• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[146] luźny rozrząd

K

Kreweta

Guest
Cześć wam :) Zakupiłem do Swojej 146 nowy silnik. Baruje się z nim już sporo bo brak mi trochę funduszy. Jestem już na Finiszu . Wszystko jest już złożone czeka na włożenie do autka i podpięcie ... Ale mam mały problem z rozrządem :/ Mianowicie : wymieniłem pasek na nowy oraz rolkę prowadzącą i napinającą. Wszystko jest ok ale jak robię obrót to w połowie obrotu jest napięty pasek u góry między dwoma wałkami rozrządu a jak zrobię pełny obrót gdzie oznaczenia wałków rozrządu i wału nachodzą na siebie w prawidłowej pozycji to wtedy pasek u góry między wałkami rozrządu u góry jest luźny . Wszędzie indziej jest napięty. Macie pomysł co to może być może jakaś wada rozrządu ? ktoś się może już z tym spotkał wcześniej ? Mi się wydaje że coś ósemkuję . Proszę o rady

hmm kolego proponuje sprawdzic te nowe części-- coś jest nie tak<najszybciej pasek rozrządu> na pewno bym tego silnika nie odpalał,,, pasek musi być napięty bardzo moocno,,, u góry...

Uzupełnij profil, ustawiałeś rozrząd z blokadami (jeśli TS, bo nie widzę w profilu jaki silnik)?

1,8 TS 144 KM . Ustawiłem bez blokad. Z samymi oznaczeniami. wał w położeniu oraz wałki rozrządu .

Załatw sobie blokady i ustaw jeszcze raz z blokadami. Poprzedni mechanik co robił u mnie rozrząd ustawiał "na znaki", teraz po ustawieniu z blokadami te jego "znaki" (robione białym korektorem ofc) w ogóle się nie pokrywają ze sobą.

Ostatnia edycja:
mi to wygląda na napinacz o konkretnie nie napiętą sprężynę. na napinaczu masz hmm jak to nazwać wskażnik napięcia taka jakby strzałka powinna być ona po prawej stronie napinacza naciągnięta na godzinę 3. zwróć na niego uwagę. a co do rozrządu to lepiej go dobrze sprawdź skoro bez blokad to zrobiłeś.

nastepny talent, a gdzie tam masz znaki chłopie. trzeba być naprawdę dobrym fachowcem żeby gmertać przy rozrządzie 16V bez blokad. Jedno koło rozrządu ma regulacje do napiecia paska

nastepny talent, a gdzie tam masz znaki chłopie. trzeba być naprawdę dobrym fachowcem żeby gmertać przy rozrządzie 16V bez blokad. Jedno koło rozrządu ma regulacje do napiecia paska

Taki że kupiłem już silnik z bardzo styranym rozrządem na którym bym nie odpalił go . Wyciągnąłem sam silnik bo sam go poskładałem do kupy żeby wsadzić nowy. Więc i sam zmieniłem rozrząd na podstawie tego który był wcześniej . Taki ze mnie talent. Nie będę z całym silnikiem jechał do mechanika żeby rozrząd zmienić . Zmieniałem już w 16V bez blokad i działało. To jest mój pierwszy przypadek dlatego napisałem tutaj o radę ... Ale Ty jako moderator poraz kolejny nie pomagasz tylko się śmiejesz z ludzi. Gratuluję dobry przykład!

Kreweta niestety ale Andrzej ma rację, to nie jest zwykły 16V jak w innych samochodach, ze względy na zmienne fazy rozrządu musisz ustawiać z blokadami bo inaczej może Ci głowicę trafić.

Ale Ty jako moderator poraz kolejny nie pomagasz tylko się śmiejesz z ludzi. Gratuluję dobry przykład!
Ja się z Ciebie nie śmieję tylko cholera mnie bierze jak czytam takie rzeczy wiem co to znaczy bo nie raz w swojej historii popsułem lub uszkodziłem silnik. Dobrze że pytasz, tylko lepiej byłoby pytać wcześniej zanim sie zabierzesz do roboty i nie obrażaj się taki już jestem :)

Ostatnia edycja:
Ja się z Ciebie nie śmieję tylko cholera mnie bierze jak czytam takie rzeczy wiem co to znaczy bo nie raz w swojej historii popsułem lub uszkodziłem silnik. Dobrze że pytasz, tylko lepiej byłoby pytać wcześniej zanim sie zabierzesz do roboty i nie obrażaj się taki już jestem :)

Andrew takie postępowanie może się opłacać tyle, że nie temu kto się podejmuje takich wyzwań z ochotą ale bez wiedzy i praktyki... Ja dzięki identycznemu podejściu właściciela pewnej 146 Ti kupiłem ją za śmieszne pieniądze a silnik chodził nierówno i gasł z powodu pomyłki w rozrządzie! Kolega założył, jak alfa przykazała i teraz śmiga w 8 sek do 100.

Szczerze powiedziawszy też nie rozumiem takiego podejścia do sprawy. Moderatorowi się nie dziwię bo ja sam widzę tutaj tego typu spraw całe multum a co On się napatrzy i naczyta to pewnie głowa mała. Zazwyczaj ambicja jest temu winna i chęć zaoszczędzenia. Tyle, że niektóre sprawy lepiej nie brać w swoje ręce bo sobie człowiek więcej kłopotów może narobić. Potem zawozi się to i tak do mechanika z praktyką i pojęciem i wychodzi dwa razy drożej.

Ostatnia edycja:
Andrew takie postępowanie może się opłacać tyle, że nie temu kto się podejmuje takich wyzwań z ochotą ale bez wiedzy i praktyki... Ja dzięki identycznemu podejściu właściciela pewnej 146 Ti kupiłem ją za śmieszne pieniądze a silnik chodził nierówno i gasł z powodu pomyłki w rozrządzie! Kolego założył, jak alfa przykazała i teraz śmiga w 8 sek do 100.

Szczerze powiedziawszy też nie rozumiem takiego podejścia do sprawy. Moderatorowi się nie dziwię bo ja sam widzę tutaj tego typu spraw całe multum a co On się napatrzy i naczyta to pewnie głowa mała. Zazwyczaj ambicja jest temu winna i chęć zaoszczędzenia. Tyle, że niektóre sprawy lepiej nie brać w swoje ręce bo sobie człowiek więcej kłopotów może narobić. Potem zawozi się to i tak do mechanika z praktyką i pojęciem i wychodzi dwa razy drożej.
Masz absolutną rację przerabiałem te tematy nie raz z róznych powodów ( chciałem zaoszczędzić, byłem ciekawy, a co tam sobie rady nie dam) i rózne były tego skutki ale dzieki temu coś tam wiem i sie nauczyłem. swoja drogą przyjemnie sie czyta że ktos sam takie rzeczy sobie zrobił i to do mnie przemawia bo wiem z kim gadam :D

Szczerze to pytałem w wielu tematach zanim się za to zabrałem. Sami mi doradziliście przekładkę . Gadałem z jednym gościem i poradził mi ze to nie jest trudne dlatego potem się was pytałem

Amortyzatory
Powrót