Łożysko podpory półosi

motogold

Aktywny
Auto
alfa 166 2,4 jtd 1999/alfa 166 2,4 2003 150km
Cześć.Czy ktoś wie jaki ma rozmiar/oznaczenie to łożysko?Według epera trudno mi znaleźć,albo mam za słabą wiedzę jak to znaleźć.Zaczyna mi szumieć podczas jazdy,gdy auto ciągnie a kiedy odpuszczę gaz,to nastaje cisza,więc podejrzewam,że właśnie to łożysko odpowiada za to buczenie.Łożysko jest wymienne,tylko zanim rozbiorę,chcę wiedzieć jakie kupić a na alle nie widziałem oddzielnie samego łożyska.

Z Twojego opisu nie wynika że to to łożysko ale mogę się mylić.

A co wynika?Może się mylę,ale obstawiam to,bo gdy auto ciągnie równo,czy też przyspieszam,to buczy z prawej strony.Gdy odpuszczę,to przestaje.Gdyby łożysko koła,to wtedy buczenie byłoby cały czas a szczególnie na zakręcie,kiedy dostaje większego nacisku.
A jaki rozmiar ma to łożysko?Czy wszystkie 166 miały takie same podpory z rozmiarem łożyska?Bo znalazłem jakieś o rozm.63006 i rozm 30/55/19 mm.i nie wiem czy dobrze trafiłem.
Może ma ktoś w domu podporę i może pomierzyć to łożysko w mm?

A co wynika?Może się mylę,ale obstawiam to,bo gdy auto ciągnie równo,czy też przyspieszam,to buczy z prawej strony.Gdy odpuszczę,to przestaje.Gdyby łożysko koła,to wtedy buczenie byłoby cały czas a szczególnie na zakręcie,kiedy dostaje większego nacisku.
A jaki rozmiar ma to łożysko?Czy wszystkie 166 miały takie same podpory z rozmiarem łożyska?Bo znalazłem jakieś o rozm.63006 i rozm 30/55/19 mm.i nie wiem czy dobrze trafiłem.
Może ma ktoś w domu podporę i może pomierzyć to łożysko w mm?

Nie wszystkie Alfy 166 mają to samo łożysko, 2,4 JTD 20v ma na pewno inne. Ty jak mniemam masz 10v bo z 99 roku nie może być inna.
30/55/19 nie będzie pasować.

Generalnie to będzie łożysko do którego link podałem.

Wiem , cena straszy ale nawet mimo tego rzadko mogę ja kupić.
Z kolei łożysk po 10 zł jak są na znanym portalu aukcyjnym - ja boję się sprzedawać.

Jutro postaram się sprawdzić co jest w hurtowniach i może zaktualizuje cenę :).
Resztę info wysyłam na PW.

?Może się mylę,ale obstawiam to,bo gdy auto ciągnie równo,czy też przyspieszam,to buczy z prawej strony.Gdy odpuszczę,to przestaje.

Wg mnie przyśpieszanie nie ma żadnego wpływu jeśli chodzi o to łożysko Jeśli było by zużyte to też buczało by cały czas. Zazwyczaj przy takich objawach daje o sobie znać skrzynia. Ale jak mówię mogę się mylić.

Zazwyczaj przy takich objawach daje o sobie znać skrzynia.
I owszem masz rację.Tyle,że odgłos ewidentnie idzie z prawej a nie lewej strony.A tam skrzyni nie ma.Też myślałem,że może mało oleju jest,no niestety jest poziom ok.Więc obstawiam to łożysko.Jutro sprawdzę na kanale,co tam widać z dołu.

Amortyzatory
Powrót