Malowanie podzespołów silnika

• Autor wątku Autor wątku showtime
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

showtime

Guest
Krotkie pytanie:

Czy ktos kiedys bawil sie w upiekszanie silnika? Tzn jakies malowanie podzespolow, co mozna pomalowac itp? Jakim materialem? Moze ma ktos jakies ladne zdjecia. Moze powymieniac jakies rury gumowe itp, zeby silniczek przyciagal oko ;)???

Jesli macie jakies pomysly to dajcie znac.

tak wygladal silniczek w mojej poprzedniej alfie,troche pracy przy tym bylo,ale efekt super

Wlasnie o cos takiego mi chodzi.
Wczoraj widzialem fajne rury gumowe z JACKY auto sport w czerwonym kolorze.

Super to sie bedzie komponowac z czarnym autkiem. Coz, czas brac sie do roboty. A jeszcze, jaka farbą to malowac?

showtime napisał:
A jeszcze, jaka farbą to malowac?

Wg mnie tutaj w grę wchodzi tylko piaskowanie zdemontowanych elementów.

Bo zakładam że nie chcesz malować GUMOWYCH rur ? :P

Z tymi czerwonymi rurami to już troche wsią zalatuje. TD ma kape zaworową , której po wypiaskowaniu i pomalowaniu na czarno lub czerwono napisów na niej , JTD może tylko pozazdrościć. Poza tym warto odmalować lub wypolerować zardzewiałe lub z te nalotem elementy aluminiwe. Wsztstko co gumowe, najpierw natłuścić dobrze oliwką, zmyć , na koniec Plak (a co! :wink: ) i utrzymywać motor w czystości. Mam już jakieś doswiadczenie w tym...

Pozdr. Tiga

michu jaka farba malowales kolektor i pokrywe?Pytam bo tez chce zrobic cos podobnego ale nie uzyje zwyklej farby bo sciemnieje.Jakiej farby konkretnie uzywales?

Tiga napisał:
Z tymi czerwonymi rurami to już troche wsią zalatuje. TD ma kape zaworową , której po wypiaskowaniu i pomalowaniu na czarno lub czerwono napisów na niej , JTD może tylko pozazdrościć. Poza tym warto odwalować lub wypolerować zardzewiałe lub z te nalotem elementy aluminiwe. Wsztstko co gumowe, najpierw natłuścić dobrze oliwą, zmyć , na koniec Plak (a co! :wink: ) i utrzymywać motor w czystości. Mam jakieś doswiadczenie w tym...

Pozdr. Tiga

Zgadzam się można sobie pomalować pokrywę zaworów ale gume na czerwono, jeszcze tylko ultrafiolet i z Golfiarzami po parkingach supermarketów śmigać. Ja swoją pokrywę tylko czyszczę szczotką ryżową i mixturą z kilku różnych płynów, natomiast rury można lekko natłuścić oliwką ale wtedy brud szybko się czepia ale za to jak ładnie wyglądają <smiech>

Lukasz A. napisał:
michu jaka farba malowales kolektor i pokrywe?Pytam bo tez chce zrobic cos podobnego ale nie uzyje zwyklej farby bo sciemnieje.Jakiej farby konkretnie uzywales?

malowane farba MOTIP w sprayu przeznaczona do zaciskow hamulcowych,nie traci koloru i w razie zabrudzenia latwo zmywalna.Nalozone byly dwie warstwy.
Pozdrawiam

Lesio napisal "natomiast rury można lekko natłuścić oliwką ale wtedy brud szybko się czepia ale za to jak ładnie wyglądają ".
Dlaczego Lesio uwazasz, ze tluste, zakurzone rury ladnie wygladaja?

Uwazam że V6 bez malowania przyciąga oko, wystarczy starannie wyczyścić :))

Wujek napisał:
Dlaczego Lesio uwazasz, ze tluste, zakurzone rury ladnie wygladaja?

Oliwką natłuszcza się ,aby czarne odzyskało kolor, później oliwke trzeba zmyć i nic się nie czepia . No chyba ,że silnik widzi szmatke raz na pół roku to i bez oliwki się czepia .
Jeśli sie to robi starannie i z głową (po doktorsku :mrgreen: ) , nie ma prawa być , ani obrzydliwie tłuste , ani zakurzone.

Pozdr. Tiga

Nie chcialo mi się już jej później wycierać :oops:, zbyt prostolinijnie wydedukowałem że sama wyschnie, w sumie zrobiłem to raz na zlot. Potem jak zobaczyłem co się tam znów dzieje z tymi rurami powiedziałem sobie do wiosny jakoś się przeżyje.

Dzieki za pomoc. Przygladalem sie swojemu silniczkowi i doszedlem do wniosku ze wystarczy malowanie samej pokrywy zaworow. Bedzie elegancko wygladac. Silniczek byl myty jakis miesiac temu, ale znow przyda mu sie pielegnacja.

Co do czerwonych rur gumowych... juz znam Waszą opinie, a do Golfiarzy nie trzeba mnie porownywac bo moja Alfa chyba nie wyglada jak Golf i nie ma wsiowych gadżetów :P

No co ty Alfa to Alfa, póki jej sie na siłę nie upiększy :-)

zdziba napisał:
Uwazam że V6 bez malowania przyciąga oko, wystarczy starannie wyczyścić :))

I tu sie z Toba zgodze ale jak pomalujesz pokrywy i kolektor ssacy to 8) i to :gitara: a na koniec bedzie to <OO> z wrazenia.

i jak fajnie wyglada?

Mnie się nie marzy malowanie a polerowanie pokrywy :) , na wiosne przysiąde z papierkami ściernymi i do roboty :P

Ja nie będę malował nic w komorze, no morze poza tymi pordzewiałymi elementami a pająk idzie do piaskowania natomiast napisy spoleruję szlifierką do płaszczyzn :mrgreen: Aktualnie serduszko mojej ukochanej tak się prezentuje:

Amortyzatory
Powrót