• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Łożysko tył???

Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm+chip 160 KM350Nm disactive 2008r.
Witam
Mam do was takie pytanie może ktoś się z tym spotkał bo ja już pomysłu nie mam. Wydaje mi się że tego dzwięku nie było a się pojawił. Takie jakby cykanie terkotanie z tyłu pojawia się tylko przy prędkości 40-60 na godzine potem jest cicho...chyba... tak mi się wydaje. Czy to może być któreś z łożysk z tyłu? podnosiłem samochód nie ma luzu i nie czyć tego przy kreceniu bo nie jest obciążone zamieniłem koła z tyłu na przód i dalej to samo. Powiedzcie mi jak wygląda sprawa z łożyskiem wydaje mi się że powinno być tak że im szybciej tym głośniej. Klocki i tarcze raczej nie zawieszenie także ciche najbardziej slyszalne naluzie w tych predkościach

Zamień opony na testy.

Doczytałem, że robiłeś.

Sprawdź czy ręczny dobrze odbija.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

mowisz reczny ale wydaje mi sie ze odpada...jaki bedzie dzwiek padającego lozyska bo ja juz zglupialem...im szybciej tym glosniej w koncu. albo po prostu bede jezdzil i zobaczymy co bedzie

U mnie łożysko najpierw wydawało szmer (szuranie) przy prędkościach 90-100 km/h. Potem szmer zamieniał się stopniowo w wycie, aż finalnie łożysko huczało w przedziale 60-110 km/h (powyżej 110 hałas związany z oporami powietrza prawdopodobnie zagłuszał pracę łożyska) nie do wytrzymania. Bujałem się z tym dość długo, ponieważ w owym czasie były duże problemy z dostępnością przednich piast. Żadnych wyczuwalnych luzów do końca jego użytkowania nie było, nic też nie terkotało. Wizualnie przednia i tylna piasta w przypadku 159-tek napędzanych na przednią oś różnią się tylko otworem na półoś.

Możesz sobie łożysko wymienić - koszt tylnego w chwili obecnej nie jest duży, a będziesz miał spokój na przyszłość :)

Bierz też pod uwagę, że dźwięk może się przenosić.

Dobra Panowie
podniosłem dziś auto wyjąłem zaciski i klocki najpierw z lewego tylnego i tu lekki opor toczenia i zero szumu a potem prawe zero oporow toczenia piasta sie krecila ze musialem ja reka zatrzymac i duzy szum a przysluchujac sie wlasnie slyszalny byl ten dzwiek o ktorym pisalem....także łożysko tylne przednich nawet nie sprawdzam

U mnie łożysko najpierw wydawało szmer (szuranie) przy prędkościach 90-100 km/h. Potem szmer zamieniał się stopniowo w wycie, aż finalnie łożysko huczało w przedziale 60-110 km/h (powyżej 110 hałas związany z oporami powietrza prawdopodobnie zagłuszał pracę łożyska) nie do wytrzymania. Bujałem się z tym dość długo, ponieważ w owym czasie były duże problemy z dostępnością przednich piast. Żadnych wyczuwalnych luzów do końca jego użytkowania nie było, nic też nie terkotało. Wizualnie przednia i tylna piasta w przypadku 159-tek napędzanych na przednią oś różnią się tylko otworem na półoś.

Możesz sobie łożysko wymienić - koszt tylnego w chwili obecnej nie jest duży, a będziesz miał spokój na przyszłość :)

Bierz też pod uwagę, że dźwięk może się przenosić.

Panowie przyszło mi łozysko o numerze r160.32 a nie 34 zakladac??? Piszę do tych co wymieniali mysle ze nie bedzie problemu podrawiam i czekam na info co sadzicie

W pudełku były śruby montażowe? (pytanie poza konkursem).

Numery OE się zgadzają, więc myślę że śmiało możesz montować.

Dzwonilem do znajomego w serwisie mowi ze mam montowac...wszystko pasuje..tak mialem sruby montazowe. pytalem o nie przy zamowieniu..ale czy 32 czy 34 to i tu i tu bym miał

W pudełku były śruby montażowe? (pytanie poza konkursem).

Numery OE się zgadzają, więc myślę że śmiało możesz montować.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót