• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Lusterka boczne ( szkła )

Kupowałem w sklepie stacjonarnym: asferyczne od strony kierowcy, a od pasażera sferyczne (asferycznych od strony pasażera chyba nie ma) - oba niebieskie. U siebie też miałem wkurzające wżery na dole. Na miejscu w sklepie innych nie mieli, więc wziąłem to co mieli. Po roku są nadal Ok i przy czarnym lakierze niebieskawe chyba lepiej się komponują i podobno lepiej zabezpieczają przed oślepianiem z tyłu, ale to sprawa subiektywna.

Ciekawy opis dotyczący czy płaskie czy asferyczne czy sferyczne.

http://wklady-do-lusterek-samochodowych.blogspot.com/p/rodzaje-wystepujacych-szkie.html

Ostatnia edycja:
zamówione tak jak zasugerowałeś. Najwyżej będzie na Ciebie. :) Zależało mi na tych asferycznych z przodu by zniwelować martwe pole bo już raz było blisko ... ufff.

Lusterka w 159 i w Brerze mają inny kształt, wkłady więc nie pasują zamiennie.

A jak jest oryginalnie z lusterkami w 159, lewe asferyczne a prawe sferyczne? Czy oba są płaskie?

A jak jest oryginalnie z lusterkami w 159, lewe asferyczne a prawe sferyczne? Czy oba są płaskie?

Zalezy to od rocznika.
Ostatnie roczniki (chyba po lifcie) maja prawe i lewe Sferyczne. Wczesniejsze mialy Asferyczne.

Rocznik 2007, luty. Więc jakie lusterka ma ten rocznik? Dodam że białe są.

Rocznik 2007, luty. Więc jakie lusterka ma ten rocznik? Dodam że białe są.
Raczej asferyczne. Po VIN najlepiej sprawdzic. One są lekko ciemnawe, robią tylko wrażenie białych. Chyba że masz zwykły zamiennik to może i białe.
Możesz spokojnie wstawić sferyczne. Kształt ten sam. Osobiście nie lubię asferycznych i ich kreski zakrzywiajacej odbicie. Wybór należy do Ciebie.

Sent from my E6633 using Tapatalk

No i lusterka wymienione. 10 min roboty. Nowe są niebieskie sferyczne więc trzeba się na nowo przyzwyczaić do widoku z tyłu.

Chcę wymienić wkłady lusterek ze względu na korozję. Wydaje mi się że mam sferyczne niebieskie, ale chciałabym się upewnić.
Szukałam po vinie i oryginały mają nr 71740965, 71740968. Może ktoś wie czy to odpowiada sferycznym niebieskim?
Które zamienniki polecacie?

Ja oryginalnie miałem lusterka białe. Lewe miałem sferyczne a prawe płaskie. Teraz oba mam sferyczne. To te bez pionowej kreski. A zamienniki firmy AUTOLAND ale made i China. Za komplet, podgrzewane i gotowe do zainstalowania (tzn. z tym naklejonym plastikiem) dałem 60zl.

Czy mógłbyś podesłać jakiegoś linka do tych wkładów? nie mogę niczego takiego znaleźć

Kupowałem tutaj. Jeśli chodzi o barwę nie ma różnicy między oryginałem. Powierzchnia grzewcza jest niestety dużo mniejsza. Oryginalne lusterko już po kilku sekundach od włączenia topiło szron całą powierzchnią. Tutaj grzeje prostokąt po bokach którego lusterko jest zimne. Oczywiście po dwóch, trzch minutach szronu nie ma już na całym lusterku ale w pierwszej chwii pole widzenia jest dużo mniejsze

http://allegro.pl/alfa-romeo-159-wklad-lusterko-prawe-grzane-niebies-i7045373016.html

u mnie tez zaminnik grzał lepiej nizorg. i kosztował coś koło 30 kilka zł ( samo szkło wymieniałem )

Amortyzatory
Powrót