[Giulietta] Lusterko wsteczne fotochromatyczne i czujnik deszczu zamiast zwykłego lusterka

Ja również postanowiłem doposażyć Julkę zakładając lusterko fotochrom. Wymiana 5 min i z czego bardzo się cieszę po wpięciu do instalacji auta działa automatyczne ściemnianie oraz rozjaśnianie po wbiciu biegu wstecznego.
W lusterku które kupiłem jest jeden dodatkowy kabelek, czy można stwierdzić do czego? wydaje się być do czujnika zmierzchu i deszczu. Jak myślicie czy jeżeli tak jest to po wymianie https://allegro.pl/oferta/giulietta-przelacznik-zespolony-28408648-tasma-11049446258 oraz szyby przedniej będzie działać automatycznie światło i wycieraczki?
Pytanie jeszcze czy przełącznik musi być wyposażony w taśmę czy wystarczy że kupię to: https://allegro.pl/oferta/giulietta-manetki-przelaczniki-tempomat-okazja-7416399999 a taśmę wykorzystam z mojego auta

IMG-3461.jpg

Ostatnia edycja:
Ja również postanowiłem doposażyć Julkę zakładając lusterko fotochrom. Wymiana 5 min i z czego bardzo się cieszę po wpięciu do instalacji auta działa automatyczne ściemnianie oraz rozjaśnianie po wbiciu biegu wstecznego.
W lusterku które kupiłem jest jeden dodatkowy kabelek, czy można stwierdzić do czego? wydaje się być do czujnika zmierzchu i deszczu.
Pokaż załącznik 281846
Chciałbym się spytać o tą transplantację:
Czy te dwie wiązki - jak rozumiem wyświetlacz do pasów i zasilanie lusterka były standardowo i wystarczyło podłączyć do odpowiedniego gniazdka lusterka fotochromatycznego - chcę się dowiedzieć przed zakupem - jeszcze nie rozbierałem.

Wiązka w aucie zazwyczaj jest gotowa pod wszystko, zwłaszcza u pierwszych roczników.
Więc jak kupisz lusterko fotochromatyczne z jego wiązka wewnętrzną to powinno działać.

Wątków na ten temat jest tutaj więcej, ale ten jest chyba najnowszy (i jeden z większych), więc wrzucę te informacje tutaj, może komuś się przydadzą, jak by chciał dołożyć czujnik deszczu/zmierzchu :)
Co będzie nam potrzebne:
- czujnik - 50530575
- spinka, co go trzyma - 46799008 (można ją ciągle dostać w ASO)
- manetki pod kierownicę z trybem auto dla obu funkcji
- krążek, który jest pryklejony do szyby i na którym jest sensor przyczepiony - tutaj sytuacja jest poniekąd bardziej skomplikowana, jest częścią szyby i nie można go kupić osobno. Opcją jest wymiana szyby za taką, co go ma (opcja najbardziej estetyczna, ale poniekąd skomplikowana :)), albo spróbować poszukać na złomowiskach/w firmach co się zajmują wymianą szyb - kod Valeo krążka jest 659.984. Następną (teoretyczną, nie weryfikowałem jej, znalazłem tę informajcę na jednym forum Fiata, ale według zdjęć wygląda identycznie) opcją jest użycie krążka 46799007 co był w wyposażeniu dodatkowym u 147/GT (ale nie wiem, czy można go jeszcze zamóić).
- żelek pomiędzy szybę i czujnik - 71775717 + aktywator, ale ponoć wystarczy woda mydlana
- o ile instalujemy czujnik obok lusterka i nie chcemy skrobać czarnej farby, polecam osłonkę z Opla Zafiry B - 13155199 - pasuje idealnie, tylko trzeba ją trochę przytnąć, dzięki [MENTION=3353]spoker[/MENTION] za inspirację :)
- diagnostyka, żeby aktywować czujnik
Pokaż załącznik 278112Pokaż załącznik 278113
Opcjonajlnie:
O ile jeszcze nie macie lusterka samoprzyciemniającego to teraz jest idealna chwila żeby go też dołożyć (poszukać takie z auta które miało też czujnik deszczu/zmierzchu), bo odpada zabawa z rzeźbieniem kabli :)

