Mechanizm podnoszenia szyby - pomocy!!!

• Autor wątku Autor wątku Alfica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alfica

Guest
Muszę kupić mechanizm podnoszenia szyby (mam na myśli używany). Chciałabym jednak uniknąć pomyłki.
Proszę podajcie może link na allegro, który mechanizm byłby odpowiedni do mojej alficy. Przednie drzwi od strony pasażera -co ma znaczenie przy kupnie poza tym?? Rok produkcji?? Czym różnią się te mechanizmy??

Popsuł się mechanizm podnoszenia szyby i trzeba go wymienić słowa mechanika. A że chciał za tą przyjemność 500zł swierdziłam, że nie dam się naciągać kupię używkę na allegro i ktoś mi go wymieni tylko, że ja nie bardzo wiem co kupić a nie chce kupic czegos co potem bede odsyłac... itd. itp.

Po pierwsze to poszukaj alfaholika w okolicy:D myślę że koleżance każdy z chęcią wymieni bo to jest dość proste. O twoim problemie pisaliśmy. Ale widzę że nie sprawdziłaś u innego mechanika czy to napewno jest ta przyczyna którą stwierdził pierwszy. Więc chęcią Ci doradzę ale nie jestem pewnien czy nie wrzucisz kasy w błoto. bo może okazać się pierdoła.

Popsuł się mechanizm podnoszenia szyby i trzeba go wymienić słowa mechanika. A że chciał za tą przyjemność 500zł swierdziłam, że nie dam się naciągać kupię używkę na allegro i ktoś mi go wymieni tylko, że ja nie bardzo wiem co kupić a nie chce kupic czegos co potem bede odsyłac... itd. itp.

Zdecydowanie tego mechanika unikaj. Co to znaczy popsuł się, spalił się silnik, pękł plastykowy uchwyt, poplątała się linka itd itd.
Naprawiałem to u siebie i nie ma rzeczy których się nie da zrobić, kwestia chęci. Kupić nowy i wymienić każdy potrafi ale myślę że gdybyś się sam temu przyjrzał to dałoby radę to zrobić zdecydowanie taniej a panu mechanikowi po prostu nie chce się dłubać i próbuje Cię naciągnąć na nowy komplecik. Tyle mojej opini na ten temat. Dodam jeszcze że nie ma tam nic wielce skomplikowanego.

Jeśli silnik elektryczny działa to prawdo podobnie pękł zatrzask trzymający szybę i poplątała się linka na ślimaku i trzeba to rozebrać i złożyć na nowo.
Zatrzask w serwisie kosztuje 18 pln i oddzielnie występuje tylko do LANCI LYBRY. Do Alfy natomiast ten gadżet jest tylko w komplecie z całością i kosztuje krocie.

Jeśli silnik elektryczny działa to prawdo podobnie pękł zatrzask trzymający szybę i poplątała się linka na ślimaku i trzeba to rozebrać i złożyć na nowo.
Zatrzask w serwisie kosztuje 18 pln i oddzielnie występuje tylko do LANCI LYBRY. Do Alfy natomiast ten gadżet jest tylko w komplecie z całością i kosztuje krocie.
Z drugiej strony jak ma grzebać i ma się mu jeszcze bardziej roz... to woli miec cały i miec kłopot z głowy.

- - - Updated - - -

Czekam nadal na komentarz autora postu.

No niby masz rację ale jeśli zatrzask tylko jest do wymiany to kupi nowy i ma pewną sprawę za 18 pln a kupi cały mechanizm a zatrzask używany może mu polecieć za dwa dni i znowu jest w czarnej d.... :) a tak się składa że to właśnie ten plastikowy bajer ponosi główną winę za uszkodzenia tych mechanizmów:), bo to on pęka i wtedy linka pitoli się na ślimaku i następuje blokada tego całego ustrojstwa.

( tak trochę nie po polsku ale chciałem wytłumaczyć to jak najprościej)

Witam.Podepnę się pod temat.U mnie w dzwiach przednich umarł silniczek,szyba jest u góry,kupiłem nowy.Mam taki problem,że rozebrałem tapicerkę i nie mam pojęcia jak wymienić ten mechanizm do opuszczania szyb tak,żeby jeszcze czegoś bardziej nie popsuć.Czy mógły ktoś napisać w jaki sposób to zrobić w garażu czy mam oddac auto do mechanika.Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam serdecznie.

Tak wirtualnie to ciężko raczej wytłumaczyć ale z tego co pamiętam to chyba ze trzy śruby trzymają cały mechanizm i normalnie da się go wyjąć bez większych problemów także myślę że nie masz się czego bać.

Poszukaj w dziale zrób to sam coś tam było na ten temat. Ewentualnie wklej foto.

Witam.Gdzie mogę kupić ten plastik który rusza się na prowadnicy i jest wciśnięty w szybę bo mi się urwał.Jak ten element się dokładnie nazywa.Proszę o odpowiedź.Z góry wielkie dzięki.

eh było wertowane kilka razy. Pasuje od jakiegoś fiata. dokładnie nie wiem jaki. W alfie ta część nie jest sprzedawana. Poszukaj przez szukajkę słowo szyby, szyba

LANCIA LYBRA WODZIK SZYBY 18 PLN W SERWISIE.

Występuje prawy i lewy.

- - - Updated - - -

W każdym serwisie fiata ale to chyba oczywiste, czas oczekiwania zazwyczaj jeden dzień.

500 zł to kosztuje nówka :/
Wrzuć kolezanko odpowiedni temat o zakupie do działu Bazar. Ja w ten sposób znalazłem świetnie działający panel do GT za 100 zł od forumowicza.
Sama wymiana jest prosta, więc ktoś na pewno Ci pomoże.
A mechanik mówił coś o tym, co dokładnie nie gra z tym panelem? Tam jest taka biała taśma z wiązką przewodów. Czasami któryś z nich może być delikatnie przerwany na lutowaniu. Wystarczy zanieść panel do dobrego elektryka, on polutuje, ewentualnie wymieni taśmy. Ale musi być naprawdę niezły. Czasami pomaga, ale tak jak mówię tylko w przypadku, gdy łączenia są zrywane

Forumowicze,

Odkopuje temat, muszę wymienić właśnie ten element, ktoś może jest chętny na sprzedaż i ma sprawny mechanizmy? nowy na allegro do gt 575 zł używka około 250 - ale czy nie będzie po chwili z nią tego samego problemu?!?

Teraz powiem najlepsze zadzwoniłem do ASO - przy zdaniu starego mechanizmu 1100 zł a jeśli nie to 1400 :) no ładnie...

Poszukuję również Panelu od otwierania szyb oraz sterowania lusterkami - STRONA KIEROWCY ;)

Forumowicze,

Odkopuje temat, muszę wymienić właśnie ten element, ktoś może jest chętny na sprzedaż i ma sprawny mechanizmy? nowy na allegro do gt 575 zł używka około 250 - ale czy nie będzie po chwili z nią tego samego problemu?!?

Teraz powiem najlepsze zadzwoniłem do ASO - przy zdaniu starego mechanizmu 1100 zł a jeśli nie to 1400 :) no ładnie...

Poszukuję również Panelu od otwierania szyb oraz sterowania lusterkami - STRONA KIEROWCY ;)

Dzisiaj zamawiałem na e-autoparts - 190zł z przesyłką, trochę się pośpieszyłem bo czytam tu że mozna wymienić sam wózek/ślizg (pasuje od Lanci Lybry):(

Amortyzatory
Powrót