• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] Matisowy Bulgot v6

xakner

Nowy
Auto
AR 156 SportWagon
Sprzedałem swoją 156 jtd, pochwalę się teraźniejszą Alfizną:
AR 166 3.0 v6 bez gazu, chociaż kiedyś był,
Skrzynia sportronic
Rok produkcji 2004
Przebieg 109tyś km, prawdopodobnie taki jest :)

Auto kupione praktycznie po rodzinie, pomagałem w naprawie kilku elementów więc wiem co mam. Narazie słabe zdjęcia, bo taka też aura. W porównaniu do 156 jtd, jest bardzo duży skok na +, niestety również w zużyciu paliwa :)

20140207709.jpg20140207710.jpg20140207712.jpg

Fajna sztuka. Oby służyła jak najlepiej.
Sam myślałem, żeby z Wileńskiej zgarnąć 3.2 w gazie o podobnej kolorstyce :)

Ładna, poliftowa :) szkoda tylko że automat :( koszty oleju i ogólnie w przypadku awarii skrzyni są ogromne. Obyś nic nie musiał robić i cieszył się bezproblemową jazdą :)

skrzynia pracuje rewelacyjnie, ale o oleju w niej i tak wypada pomyśleć :) minus to pewnie podnosi trochę spalanie, ale jaka wygoda :D

AR 166 3.0 v6 bez gazu, chociaż kiedyś był,
No i o to chodzi - uratował Pan wspaniałe V6 !
Szczere, gratulacje auta.

Przy tym silniczku super, że automat.
Nie wiedzą co tracą Ci, którzy nie mieli.

Wymiana oleju co 60 000 km i nic stać skrzyni się nie powinno przez dłuuugie km.
Szukaj warsztatu z wymianą dynamiczną - nie statyczną.

Kolejna osoba nawrócona na dobra drogę :). Też przesiadłem się z Klekota na Busso i nie żałuje, u Ciebie będzie podobnie :D

Bella piękna, choć szkoda, że bez skór. Jakieś plany co do Vki?

Gratuluję, wreszcie kupiłeś :) świetna konfiguracja. Polift + 3,0V6 + ZF. Pysznie. Teraz masz czym na zlot przyjechać :P dobrze by było doposażyć ją jeszcze w "lepsze" fotele :)

koszty oleju i ogólnie w przypadku awarii skrzyni są ogromne

Nie przesadzaj..... większość awarii jakie może się przytrafią są tańsze od sprzęgła z dwumasą. A Ci którzy tak grube pieniądze w automat w 166 wsadzili to jakieś jednostki, marginalne przypadki. Tak abstrahując to i manual może Cię pogrążyć.

Szukaj warsztatu z wymianą dynamiczną - nie statyczną.

Też tak kiedyś myślałem. Ale ostatnio się dowiedziałem dlaczego mało kto to robi :) bo rozpołowienie skrzyni z wymianą filtra kosztuje tyle samo :sarcastic: więc trzeba być "nie doinformowanym" żeby ponad "klocka" wyłożyć na dynamiczną wymianę. Ja się zderzyłem z taką rzeczywistością :)
Generalnie jak chcesz zrobić to porządnie to lepiej wymienić też filtr (ze względu na koszty). A nie tracić kasę na wymianę dynamiczną. A tak normalnie to w zupełności wystarczy 2-3 razy wymiana statyczna we własnym zakresie. Kanał i do dzieła. Przypominam że fabryczna dokumentacja na ZF`a dopuszcza wymianę statyczną jak i dynamiczną.

Ja akurat skóry nie lubię, ale wiadomo taki wóz jak 166 lepiej wygląda ze skórą. Przy Vce narazie nic nie planuje, nie wiem czy zakładać LPG, ponieważ nie wiem jak długo będą ją użytkować. Póki co pokazuje w granicach 12-14l przy mojej nodze. Pójdzie olej i filtry narazie, 10w40 dobrego producenta będzie ok? Upalać jej nie zamierzam :) a za jakiś czas olej w skrzyni.

Wiadomo. Jak dużo nie jeździsz to to lpg nie ma sensu. Ale jak się bujasz codziennie i trzaskasz km to prędzej czy później zawitasz pod dystrybutorem LPG. Bo na filozofię "gaz tylko do zapalniczki" to stać bogatych i sponsorowanych :) ewentualnie tych którzy jeżdżą dookoła komina.
Odnośnie oleju to też pewnie na takie pytanie zaraz się sypnie masę mądrości a sentencja przyjmie w końcu formę najdroższych i "promowanych" ostatnio marek :)
ale ja swoim skromnym zdaniem Ci polecę lać to co jest napisane w instrukcji (klasa lepkościowa) i lepszej marki z pewnego źródła (jak wybierzesz coś popularnego). Najważniejsza jest wymiana CZĘSTA (np co 10tys) a nie na najdroższy lub "na topie".

Wrzuć więcej fotek :)

Fotki będą jak tylko trochę ją ogarnę, bo brudnnaaa, no ale taka pogoda. Gazu na razie przynajmniej nie będzie właśnie, jtd robiłem ok. 10-12tys km rocznie, a mogę robić mniej ale przyjemniej :)

jtd robiłem ok. 10-12tys km rocznie, a mogę robić mniej ale przyjemniej
No nie dziwię się :) sam ostatnio zaopatrzyłem się w gruźlika i jakoś nie mogę się przekonać do tego dźwięku .... drażni mnie. Ale nie o to chodzi. V6 też są :)

ona była od jakiś dwóch miesięcy do kupienia w P-cach? jeśli tak, to na zdjęciach sie prezentowała cudnie, miałem jechać oglądać ale obrazem zupełnie inny kierunek. piękna, nie wsadzaj tylko lpg :)

Oglądając te Wasze automaty zaczynam żałować, że nie zdecydowałem się na ponowny zakup z tą skrzynią.

Tak poza tym fajna 166-stka po FL. Cieszy fakt, że są ludzie którzy doceniają ten model i co najważniejsze w V6. Gratuluje zakupu.

Ostatnia edycja:
Godny następca 156 :P

Ktoś kojarzy dalszą historię tego auta? Stoi teraz koło mnie do sprzedania za parę groszy

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

[MENTION=54438]Mumins[/MENTION], na to wygląda, wczoraj ją lustrowałem na otoszroto bodajże. Wóz ciekawy, cena też. Zastanawiam się, jak ta sprawa się zakończy :)

Amortyzatory
Powrót