• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Lusterka zewnętrzne-grzanie

Ja ładuję ładowarką cetek podłączając do klem i nigdy nie było problemów.

Ja też ładuję podłączając do klem i jest wszytko OK. Używam Ideal Sprint, Polska marka. Sprawdza się super. Podłączając do klem to tak jak by odłączyć IBS. Pomijamy go zupełnie. Nawet jak by chciał całkowicie zablokować ładowanie to nie ma prawa mu się to udać. Teoria teorią a życie ..... .

Ja też ładuję podłączając do klem i jest wszytko OK. Używam Ideal Sprint, Polska marka. Sprawdza się super. Podłączając do klem to tak jak by odłączyć IBS. Pomijamy go zupełnie. Nawet jak by chciał całkowicie zablokować ładowanie to nie ma prawa mu się to udać. Teoria teorią a życie ..... .

A ja podłączam "-" do bloku silnika i tez jest ok, ładuje elegancko.

Na Facebooku grupa AR Giulia Stelvio Polska też jest dyskusja n/t ładowania w Stelvio. Ktoś pisze, że ma tak jak jest u mnie nie naładuje aku z podłaczonym IBSem
Dyskutant pisze:
"U mnie tej zimy zechał do 18% po odpaleniu. A tak to 35-50% ostatnie tygodnie (Już był lekki problem przy kręceniu)Ładowanie 22A gdzie powinno być 50-60a przy takim stopniu rozładowania. Ładowanie prostownikami nie ważnie jakiej mocy przez klemy pod maską i przy Aku z podłączonym IBS wiele nie pomaga. Maksymalnie do 50 paru procent. Dopiero odpięcie IBS i ładowanie bezpośrednio na bolcach od akumulatora podładuje mi do ponad 80%"
Mam to samo w Tonale, spróbuję zmienić ładowarkę, może inna da radę ładować z podłączonym IBS.

co nieco mam pojęcie o prądzie (prawa Kirchhoffa i Ohma wyrecytuję w środku nocy :D ) i taka sytuacja jak sądzę może mieć miejsce tylko jeżeli gdzieś ucieka Tobie prąd.
Ja podłączam w Stelvio prostownik bezpośrednio do klem (mam na stałe przykręconą szybkozłączkę) i ładuję na maxa. W Tonale nie próbowałem, za nowe auto jeszcze.

Ja też Julkę ładuję na klemach i IBS wskakuje na 100%.
Na logikę, jeśli podłączasz bezpośrednio do aku i nie daje rady ładować powyżej jakiegoś poziomu, to albo prostownik/ładowarka śmieć, albo coś idzie bokiem. IBS nic nie zablokuje będąc podłączony równolegle :)

wczoraj u siebie zauważyłem podobny kłopot - ale chyba tylna szyba też nie grzeje...
Elektryka w tym samochodzie to jakieś kuriozum- przecież grzanie jest potrzebne jak jest zimno,a nie latem, myślałem, że po to zastąpiono prądnice alternatorami ( strasznie wielkimi - swoją drogą) , żeby w miarę bez problemów sobie radziły z produkcją prąduna potrzeby naszych wozidełek.
Co ciekawe po różnych aktualizacjach softu w tej chwili ładowanie trzyma dość wysoko - nie ma takich skoków jak było na początku.
Być może sam akumulator już jest nieco słabszy, bo jak jeżdże niezbyt daleko to trzyma non stop 14.1V ( czy puszcze gaz, czy dodam)
Wczoraj zauważyłem, że lustra ( i chyba szyba) n e grzeją - jak klikam ogrzewanie to napięcie na sekunde leci w dół o ok. 0,5 V , po czym rośnie ponownie - jakby system odłączał grzanie
Z racji tego, że moje grzebanie przy samochodach zatrzymało się na maluchach, polonezach itp - podpowiedzcie- jak to ogarnąć?
- czy jak śmieciową ładowarkę z lidla podepne to musze ściągać klemę z aku ? żeby nie nabroiło (w normalnych smochodach ściągam - ale tutaj podobno ściągnięcie klemy to ściągnięcie sobie kłopotów. :( )
- czy można jakoś wymusić solidniejsze doładowywanie aku w czasie jazdy ?

na tą chwilę raz w miesiącu ładuje akumulator mocniejszym prostownikiem podpinając do klem akumulatora bez ich odłączania. Coś tam pomaga.

Amortyzatory
Powrót