[159] metaliczny szum podczas jazdy (skrzynia biegów, klima)

U mnie od jakichś 5 tys. km szumi mi jakiś dźwięk metaliczno - oscylacyjny w zakresie obrotów od 2-2,5 tys. Najbardziej slyszalne na 2 i 3 biegu. Zwłaszcza na dwójce. Co to może być? Przypomina to dźwięk jakby krzywego koła podczas jazdy ale na 100 procent to nie koła bo jak puszczę gaz to nic nie słychać.

Kolego u mnie sa bardzo podobne objawy ja bym to nazwał obcieraniem,tez na 2 i 3 biegu u mnie to skrzynia,jak puszcze gaz to też cisza

Tylko, że ja mam skrzynię F40, która rzekomo ma być bezproblemowa. Nigdy nie widziałem na forum żeby komuś coś się z nią działo. Ale też mi się wydaje, że to najbardziej prawdopodobne. Tak jak mówisz, takie jakby obcieranie.

Kolego u mnie sa bardzo podobne objawy ja bym to nazwał obcieraniem,tez na 2 i 3 biegu u mnie to skrzynia,jak puszcze gaz to też cisza
U mnie obcieranie występowało okazało się że to łożysko podpory. Co ciekawe brzeczylo na postoju przy gazowaniu

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

u mnie na postoju,tez słychać takie mruczenie tak jak by zmienia się tego ton jak wcisnę sprzęgło ale nie znika ,dodatkowo taka sytuacja wciskam sprzęgło wbijam 1bieg pomału puszczam sprzęgło i w pewnym momencie puszczania sprzęgła,hmmm dokładnie w tym w którym juz prawie ruszacie z miejsca ale brakują jeszcze mm żeby koła się toczyły dzwięk sie nasila takie mruczenie dosłownie.
I jak już ruszę to przy prędkości około 20-40km/h słychać takie obcieranie jak by kręciło się koło i w jednym miejscu szur,szur,szur wraz z przyśpieszeniem czenstotliwość się zmienia aż w końcu jest to szum jednostajny.Dodam jeszcze że np jadę 3 biegiem 40km/h słyszę wyraźnie szur szur puszczam gaz wybijam bieg i auto toczy się cicho.
Co powiecie na to wszystko? skrzynia sprzegło czy może jakieś łożysko poza skrzynią ewentualnie jak to sprawdzić ?wszystkie 4 łożyska w kołach są nowe.

u mnie na postoju,tez słychać takie mruczenie tak jak by zmienia się tego ton jak wcisnę sprzęgło ale nie znika ,dodatkowo taka sytuacja wciskam sprzęgło wbijam 1bieg pomału puszczam sprzęgło i w pewnym momencie puszczania sprzęgła,hmmm dokładnie w tym w którym juz prawie ruszacie z miejsca ale brakują jeszcze mm żeby koła się toczyły dzwięk sie nasila takie mruczenie dosłownie.
I jak już ruszę to przy prędkości około 20-40km/h słychać takie obcieranie jak by kręciło się koło i w jednym miejscu szur,szur,szur wraz z przyśpieszeniem czenstotliwość się zmienia aż w końcu jest to szum jednostajny.Dodam jeszcze że np jadę 3 biegiem 40km/h słyszę wyraźnie szur szur puszczam gaz wybijam bieg i auto toczy się cicho.
Co powiecie na to wszystko? skrzynia sprzegło czy może jakieś łożysko poza skrzynią ewentualnie jak to sprawdzić ?wszystkie 4 łożyska w kołach są nowe.
Łożysko podpory pół osi po prawej stronie koszt ok 100 zł oryginał firmy SNR. tydzień temu wymieniałem

Łożysko podpory pół osi po prawej stronie koszt ok 100 zł oryginał firmy SNR. tydzień temu wymieniałem

Kolego jestem Ci winien WIELKIEGO BROWARA !! wszystkie wymienione przeze mnie objawy ustąpiły po wymianie łożyska podpory pół osi;)
Koszt łożyska i roboty 200zł ;d
Jest kompletna cisza !!! a już chciałem wyciągać skrzynie ;)Dzięki !!

