to już wystarczy wymian samego filtra ;).

Wbrew pozorom, może im się udać odblokować pierścienie olejowe tym specyfikiem i będzie jeszcze to jeździć.

Jeśli to pierścień, to faktycznie - jestem w stanie sobie wyobrazić że to pomoże. Tylko czy wtedy nie powinno to wyjść na badaniu kompresji? Ta wyszła im książkowo...

Olej i kompresja to są dwie różne sprawy. Za kompresję odpowiadają dwa górne pierścienie a trzeci jest zgarniający i to on odpowiada za zbieranie oleju.

Amortyzatory
Powrót