I zaczynamy:
- najpierw przycinamy osłonkę z Opla, i jest też konieczne zmodyfikowąć osłonę przy lusterku:
Pokaż załącznik 278108Pokaż załącznik 278109Pokaż załącznik 278110
- następnie przyklejamy krążek do szyby (polecam klej do szyb, normalny silikon nie daje rady, ja podjechałem do najbliższego warsztatu zajmującego się wymianą szyb i mi darmowo podkleili go ; natępnie zabezpieczamy ducktapem, żeby nie odpadł nim klej wyschnie)
Pokaż załącznik 278106
- po 24 godzinach (i wyschnięciu kleju) trzeba porządnie oczyścić szybę od resztek kleju i odłuścić ją (zwłaszcza tam, gdzie będzie czujnik ;))
Pokaż załącznik 278107
- następnie smarujemz szybę i czujnik aktywatorem, nakładamy żelek, całość zakładamy do krążka na szybie i zabepieczamy spinką
Pokaż załącznik 278111
- teraz rzeźbimy wiązkę :D Wiem że moje podłączenie wygląda strasznie, ale działa i nie jest na oku więc się tym nie martwię ;) Nigdzie nie znalazłem schematu, jak powinien być czujnik podłączony do kostki, wieć po uzbieraniu informacji i próbach dołączam schemat podłącznie (opisany po angielsku, bo takie same instrukcje piszę na CZ forum i nie chciało mi się jeszcze tego tłumaczyć :D). Sygnał idzie z Pinu3, kóry nie jest od strony lusterka podpięty
Pokaż załącznik 278118Pokaż załącznik 278104
- całość zakrywamy osłonką, myślę, że wygłąda nawet spoko :)
Pokaż załącznik 278117Pokaż załącznik 278116
- zamieniamy manetki pod kierownicą. O zdjęciu poduszki i kierownicy już jest tu napisane trochę materiału, czyli nie będę się powtarzał. Następnie odpinamy dwa konektorki i luzujemy od spodu obejmę. Całość składamy w odwrotnej kolejności.
Pokaż załącznik 278114Pokaż załącznik 278115
- ostatnim krokiem jest aktywacja czujnika przez diagnostykę ja użyłem MESa ale napewno można to też zrobić przez AlfaOBD. Podpinamy się pod Body computer (żółta przejściówka), w zakłądce Adjustments zmieniamy Rain i Dusk sensor na "Present" i następnie robimy osiowani proxz (Pierwsza opcja "Proxi Allignment Procedure" - uwaga, w trakcie nie przerywajcie jej, nie odpinajcie kabla, etc.!!!)
Pokaż załącznik 278105
I gotowe, możemy przetestować.

MikeCZ, super poradnik i zamierzam z niego lada chwila skorzystać. Powiedz tylko proszę, żeby zainstalować czujnik tak jak jest to zrobione fabrycznie i uniknąć tego wystającego z obudowy elementu jest możliwość zeskrobania czarnej ,,farby'' z szyby i w tym miejscu przyklejenie krążka razem z czujnikiem, jest tam wystarczająca ilość miejsca?

MikeCZ, super poradnik i zamierzam z niego lada chwila skorzystać. Powiedz tylko proszę, żeby zainstalować czujnik tak jak jest to zrobione fabrycznie i uniknąć tego wystającego z obudowy elementu jest możliwość zeskrobania czarnej ,,farby'' z szyby i w tym miejscu przyklejenie krążka razem z czujnikiem, jest tam wystarczająca ilość miejsca?

Odpowiem za MikeCZ - jakby była możliwość zeskrobania czarnej farby to po co byśmy dokładali wystający element? ;) Nie ma takiej opcji czarna powłoka ceramiczna jest naniesiona na szybę i wypalona w piecu. Jedyne wyjście to wymiana szyby na taką z czujnikiem ale według mnie szkoda kasy i ten wystający element w niczym nie przeszkadza a to jest rozwiązanie z Opla.

