• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Łożysko pompy wspomagania

czesany

Aktywny
Auto
Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9
Zdjąłem pasek wielorowkowy od pompy i alternatora bo mam dziwny gwizd (klucz 15 oczkowy)
podejrzenia padały na alternator ale okazało się że pompa wspomagania ma luz poprzeczny tj gdy ruszam kołem pasowym to jest luz od boku do boku a nie wzdłuz osi.
Czy można wymienić samo łożysko w pompie czy raczej nie jest to opłacalne??
Wspomaganie dziala mimo wszytko bez zarzutów.
Jezeli mozna wymienic tylko łożysko to jaki ma rozmiar??
Wszytkie pompy w 156 były takie same czy tez jest podzial na TS, JTD czy tez na V6??

Tam jest łożysko ślizgowe (panewka) więc wymiana raczej nieopłacalna.

Moze i oplacalna ale dolicz uszczelniacz i skad wziac taaka panewke...
Jesli nie leje to ten luz jest na zabezpieczeniu walka,pierscien segera albo drucik jesli dobrze pamietam
Do regeneracji do kogos madrego

A mozesz opisac jakiego rodzaju to swist?? Mam podobnie w zakresie od 2tys obr w gore i tylko podczas jazdy. Na postoju cisza nawet krecac kiera.

Sprawdź dolot. Może masz gdzieś nieszczelność i dlatego świszczy

A mozesz opisac jakiego rodzaju to swist?? Mam podobnie w zakresie od 2tys obr w gore i tylko podczas jazdy. Na postoju cisza nawet krecac kiera.

Jezeli miałeś kiedyś padnięte łozyska w altermnastorze to jest niemal identycznie lub padająca któraś rolka
A jeżeli dodasz na postoju gazu to też cisza??
Narasta tylko z wzrostem obrotów czy też zależne jest od prędkości??

Na postoju przy pracujacym silniku nic. Jek slychac podczas jazdy niezaleznie od predkosci, na kazdym biegu gdy dodaje mocniej gazu.

Ktos mi cos jeszcze wspominal o sprzegielku dwumasowym na alternatorze

Ostatnia edycja:
Przerabiałem temat pompy wspomagania dość hm... dogłębnie. Wymiana łożyska jest w 99,9% niemożliwa ponieważ pęka obudowa :( Nowa pompa np delphi to koszt ok 600-700zł. Zamienniki ZF są ale ich jakość pozostawia wiele do życzenia, u mnie po 30tyś była do wymiany. Lepiej kup za 100/150zł używaną i przy okazji pasek nowy

Z jakiego Fiata pasuje pompa??
Niestety nie mam swoje pompy na wierzchu więc nie wiem jak dokładnie wygląda ale na pierwszy rzut oka podejdzie
Brava Bravo, Siena
Przerabiał ktoś temat??

Ja to otwieralem,nic tam nie peka.tyle ze bez oleju moze dojsc do przytarcia panewki i lopatek.Wazna sprawa to panewka i uszczelniacz ktory z reguly zaczyna przepuszczac i pompa zasysa lewe powietrze czego skutkiem jest glosna praca i wyciek oleju.Problem w tym ze simmering jest ciezko dostepny bo jest nietypowy rozmiar wiec jedynie mozna przetoczyc gniazdo na troche inny wymiar i wtedy juz sie dobierze jakis tyle ze musi miec oznaczenie HIGH TEMP.Gorzej z panewka ale jakis dobry w te klocki mechanik przemyslowy powinien cos wymyslic.Tyle ze caly ten sposob jest dosc czaso i kaso chlonny i moze sie okazac nie skuteczny jesli cos pojdzie nie tak.

http://www.vwgolf.pl/porady/regeneracja-pompy-wspomagania-na-bazie-mk3/

nasza pompa wyglada identycznie wewnatrz

Amortyzatory
Powrót