U mnie dzwiek metaliczno oscylacyjny, pojawia sie przy 30km/h i nasila sie wraz z predkoscia (zmienia ton). Nie ma znaczenia czy silnik jest na ocbiazeniu czy tez na luzie. Skrzynia jest po regeneracji wiec raczej odpada, chyba ze mechanizm różnicowy może tak "dzwonic"???. Łożysko koła bardziej buczy niż brzeczy, chyba ze sie myle i tu jest inaczej. Czy ktos zna sposób żeby sie upewnić czy to jest właśnie te łożysko podpory półosi?
One powinno sie odzywać tylko na obciążeniu, czy może cały czas?
1.9jtd 8v

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

Bardzo proszę o info w jakich okolicach słychać ten metaliczny dźwięk. U mnie niestety też pojawia się ten problem. Siedząc na miejscu kierowcy, słyszę go przy przednim prawym słupku, pomiędzy kokpitem a drzwiami przednimi lewymi. Jestem przerażony, bo Alfa to świeży zakup. Mam nadzieję, że to tylko łożysko koła hałasuje, a nie skrzynia...

U mnie też pojawia się pewien dźwięk nie wiem czy ten sam co u was, jestem podpięty pod trochę inny temat ale nagrałem ten dźwięk i może jest to też wasz ale sprawdźcie sami natomiast co jest przyczyną jeszcze nie wiem:d

Link: youtube.com/watch?v=iPwuZqETne8

U Ciebie słychać szlifierkę, czyli to klima :) - jest osobny temat na ten temat :)

Witam,
u mnie na 5 i 6 biegu również szumiało, tylko i wyłącznie w takiej sytuacji - na postoju, na innych biegach nic. Jeździłem z tym długo, ale podjechałem w końcu do człowieka zajmującego się typowo naprawą skrzyń. Najpierw mnie op****ł, że jeżdżę tak od jakiś 2-3 tysięcy km. Wymieniliśmy wszystkie łożyska w skrzyni - nie wymienia się tylko dwóch bo to g**o a nie naprawa wg. niego. Szum zniknął, zniknęły też drgania drążka. U mnie do wymiany była jeszcze tarcza z zaciskami przy sprzęgle więc całość wyniosła prawie 2000zł.

Witam czytając ten temat dochodzę do wniosku że coś muszę zrobić ze skrzynią, biegi wchodzą ok jednak jest szum na 5 i 6 biegu.
W mojej mieścinie nikt się tym nie zajmuje najbliżej i najszybciej do Wrocławia ( 90km ) S8
Czy ktoś robił może polecić bądź nie firmę

MECHANIK
ul. Rakowa 40a
51-421 Wrocław

http://www.skrzynie-biegow.wroclaw.pl/o-firmie
Chyb że w drugą stronę np łódź też mam w granicach 100 km może Kalisz ?

Z góry dzięki za odpowiedź

Witam czytając ten temat dochodzę do wniosku że coś muszę zrobić ze skrzynią, biegi wchodzą ok jednak jest szum na 5 i 6 biegu.
W mojej mieścinie nikt się tym nie zajmuje najbliżej i najszybciej do Wrocławia ( 90km ) S8
Czy ktoś robił może polecić bądź nie firmę

MECHANIK
ul. Rakowa 40a
51-421 Wrocław

http://www.skrzynie-biegow.wroclaw.pl/o-firmie
Chyb że w drugą stronę np łódź też mam w granicach 100 km może Kalisz ?

Z góry dzięki za odpowiedź

Kolega [MENTION=20303]Romek[/MENTION] tam naprawiał 3 lata temu (post #93 w tym wątku). Jeśli kolega jest jeszcze aktywny to wołamy i prosimy o recenzję po 3 latach.

Skrzynia działa nadal bez zarzutów. Na regenerowanej przejechałem około 60 tys. km. Zanim dałem do regeneracji zastanawiałem się czy nie lepiej kupić używaną, ale widzę że dobrze zrobiłem. Gdyby kolega robił skrzynię na Rakowej 40a we Wrocławiu to proszę o informację czy dobrze zrobiłem polecając ich. Ciekawi mnie czy cena się zmieniła.

O a możesz napisać ile ta zabawa Cię kosztowała?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Ja zapłaciłem za zdjęcie skrzyni i regeneracę około 2100 zł.

Tak, wyło na 4, 5 biegu. W zasadzie skrzynia wyła po przekroczeniu około 40 km/h. Przy jeżdzie bez wrzuconego biegu łożyska także było słychać.

Panowie czy ktoś próbował zmienić olej i dodać jakiś specyfik wyciszający do skrzyni?
Jeśli tak to jakie efekty i co zostało zalane.

Amortyzatory
Powrót