• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Lusterka boczne ( szkła )

szyrud1696

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 150 KM SW 2007
Witam. Mam potrzebę wymiany samego szkła lusterka bocznego. Czy cześć, która odpowiada za podgrzewania to osobny element ? Można wymienić samo szkło a resztę przełożyć ? Polecacie jakiś zamiennik ?

Ostatnia edycja:
Tak możesz wymienić same szkła czyli tzw wkłady lusterek zewnętrznych. Ja kupowałem jeden wkład w ASO za 85zł ponieważ jestem zielony a aukcje na allegro nie były dokładnie opisane poszedłem i kupiłem w ASO ale tobie może uda się coś wypatrzeć na aukcji.

Tez mam korozje na razie zaczyna brac lusterko kierowcy. Dziwne ze to powszechny problem - w 156 i 147 tego nie mialem/mam, moze dostawca sie zmienil na gorszego.

Tez mam korozje na razie zaczyna brac lusterko kierowcy. Dziwne ze to powszechny problem - w 156 i 147 tego nie mialem/mam, moze dostawca sie zmienil na gorszego.

No u mnie też powoli zaczyna zjadać lusterko kierowcy :mad:

Jakie koszta nowego szkła?

Tez mnie czeka wymiana lusterka. na allegro znalazłem do Alfy 159 szkła sferyczne i asferyczne.
Czy je można stosować zamiennie? W prawym zewnętrznym wolałbym sferyczne, ale nie wiem, czy mając wcześniej płaskie można je spokojnie i pewnie zamontować - czy do giętego lusterka bez problemu da się przymocować matę grzejną i uchwyty sterowania.

Naprawdę nikt nic nie wie na temat sferycznych lusterek? Cokolwiek? :)

Zamówiłem na stronę lewą szkło asferyczne z martwym punktem w kolorze niebieskim.
Na stronę prawą szkło sferyczne, wypukłe w kolorze niebieskim

Dam znać jak zamontuję ( ok soboty )

Swoją drogą to mega-niedoróbka te "korodujące" szkła lusterek! Rozumiem, że takie rzeczy mogą dziać się w przedwojennym lustrze babci, ale nie że w autach już 3 letnich... Ciekawe kto jest dostawcą tego szmelcu?!

Na forum159.com koledzy wietrzą spisek niemieckiego lobby motoryzacyjnego, które nie mogąc znieść pozytywnych opinii o AR159 sabotuje nasze auta swoimi niedoróbkami takimi jak zawór EGR i overboost (Pierburg), przepływomierz (Bosch) i przekładnia kierownicza (ZF) - może te szkiełka też są "Made in Germany"...;)

Witam - mam pytanie - czy jest jakiś prosty sposób aby szkła lusterek ładnie prosto wkleić w poprzednie miejsce. Kiedyś we fiacie wymieniałem wkład lusterka i wiem że niezbyt równo lusterko zamocowałem. Poprawiałem to kilka razy aż w końcu się jakoś udało

Wymienione :) Powiem Wam szczerze, że te fabryczne wkłady wołają o pomstę do nieba ! dramat ! Kupilem na allegro na stronę lewą szkło asferyczne z martwym punktem w kolorze niebieskim + grzanie na stronę prawą szkło sferyczne, wypukłe w kolorze niebieskim + grzanie. Ramki montażowe możne wykorzystać. Te szkła, które kupiłem wyglądają zdecydowanie lepiej niż stare. Jest trochę zabawy z przeklejaniem ramek ale jest to wykonalne. Jak ktoś będzie zainteresowany mogę opisać krok po kroku.

Zgadzam się w 100% z Frankiem.
Czekamy na dokładny instruktaż! :D

Zdjęć nie zrobię bo już po fakcie..

Po pierwsze trzeba się zastanowić czy warto oszczędzać 20 pln na ramki montażowe.. zdecydowanie nie !

Przy zamówieniu całego wkładu z ramką przekładka trwa 5 minut :) Niestety nie wiedziałem i zostałem zmuszony do przekładki i tak:

1.Lusterka ustawiamy max w dół aby pomiędzy lusterko o obudowę włożyć coś płaskiego ,plastykowego aby podważyć wkład, który nam wyskoczy z zaczepów.
2.Odłączamu elektrykę.
3.Przy pomocy długiego szerokiego noża wykroić należy stare ramki.
4.Usuwamy stary klej, odtłuszczamy.
5.Teraz są dwa sposoby: mocujemy ramkę na swoim miejscy z lusterku, odklejamy taśmę w wklejamy. Ja zrobiłem inaczej. Na starych wkładach pozostały ślady mocowania. Zmierzyłem odległości i kleiłem nowe szkła.
6.na koniec ogrzewanie suszarka ( kilka minut ) aby po wystygnięciu i skurczeniu się ramka mocno trzymała się kleju.
7.Podłączamy elektrykę i wciskamy wkład do odbudowy lusterka.

Całość 1h - efekt -dla mnie OK. Jestem zadowolony. Trzeba się jednak przyzwyczaić do niebieskiego szkła - jest trochę ciemniejsze.

No i czar prysnął :) Moja żona z niebieskimi lusterkami asferycznymi sobie nie radzi ! Zmuszony zostałem do kolejnej wymiany na zwykłe białe z ASO...Chętnie oddam w dobre ręce na stronę lewą szkło asferyczne z martwym punktem w kolorze niebieskim + grzanie + ramki, na stronę prawą szkło sferyczne, wypukłe w kolorze niebieskim + grzanie +ramki. Zestaw gotowy do założenia. Jeśli ktoś byłby zainteresowany proszę o kontakt @.

Proponuję cyknąć fotki tych szkieł - może ktoś będzie chciał zmienić z "białych" na niebieskie... No i cena oczywiście;)

Zdjęcia nie pokażą tego dokładnie jak wyglądaja. Jak ktoś z okolicy Bielska / Katowic byłby zainteresowany prosba o info.Dam na testy jak będzie OK to sie rozliczymy.

Amortyzatory
Powrót