[164] lusterko zewnętrzne 5pin

Tytanowy

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 8V
Szybkie pytanie i szybka odpowiedź...
Lusterko z kostką 5-pinową, to lusterko również składane elektrycznie? Zakupiłem własnie takowe i ciekawi mnie czy jest ono również składane. Wychodzi z niego również taki czarny kabel... Od czego on jest? I w którym lusterku znajduje się czujnik temperatury? W lewym czy prawym?

Pozdrawiam

to podejrzewam że ten czarny kabel, który wychodzi jeszcze oprócz kostki 5pinowej, jest własnie od czujnika temperatury.
A nie wiesz może, czy lusterko z kablem 5pinowym, jest w full elektryce? Czyli składanie, podgrzewanie i regulacja? Czy jak to z tym jest, bo nie bardzo się orientuje a gdzieś dopiero za tydzień będę demontował i przekładał swoje

Ostatnia edycja:
Nie mam pojęcia, też będę potrzebował lewego lusterka bo nie grzeje i ma do dupy lustro. Dziś mam więcej czasu to pogrzebię w serwisówce i dam znać.

Ja lusterko własnie na dniach dostałem w kolorze swojego nadwozia... Tylko kupiłem 5cio pinowe i teraz nie wiem, czy mam takie same... Bo moje obecne jest podgrzewane, składane i oczywiście regulacja, a nie wiem jakie jest te, które teraz kupiłem. Przynajmniej szkło i obudowę ma całą :)

Więc tak, nr katalogowy naszego lusterka to 112690999. Wtyczka 5 pin o oznaczeniu O19 odpowiada na pewno za podgrzewanie, pewnie idzie na niej tez regulacja jak i składanie ale nie mogę tego odszukać w serwisówce. Za to na 2 pinowym o oznaczeniu P9 idzie temperatura dla AC. Ale żeby nie było za łatwo jak tak patrzę po fotkach to jest i 3 wtyczka (2 pin) której nawet w serwisówce nie ma i nie mam pojęcia do czego ona jest :/

Regulacja elektryczna musi iść bankowo, podgrzewanie z tego co piszesz jest również. Zostało tylko te elektryczne składanie i to mnie ciekawi, czy również na tej wtyczce, ono się tam mieści. 2 pinowy kabel mam również, więc wynika z tego że czujnik temperatury też posiada :)
Pytałem się osoby od której brałem to lusterko, czy jest ono również elektrycznie składane, odparła że tak... Ciekawe czy akurat to prawda, więc pytam się na forum.

Ale żeby nie było za łatwo jak tak patrzę po fotkach to jest i 3 wtyczka (2 pin) której nawet w serwisówce nie ma i nie mam pojęcia do czego ona jest :/
U mnie nie ma już żadnej 3 wtyczki 2 pinowej. Są tylko dwie, czyli jedna 5cio pinowa i druga 2pinowa, więc nie wiem o co tam chodzi.
Niemniej jednak dzięki wielkie Bates911 :) Przynajmniej wiem, że podgrzewanie i regulacje mam na pewno, a co do składania to wszystko się okaże po demontażu obecnego lusterka. Niestety nie mam nawet kiedy się za to zabrać :(

Ostatnia edycja:
Masz dobre lusterko w 5 pinach idzie całe sterowanie, składanie itp, a w 2 pinach temperatura :) przynajmniej tak jest w moim. Jeszcze dla pewności zobacz sobie model lusterka, przy czujniku temperatury powinien być nr części.

Producent: Vitaloni nr: 0147176

Masz dobre lusterko w 5 pinach idzie całe sterowanie, składanie itp, a w 2 pinach temperatura przynajmniej tak jest w moim.

Mamy z tego samego rocznika Alfy i te same wersje silnikowe, więc pewnie lusterka niczym się też nie różnią.
Uspokoiłeś mnie :) U mnie dokładnie jest tak jak piszesz, 5 pinowa kostka i 2 pinowy kabel. Czyli składanie, podgrzewanie i regulowanie + temperatura mieszczą się w naszych lusterkach :)

Dzięki wielkie ! :)

Tytanowy jak możesz to wpisz później tutaj jak sprawa wygląda z tymi lusterkami - korci mnie żeby po wakacjach upgreadować mojego tsa i założyć lusterka z podgrzewaniem i składaniem - tylko własnie nie wiem jak to wygląda czy bedę musiał całą instalację dokładać czy wystarczy podmienić lusterka i dolożyć odpowiedni panel ?

No to sprawa w moim przypadku nie była jednak tak kolorowa jak się zapowiadało.
Otóż moje lusterko jednak nie posiadało składania. Miałem tylko podgrzewanie i regulowanie elektryczne. Jak się okazuje, składanie elektryczne, jest jeszcze na oddzielnej wtyczce (nie tej 5pinowej), czyli łącznie muszą być 2 wtyczki + kabel od czujnika temperatury.

Sorki że poprzedni post taki chaotyczny i niedokładnie opisany, ale spieszyłem się. Teraz dokładnie opiszę cały przebieg jak to wyglądało u mnie.
A więc tak, u siebie w wozie mam w oryginale opcje elektrycznego składania lusterek, lecz niestety kiedyś ktoś mi przetrącił lusterko co spowodowało, że pękła cała obudowa i szkło. Oczywiście lusterko do wymiany, wiec kupiłem nową używkę, w tym samym kolorze, które miało być tak jak moje poprzednie, czyli elektrycznie składane, regulowane i podgrzewane. Co się okazało, lusterko które kupiłem, niestety ale było jedynie podgrzewane i elektrycznie regulowane (bez składania). Zaczęło się kombinowanie... Wpadłem na pomysł, że przełożę silniczek składania lusterka + przewody ze starego lusterka do nowej obudowy (nowego lusterka) Po dobrej godzinie z pomocą Taty, udało mi się przełożyć silnik i kabel zasilający, poskładać lusterko i podłączyć. Wszystko działa tak jak należy. Czyli w skrócie mówiąc, z lusterka które posiadało jedynie podgrzewanie i regulowanie, zrobiłem lusterko które jest w full opcji, czyli składanie, regulowanie i podgrzewanie.
Lustro w full opcji, powinno posiadać: jedną kostkę 5 pinową (która odpowiada za regulowanie i podgrzewanie), drugą kostkę 2 pinową (która odpowiada za elektryczne składanie i oczywiście rozkładanie) + kabel taki czarny, który jest podłączony do czujnika temperatury.
W zasadzie to wymiana typu Plug&Play, jeżeli ma się lusterko takie same jakie było w oryginale. U mnie było troszkę więcej zabawy.
Myślę, że u Ciebie dałoby radę zrobić elektryczne składanie, tylko niestety jeżeli nie masz tego w oryginale, to musiałbyś pociągnąć kable od sterowania (czyli na środkowym panelu koło ręcznego) i potem do lusterka. Czyli kupujesz cały przełącznik, okablowanie i dwa lusterka które posiadają w oryginale składanie.

Pozdrawiam

To już wiadomo od czego był ten 3 kabel
Dokładnie :) Czyli niestety, ale lusterko które kupiłem i o której pytałem tutaj, nie posiadało elektrycznego składania. Musiałem dokładać ze swojego starego.
Wtyczka 5pin - ustawianie elektryczne lusterka, podgrzewanie.
Wtyczka 2pin - elektryczne składanie i rozkładanie lusterka
Czarny kabel - czujnik temperatury

Jeżeli ktoś ma takie lusterko, to bankowo jest ono w full opcji. Inne lusterka, mogą czegoś nie mieć :)

Amortyzatory
Powrót