• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Łożysko w sprężarce klimatyzacji

mrt57

Nowy
Auto
AR 147 1.6TS 105KM
Witam, pada mi łożysko w sprężarce od klimatyzacji, strasznie hałasuje i niestety Alfa stoi- nie daj Boże się zatrze, i strzeli pasek, czy cokolwiek innego:p

Pytanie, na tej stronie http://www.rufus.pl/266-lozyska-klimatyzacji&id_lang=3
można kupić łożyska, nie wiem tylko jakie muszą być wymiary, jakie muszę zamówić.

Pomoże ktoś? :)

Dzięki, widziałem już ten temat. Ale myślałem, że ktoś może wie. Nie jestem też pewien czy we wszystkich wersjach 147(zarówno silnikowych, jak i wyposażenia) jest ta sama sprężarka, ale wygląda na to, że tylko 1-2 modele były montowane, nie wiem jeszcze dokładnie na 100%.
Wkrótce sprawa powinna się wyjaśnić;)

Ok, łożysko wczoraj wymieniałem ze znajomym mechanikiem. Wymiary łożyska 55x35x20mm. Udało sie to zrobić bez zdejmowania sprężarki(czyli także bez rozszczelniania układu).

Najpier zdjęliśmy pasek klinowy wielorowkowy, potem trochę przesunęliśmy przewody od klimatyzacji- przeszkadzały i ograniczały miejsce. Koniec końców udało się wyjąć łożysko, nie bez przeszkód;)
Stare nie chce się już nawet obracać w ręku, zupełnie się rozpadło wewnątrz;p

W sumie, gdyby obeszło sie bez problemów z małą ilością miejsca i odkręceniam sprzęgłą w sprężarce, robota nie była by wyjątkowo długa i trudna:)

No i przy okazji wymieniłem klocki przód/tył^^

Amortyzatory
Powrót