• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] Lusterko boczne

Mattiskc

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v
Cześć,
niestety dzisiaj ktoś mi oberwał lusterko boczne. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość rozebrania go na czynniki pierwsze, ponieważ nie mogę znaleźć lusterka manualnego srebrnego. W związku z tym pomyślałem, że kupię jakieś inne i zamienię tylko te części lakierowane, bo nie uległy uszkodzeniu.
Pozdrawiam

nie ma sprawy, rozkręcasz dwie czy trzy śrubki i osłonkę masz w ręku :)

nie ma sprawy, rozkręcasz dwie czy trzy śrubki i osłonkę masz w ręku :)

rozkładałeś kiedyś to lusterko?? bo ja rozkładałem i odkręcenie tych śrubek to pan pikuś, ale potem trzeba całe bebechy z lustrem przecisnąć przez tą dolną szczelinę. Chyba, że ktoś zna patent jak zdjąć lustro z bebechów.

Lustro się wypina normalnie.

No to mi niestety w taki sposób się nie udało, podważając 2 śrubokrętami owiniętymi w szmatę lustro pękło, dlatego w drugiej sztuce przeciskałem to dołem.

No mi udało się wycisnąć to dołem. Niestety później przy próbie przymiarek różnego rodzaju pękło mi szkło, teraz muszę poszukać nowego lusterka i to w dodatku ze szkłem.

Właśnie przejrzałem mechanizm lusterka i mogę powiedzieć, że w manualnej wersji na pewno nie da się go wypiąć bo przeszkadzają linki, które można wypiąć dopiero po zdjęciu obudowy.

Ostatnia edycja:
Oj panowie trochę sprytu trzeba. Wielokrotnie ściągałem obudowę lusterka i nigdy szkło nie pekło. Sposób jest taki, że przed demontażu należy lustro skierować max w dół, tak żeby z pozycji kierowcy widzieć w lusterku asfalt. Wtedy obudowa daje się zdjąć bez większych problemów.

Popróbuję jak przyjdzie nowe :) a co do ściągania samego szkła to da się jednak to zrobić. Są takie zaczepy na plastiku, który jest przyklejony do szkła i zatrzaskują się na tej ruchomej części. Zrobię manuala jak będę rozbierał nowe, chyba że uda mi się kupić srebrne.

tak dokładnie tak. kupiłem sobie nowe lusterko bo i u mnie stare było urwane, koleś na śruby przykręcił (niemiła niespodzianka jak chciałem złożyć lusterko)
rozłożyłem calutkie, proszę mnie tu nie atakować ;) trzeba być delikatnym z lusterkiem, musi być ono w pozycji max w dół, ale jak już się je zdejmie to delikatnie naciskając na szkło można je zgiąć no problem.
samo lustro jest na zatrzaskach, nie pamiętam czy się odpinało podgrzewanie lusterka...
zapytam tylko bo chyba ktoś tu już wymieniał samo szkło, jak się kupuje to one już przychodzą z tym montażem czy samemu to trzeba kleić?

Wymieniłem lusterko :) kupiłem w końcu czarne i zamieniłem obudowy. W związku z wymianą mam kilka spostrzeżeń:
1. Da się bez problemu zdjąć kolorową/czarną osłonę tylko trzeba delikatnie i i ustawić lusterko na max w dół (można jeszcze troszkę dociskać jak się ustawia wtedy jeszcze bardziej da się je skierować w dół).
2. Samo szkło da się wyjąć, chociaż moim zdaniem jeśli od nowości nie było ruszane/smarowane to i tak trzeba rozebrać obudowę.
3. Montując z powrotem szkło to najlepiej nasmarować zatrzaski.
4. Nie polecam myć lusterka przed założeniem jeśli montujemy je w trakcie ostrej zimy, nawet jeśli zrobimy to sporo wcześniej (no chyba, że dzień albo dwa), bo zaraza sterowanie :P
To na tyle moich obserwacji. Prawdopodobnie w najbliższym czasie zrobię jakiegoś manuala.

Wymiana srebrnej obudowy lusterka.

Witam, chciałbym wymienić sama srebrną obudowę lusterka na czarną. Chodzi mi tylko o ta zewnętrzną nakladke która montuje sie na zaczepy. Czy aby zdjac sama plastikową obudowę konieczne jest wyjęcie szkła)? oraz odkrecanie 3. śrub znajdujcych sie od spodu? Bede wdzięczny za kilka wskazówek gdzie należy podważyć srubokretem aby zdjac ta plastikową obudowę??
Pozdrawi

Amortyzatory
Powrót