• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] luźny wkład lampy przedniej

themim

Nowy
Auto
AR 145 1,9jtd 2000r
Witam!
Od wczoraj w domu jest pierwsza alfa i jest drobny problem. Dzisiaj podczas zakladania nowych zarowek zauwazylem ze wklad lampy (soczewka i odblysnik z zarowka dlugich swiatel) jest luzny tj. nie trzyma sie sztywno lampy tylko moge sobie nim ruszac gora - dol co jest przyczyna swiecenia metr przed autem. Co z tym fantem zrobic? Jak powinien byc przymocowany wklad do lampy? Nie wydaje mi sie zeby to bylo fabryczne rozwiazanie bo na kazdym wiekszym wyboju wklad sie przestawi...

Witam!
Od wczoraj w domu jest pierwsza alfa i jest drobny problem. Dzisiaj podczas zakladania nowych zarowek zauwazylem ze wklad lampy (soczewka i odblysnik z zarowka dlugich swiatel) jest luzny tj. nie trzyma sie sztywno lampy tylko moge sobie nim ruszac gora - dol co jest przyczyna swiecenia metr przed autem. Co z tym fantem zrobic? Jak powinien byc przymocowany wklad do lampy? Nie wydaje mi sie zeby to bylo fabryczne rozwiazanie bo na kazdym wiekszym wyboju wklad sie przestawi...
Użyj szukaj,było na forum jak to naprawić.Nie jest to rozwiązanie fabryczne jak zauważyłeś.Jest to efekt braku umiejętności wymiany żarówek.Najpierw wsuwasz konektor na żarówkę potem wkładasz ją w cokół i mocujesz nie odwrotnie!ta zasada tyczy nie tylko AR.

Najprawdopodobniej masz uszkodzone oba suwaki służące do regulacji odbłyśników tj. zwierciadeł reflektorów. Jeśli lubisz pomajstrować to nie będzie problemu z naprawą - poradzisz sobie!

Sam jestem w trakcie naprawy jednego z reflektorów. Jeden zrobiłem jakiś czas temu montując do suwaków aluminiowe przeguby i jest SUPER! Niestety przy drugim reflektorze to już nie przejdzie, bo popękane są nie tylko kuliste przeguby suwaków a całe suwaki.

Temat był już poruszany na forum (link zamieszczam poniżej):
http://www.forum.alfaholicy.org/145_146_155/23521-ruszajacy_sie_wklad_lampy_caly.html

Tak, jak pisałem, jestem w trakcie naprawy drugiego reflektora i niebawem przedstawię na forum kolejne rozwiązanie, które zastąpi cały suwak a nie tylko jego kulisty przegub :)

Ostatnia edycja:
dzieki Panowie za szybkie odpowiedzi... czyli metoda piekarnikowa pozostaje :) majsterkowac lubie :] zalozylem nawet serwis odnosnie tutoriali i zrob to sam no ale ktos podpatrzyl moj pomysl i kicha z tego wyszla... jeszcze raz dzieki

3 z 4 zaczepow byly pekniete... wszystko zrobione dzisiaj... porobilem fotki i wrzuce do odpowiedniego tematu...

Proszę administratora o usunięcie tego posta, gdyż pomyliłem temat :/

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót