Malowanie lusterek

• Autor wątku Autor wątku Bosek2015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bosek2015

Guest
Witam, dziś wymalowałem lusterka w mojej belli pod kolor nadwozia,zainteresowanym przedstawię kolejność postępowania.

Moje lusterka przed malowaniem nie wyglądały zbyt dobrze:

Zakupiłem zestaw naprawczy na allegro w skład którego wchodził:
-podkład 400ml
-lakier bazowy(blue cosmo)
-lakier bezbarwny
-papier ścierny 600 i 2000

Lusterka odkręciłem od nadwozia i rozkręciłem na 2 częsci,szkło zabiezpieczyłem folią ochronna:

Malowanie rozpocząłem od zmatownienia starego lakieru (papier 320), w niektórych miejscach w których odpadał całkowicie zeszlifowany papierem ściernym 180:

(Jeśli lakier jest bardzo chropowaty i zniszczony można połozyć warstwę szpachli)
Następnie wszystko przemyłem dokładnie benzyną ekstrakcyjną i położyłem warstwę podkładu(ja malowałem 3 razy podkładem by wszytko ładnie pokryć):

Po odczekaniu 2 godzin zmatowiłem powierzchnię zwilżonym wodą papierem 600
i położyłem warstwę lakieru bazowego( 3 razy) :

Po 10 min położyłem lakier bezbarwny:

Pozostaje jedynie po 24 godz je wypolerować i zamontować:)

Kolega wyżej pominął bardzo ważny element przy tego typu pracach.
Lakierując elementy plastikowe bardzo ważne jest aby jako pierwszą warstwę położyć specjalny podkład na powierzchnie plastikowę, Stosuję sie go ponieważ zwykłe podkłady mają dużo mniejszą przyczepność do plastiku co może powodować [i na 99% będzie] odpadanie całego lakieru.
Koszt niewiele większy a pozwoli uniknąc powtarzania tej samej czynności drugi raz.

I jeszcze jedna sugestia. Aby usunąć porowatość plastiku można zastosować szpachlę natryskową [choć kilka warstw podkadu powinna dać podobny efekt].

Chyba tyle
pozdrawiam

Dodam tylko ze lepszym sposobem oklejenia lusterka jest wycięcie z gazety lub bloku owalu w kształcie lusterka najlepiej trochę mniejszego i przykleić go taśmą malarską(taka papierowa) tak żeby dokładnie zabezpieczyć lusterko ale również żeby ów taśma była naklejona tylko na lustro i nigdzie więcej, pomoże to w dostaniu się lakieru do środka lusterka i dzieki temu nie będzie jakichś niedociągnięć. Dodatkowo radze dokładnie lakierować ranty i robić to w dobrze oświetlonym miejscu. A tak na marginesie ja położyłem 5 cienkich warstw lakieru bazowego.

Amortyzatory
Powrót