Łudziłem się, że może po prostu zabrakło samozaparcia ;)
No nic, będzie wystający element

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, czy jak zamontuję manetki z trybami auto dla świateł i wycieraczek ale nie zamontuje od razu czujnika, to czy te manetki będą normalnie działały poza pozycją auto? Na gwałt potrzebuje tempomatu w nowej giulietcie, montażem czujników zajmę się dopiero za kilka dni i zastanawiam się, czy da się wtedy normalnie używać samochodu. Dodatkowo widzę, że manetki czasami sprzedawane są z tym żółtym ,,bębenkiem" (wybaczcie ignorancje, nie wiem co to), a czasami bez - czy można wykorzystać go ze starych manetek, czy kupować koniecznie jako całość? Z góry dzięki

Ostatnia edycja:
Tak, będą działały normalnie. Też najpierw podmieniałem manetki. W pozycji auto na wycieraczkach jest pierwszy tryb prędkości manualnej a u świateł na auto nie jest nic o ile dobrze pamiętam.

Dzięki wielkie, czas się w takim razie zabierać za doposażanie

Wiązka w aucie zazwyczaj jest gotowa pod wszystko, zwłaszcza u pierwszych roczników.
Więc jak kupisz lusterko fotochromatyczne z jego wiązka wewnętrzną to powinno działać.
Faktycznie, wiązka okazała się przygotowana na wszystko, przyciemnia się i rozjaśnia, tak jak wspomniano w tym wątku a wraz z lusterkiem dostałem pełną wersję wiązki wewnętrznej z czujnikiem, w zasadzie nie czuję potrzeby wymiany manetek po to, aby światła się same przełączały, więc jeśli komuś potrzebny czujnik to pm
_front.jpg_back.jpg

Ostatnia edycja:
Faktycznie, wiązka okazała się przygotowana na wszystko, przyciemnia się i rozjaśnia, tak jak wspomniano w tym wątku a wraz z lusterkiem dostałem pełną wersję wiązki wewnętrznej z czujnikiem, w zasadzie nie czuję potrzeby wymiany manetek po to, aby światła się same przełączały, więc jeśli komuś potrzebny czujnik to pm
Pokaż załącznik 284380Pokaż załącznik 284381

Pamiętaj że jest to również czujnik deszczu bo to 2w1

Od siebie dodam tylko, że ten krążek od alfy gt pasuje idealnie, trzeba tylko zeszlifować / obciąć małą wypustkę z czujnika deszczu (widać ja dobrze na zdjęciu w poście powyżej)

Kupiłem lusterko fotochrom na necie używane. Oczywiście było z całą obudową, i niespodzianka, z czujnikiem deszczu i zmierzchu.
W mojej Julce wszystko było plug&play. Nie wiedziałem jak zdjąć całość, ale już wiem- nie trzeba żadnych plastyków podważać, zdejmujemy osłonę czujnika klimatyzacji i pchamy resztę obudowy w kierunku od szyby do podsufitki.
Że mam też wtyczkę od czujnika deszczu to w przyszłości też się za to zabiorę jak wcześniej kolega pisał tutorial, bo nie mam ani manetek, ani szyby przygotowanej pod automatykę.

Witam, podepnę się bo nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Chce dołożyć lusterko i czujnik deszczu/zmierzchu do MiTo. Problem taki że nie widać na internecie żadnych aukcji z tymi "gratami" od tego auta, jest za to dużo z Giulietty. Można by było wszystko skompletować, i tutaj pytanie. Czy przełącznik zespolony, lusterko i cała reszta będą pasować, czy są takie same wiązki w tych samochodach? Najbardziej zastanawia mnie przełącznik, na tym z Julki po stronie świateł jest literka P z trzema kreskami (i nie wiem co to znaczy hah). Generalnie zastanawia mnie czy graty z Julki podejdą bez żadnej rzeźby do MiTo? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź :)

Amortyzatory
Powrót