Witam. Prawdopodobnie niedługo dołączę do grona kolegów,fanów AR 159. Jestem w trakcie finalizacji zakupu modelu 2,0 jtdm no i problem w tym,że wszyscy mi odradzają. Nie wiem czy jest to doradztwo życzliwe czy blokada zakupu przez zawiść.Argumentem na nie jest to ,że auta użytkuję na dystansie 7-8 tys. km rocznie i to głównie w mieście. Czy model z tym motorem jest faktycznie nie dla mnie? Proszę o obiektywną informację. Pozdrawiam.
Masz do wyboru takie opcje:
- silnik benzynowy 1.8 140KM - dla kogoś, kto absolutnie nie ma żadnych wymagań dot. dynamiki samochodu
- silnik 1.9 JTS - 160 KM - odczuwalnie lepszy niż 1.8, średnie spalanie na poziomie 9.5/100, jeszcze łapie się w niski próg akcyzy (3.1%) - więc można utrafić coś z importu w sensownej cenie
- 2.2 JTS - tutaj swoje zrobi stawka akcyzy (18.6%) i zakup tej benzyny jest dużym wyzwaniem - dobrze utrzymane modele są droższe, niż 1.9 JTDm 150KM, podaż znikoma. Zużycie paliwa - ok. 10.5/100.
- 1.75TBi - bardzo dobra dynamika, jednakże silnik o charakterze pracy bardzo zbliżony do 2.0 JTDm - bardzo nisko granica obrotów max. - w okolicy 5500 obr/min. Spalanie - realnie ok. 12/100 średnio.
- 3.2 V6 - dla właścicieli stacji benzynowych - przy krótkich dystansach 20/100 niewyjęte. Nie czuć 260KM, zdecydowanie lepsze wrażenie robi 2.4 JTDm po chiptuningu.
I tak gwoli porównania do "odradzanego diesla" - 2.0 JTDm 170KM - średnie spalanie ok. 8/100, potencjał tuningowy w okolicach 200-220 KM - w zależności od modelu różnie to się udaje. Wtedy masz jednostkę, która oprócz brzmienia niczym nie ustępuje na drodze silnikowi 1.75 TBi, zadowalając się zużyciem paliwa o 4 litry mniejszym - i potencjalnie mając takie same szanse na awarie - tu i tu jest turbina, tu i tu jest dwumasówka, tu i tu jest wtrysk bezpośredni, itp. Z 2.2 JTS-em nie ma czego porównywać - tuningowany 2.0 JTDm zjada go na śniadanie.
I nie ma się co łudzić, że diesel na krótkich odcinkach będzie palił tyle co benzynowy - to jest oczywista bzdura. NA tych samych odcinkach silnik benzynowy spali 20-40% więcej paliwa, niż jednostka wysokoprężna.