• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

LPG Giulietta 1.4 TB

Piotriix

Administrator
Członek ekipy
Auto
Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
Julka po założeniu instalacji lpg.
Przed założeniem dałem jej wirusa ma teraz 146 KM i 274 Nm
Graty
butla w koło 180 wysokość średnica 565
wlew w klapkę
Wielozawór extra
faro odpowiednik 8mm miedzi
reduktor AC-R01-250 czerwony
wtryski barakuda pojedyncze
filtr czaja FL 02
Sterownik LPGTECH 224
Jeżdzi super.
O spalaniu lpg i ewentualne fotki wkleję póżniej.
Koszt 1900 zł graty w detalu plus własna praca.

Popraw podstawę w FL-02 dla świętego spokoju bo lubi generować spadki ciśnienia.

Mam pytanie do co do techa wersja z OBD? kupowałeś online?

Tak kupowałem w necie
Czy ma OBD hmm. nie wiem.
Ale generalnie super sie to reguluje.Dużo szybciej niż staga.

Doczytałem wersje 224 są póki co bez zintegrowanego OBD póki co zintegrowane są 324. Ale jak ktoś wie co robi to OBD jest zbędne, wiem że Ty zaliczasz się do tych osób... Pozdrawiam.

Doczytałem wersje 224 są póki co bez zintegrowanego OBD póki co zintegrowane są 324. Ale jak ktoś wie co robi to OBD jest zbędne, wiem że Ty zaliczasz się do tych osób... Pozdrawiam.

OBD generalnie jak dla mnie zbędna sprawa, więcej przez nie problemów jak korzyści jak się zostawi adaptację LPG po OBD, dużo lepiej wystroić i wyłączyć ale wtedy to bez sensu dopłacanie do OBD w sterowniku bo zrobi się to samo użyczonym skanerem OBD albo FESem.

Co do TECHa generalnie to ja namówiłem Piotrka na niego ;] i chłopak stwierdził że jakoś tak "za prosto" mu to działa, chwila kalibracji, chwila na strojenie - nieporównywalnie krótsza niż przy STAGu i auto śmiga cacy, nawet po samej autokalibracji TECH jedzie na start tak jak STAG po dłuższym strojeniu - myślę że Piotr pojeździ dłużej to podzieli się swoją opinią, ma w domu dwie turbobenzyny z lpg jedna na STAG300-6ISA2 druga na TECHu to będzie miał porównanie.

Osobiście od kiedy wrzuciłem pod maskę TECHa306 (podmieniony P&P za sterownik STAG300-6ISA2) do swojej GT 3.2 to zapomniałem całkowicie o tym aucie i LPG w nim, na STAGu mimo porządnego strojenia również na AFR na szerokopasmówkę bardzo dokładnie nie jechała tak jak jeździ na TECHu i paliła też trochę więcej - od tej pory na swoje i znajomych auta kładę instalacje wyłącznie na TECHu.

2013825195750.jpg2013825195746.jpg2013825195713.jpg2013825195738.jpg2013825195730.jpg2013825195725.jpg
Obiecane fotki.
Brakuje fotki wlewu pod klapką i butli .
Knefelek mam pod kierownicą/ niewidoczny /
Co do regulacji.
Jak Grześ napisał bajecznie proste./ w porównaniu do staga/
Po kontroli sondą AFR właściwie można było tak zostawić ale Grześ naniósł poprawki .
Przy okazji sprawdził jak AFR pokazuje po chipie na samej PB.
Spalanie ok 10 l LPG na kompie pokazuje ok 8.9 l PB.
Jazda mieszana ,noga ciężka, predkość różna od 50 kawałkami do .....trochę ponad 90 km/h
Nie da się odróżnić na jakim paliwie jeżdzimy.
Najlepsze jest to ,że z każdym zbiornikiem zaoszczedzam 60 zł a trochę już zbiorników poszło:P
A z ciekawostek, to wtryskiwacze lpg są dużo cichsze niż benzynowe.

Ostatnia edycja:
butla w koło 180 wysokość średnica 565

Mały zbiornik - wyjdzie jakieś 34l pojemności... Czyli nawet 30l nie da się wlać.
Większa średnica nie wchodzi? W Julkach jest stosowana m.in. dojazdówka 125/80 R17 (czyli średnica 631), więc chyba pole manewru jest... ?

Mały zbiornik - wyjdzie jakieś 34l pojemności... Czyli nawet 30l nie da się wlać.
Mi wystarczy.
I tak 300 km robię bez problemu.
Wiekszy zbiornik większa waga.

- - - Updated - - -

W Julkach jest stosowana m.in. dojazdówka 125/80 R17 (czyli średnica 631), więc chyba pole manewru jest... ?
Średnica owszem jest ale brakuje wysokości.
A mi zależało na niezmienionej wielkości bagażnika.

Pod koniec roku koszt intalacji mi się wyzerował.
Istalacja śmiga tak jak powinna czyli zero problemu
Spalanie jest poniżej 10 l LPG
Teraz LPG pracuje na nowe 18 :P
W 166 sprzedałem staga 300 plus i założyłem techa 216 /sam sterownik, reszta gratów jest taka sama/
W ramach eksperymentu puściłem auto po samej kalibracji i jeżdził baz żadnego problemu.
Samo dostrojenie wymagało drobnej korekty.

Z ciekawości ile za taką instalację bierze normalny gazownik ?

Myślę,że ok 3000 zł

- - - Updated - - -

Spalanie ok 10 l LPG na kompie pokazuje ok 8.9 l PB.
Ostatnie miesiące jazda spokojna wychodzi ok 8 l LPG.
Generalnie Julka z podobną mocą jak 147 ale spalanie sporo mniejsze.

Orientowałeś się może jakie LPG montuje fabryka do fabrycznej Giulietty 120KM LPG? Na pewno jest to LPG, które wsadzają jeszcze w fabryce, a nie tak jak większość marek, gdzie ASO zleca warsztatom montaż. Nie mogę znaleźć nigdzie informacji. A co do Staga i Techa to na korzyść Techa przemawia zwłaszcza to, że "sam" potrafi się niemal idealnie ustawić, algorytmy Staga niestety nie są tak zaawansowane (zwłaszcza tych starszych),

Amortyzatory
Powrót