[Giulietta] MA Bogata mieszanka

Piotrek1983

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair
Nie lubię zakładać nowych tematów ale zostałem zmuszony....
W skrócie: 1.4 MA, im zimniej tym gorzej.
Odpala od dotknięcia, nie było problemu nawet przy -22...
Obroty biegu jałowego też ok, problem zaczyna się przy ruszaniu.
Jeżeli temperatura jest bliska 0, po wciśnięciu gazu silnik na 1-szym biegu schodzi do 500 RPM i prawie gaśnie.
Czołga się przez kilka sekund po czym powoli wchodzi na obroty. Po odpuszczeniu wraca do obrotów biegu jałowego.
OBD pokazuje bogatą mieszankę, ale czujnik IAT pokrywa się z czujnikiem temp. zewn. Po otwarciu okna czuć wyraźnie bardzo bogate w benzynę spaliny.
W momencie przejścia na LPG problem znika...ale to może mieć związek z regulacją gazu.
Co może powodować przelanie silnika zaraz po rozruchu? Miał ktoś podobny przypadek?

Nie lubię zakładać nowych tematów ale zostałem zmuszony....
W skrócie: 1.4 MA, im zimniej tym gorzej.
Odpala od dotknięcia, nie było problemu nawet przy -22...
Obroty biegu jałowego też ok, problem zaczyna się przy ruszaniu.
Jeżeli temperatura jest bliska 0, po wciśnięciu gazu silnik na 1-szym biegu schodzi do 500 RPM i prawie gaśnie.
Czołga się przez kilka sekund po czym powoli wchodzi na obroty. Po odpuszczeniu wraca do obrotów biegu jałowego.
OBD pokazuje bogatą mieszankę, ale czujnik IAT pokrywa się z czujnikiem temp. zewn. Po otwarciu okna czuć wyraźnie bardzo bogate w benzynę spaliny.
W momencie przejścia na LPG problem znika...ale to może mieć związek z regulacją gazu.
Co może powodować przelanie silnika zaraz po rozruchu? Miał ktoś podobny przypadek?
Zła regulacja LPG.
Rozjechane mapy Pb

Mapy sam koryguję, już bardziej dostroić się nie da ;)
To jest coś innego, bo zarówno na benzynie jak i na LPG jest efekt "zawahania" przy bardzo delikatnym dodawaniu gazu, tak jakby silnik przez ułamek sekundy zwalniał zamiast przyspieszać, ale odczuwalne tylko w pierwszym milimetrze ruchu pedału przyspieszenia. Potem w całym zakresie jedzie idealnie, zarówno na PB jak i LPG.
Jeden raz wygenerował się błąd P0172-64.

model.JPG

Mapy sam koryguję, już bardziej dostroić się nie da ;)
To jest coś innego, bo zarówno na benzynie jak i na LPG jest efekt "zawahania" przy bardzo delikatnym dodawaniu gazu, tak jakby silnik przez ułamek sekundy zwalniał zamiast przyspieszać, ale odczuwalne tylko w pierwszym milimetrze ruchu pedału przyspieszenia. Potem w całym zakresie jedzie idealnie, zarówno na PB jak i LPG.
Jeden raz wygenerował się błąd P0172-64.

Pokaż załącznik 289005
Ty o Krymie ja o Rzymie.
Powtarzam mapy PB rozjechane.
Kasować .jazda na pb kilkadziesiąt kilometrów i powtórna regulacja lpg

Problemy z wolnymi obrotami/odpalaniem/kangurem na zimnym silniku zaczynają się już od FRA +5%/-5% więc nie wiele - warto sprawdzić korekty.

Ty o Krymie ja o Rzymie.
Powtarzam mapy PB rozjechane.
Kasować .jazda na pb kilkadziesiąt kilometrów i powtórna regulacja lpg

Mapy benzyny były zebrane po resecie. Potem tylko strojenie LPG aby zrównać model.

Problemy z wolnymi obrotami/odpalaniem/kangurem na zimnym silniku zaczynają się już od FRA +5%/-5% więc nie wiele - warto sprawdzić korekty.

To że jest problem ze składem mieszanki to ja wiem, bardziej mnie interesuje co może być przyczyną.

Ostatnia edycja:
Piotriix juz napisał co i jak.

Strojenie lpg w CL na korekty, w OL na AFR.

Z ciekawości, jakie masz wartości FRA, DTV1, DTV2?

Ostatnia edycja:
LTFT 14.8% - masz tu odpowiedz

poprawne wystrojenie to ltft 'pływające' w zakresie +2%/-2%

mozna zrobic test - pojeżdzić tylko na benzynie jak ltft nie wróci do normalnych wartości i problem nie zniknie to trzeba szukać usterki.

Ostatnia edycja:
LTFT 14.8% - masz tu odpowiedz

poprawne wystrojenie to ltft 'pływające' w zakresie +2%/-2%

mozna zrobic test - pojeżdzić tylko na benzynie jak ltft nie wróci do normalnych wartości i problem nie zniknie to trzeba szukać usterki.

Nie wróci...kasuję adaptację, jeżdżę na PB cały dzień ~50km, wracam do domu, odpalam rano i jest to samo.
Błędów brak, więc wracam do pytania z pierwszego postu - co może być przyczyną/usterką...bo wysokie korekty są przyczyną i to jest oczywiste. Dlatego też wątek ma temat: "bogata mieszanka".

evap sprawdziłeś?

Amortyzatory
Powrót