• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] łuszczy się lakier - rocznik '97

• Autor wątku Autor wątku archibaldi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    lakier
A

archibaldi

Guest
Moją alfę dopadła przykra choroba - od jakiegoś czasu łuszczy się lakier nawierzchniowy i auto wygląda jakby 2 tyg. siedziało na plaży w sierpniowym, egipskim słońcu bez kremu z filtrem..
Co poradzić, jak żyć? ;)
Polerkę jakąś zrobić, wyczyścić te miejsca i położyć delikatnie transparent i polerkę wtedy? Lakierowanie całości to trochę hardcore bo pewnie droższe to będzie niż cały wóz..

niestety moim zdaniem nic na to nie poradzisz, na pocieszenie powiem ze dość częsta przypadłość

Niestety polerka tu nic nie pomoże tylko lakierowanie.

- - - Updated - - -

A co się tyczy lakierowania to wszystko zależy od warsztatu,ostatnio jeden znajomy lakiernik malował całą GTV za 2 tys.zł,oczywiście bez zmiany koloru i nie była bardzo poobijana.

Moją alfę dopadła przykra choroba - od jakiegoś czasu łuszczy się lakier nawierzchniowy i auto wygląda jakby 2 tyg. siedziało na plaży w sierpniowym, egipskim słońcu bez kremu z filtrem..
Co poradzić, jak żyć? ;)
Polerkę jakąś zrobić, wyczyścić te miejsca i położyć delikatnie transparent i polerkę wtedy? Lakierowanie całości to trochę hardcore bo pewnie droższe to będzie niż cały wóz..
Taki sposób coś pomoże, nie będzie pięknie, ale lepiej niż tak :P

Eh, włoska robota z tym lakierem. Jak można to było tak zmasić..
Ostatnio padły mi różne rzeczy, a to elektryka jednej szyby, a to wycieraczki, a to tłumik itd. itd. Nie wiem czy go gdzieś tanio nie sprzedać..

Hehehe :D Jeszcze raz powtórzę: z gówna bata nie ukręcisz!
Jak masz się z tym użerać to sobie odpuść! Szkoda kasy i nerwów. To jest tylko samochód i głupio jak się nagle okazuje, że to ty jesteś dla niego a nie on dla ciebie. Jeszcze jakby to był jakiś ekstra wózek... a nie małe FWD z silnikiem 1.6. Jak nie wpakowałeś w niego kasy to sprzedawaj bo później będzie już za późno.

- Taki optymistyczny akcencik ;)

Pozdrawiam!

znajomy lakiernik malował całą GTV za 2 tys.zł,oczywiście bez zmiany koloru i nie była bardzo poobijana.
Sory, że tak nie na temat, ale 2 tyś. zł? Tanio się wydaje. Lakier ładnie położony? Mam nadzieje że bez fuszerki? Ciekawe ile za wymalowanie 164 by wziął, bo mnie to samo czeka...

Jak auto nie poobijane mocno, to leci do zmatowionej bazy, kładzie kolejną warstwę, a na to nowy bezbarwny. Nic nowego.
Tak naprawdę to jest masa prostych i tanich sposobów na naprawę lakieru ale nie wiecie o nich bo się lakiernikowi nie opłacają - dla niego pomalować cały element na nowo a zrobić np. tylko róg błotnika i przecieniować resztę to prawie tyle samo roboty (zawsze trzeba zedrzeć klar, tylko mniej się podkładuje) - takie rzeczy zwykle po znajomości :) Ofc nie mówimy o "spot repair".
Dlatego przy łuszczącym się klarze wystarczy zerwać bezbarwny i nawet można nie kłaść nowej bazy jak jest ok. Nie wyjdzie arcydzieło, ale laik się nie pozna, zwłaszcza po polerce.

Masz rację. Tylko jak wyglądają nasze auta to raczej nikomu nie muszę tłumaczyć. Pewnie nikt nie ma ideału więc pomalować przydałoby się całość.

Sory, że tak nie na temat, ale 2 tyś. zł? Tanio się wydaje. Lakier ładnie położony? Mam nadzieje że bez fuszerki? Ciekawe ile za wymalowanie 164 by wziął, bo mnie to samo czeka...

Gość zna się na robocie nie jest drogi bo nie ma pracowników i ma swój mały warsztat,ale co się tyczy Ciebie do raczej Ci się nie będzie opłacało zbyt daleki dystans masz do pokonania.

Dziwna sprawa z łuszczeniem, czyli clar schodzi. Może było walone, może ktoś niestarannie pomalował i teraz jest lipa. Jedyne wyjście tylko malować ale porządnie i u dobrego lakiernika...

Była kiedyś seria aut z wadliwym lakierem, fuszerka producenta. W sumie hańba bo Alfy nigdy nie należały do tanich aut (jako nowe;) )

No to niezła seria... Może wpisze się ktoś komu nie schodzi :) A czy to Hańba dla alfy... Nie tylko tutaj się nie wykazali. Nie będę już pisał o silnikach i elektryce bo tego nie widać. Z zewnętrznych wizytówek marki możemy dopisać żenującej jakości znaczki i odpadający "chrom" z grilla.

Mi z Rosso 130 zlazł z klamek, lusterek, tych listewek po Linii dachu i troszkę ze zderzaka. Czyli tylko z elementów plastikowych.
Ale widziałem kiedyś starsze Rosso Proteo, gdzie zszedł z całego auta :P Znaczki są do bani ale można to poprawić za 14 zł i naklejki trzymają się wzorowo (w dziale bazar polecam szukać). A na chromy nie narzekam ^^

Amortyzatory
Powrót