• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Łożysko oporowe?

mufas

Nowy
Auto
AR GT jtd
Witajcie,
dopadło coś moją GT (1.9 JTD), a konkretnie szum/huczenie przy wciśnięciu sprzęgła.

Szum ten jednak nie pojawia się zawsze. Pojawia się po jeździe w warunkach gdzie trzeba często zmieniać biegi (miasto korki itp).
Nie ma tego szumu nawet po dłuższej i szybkiej jeździe autostradą.
Szum ten też zazwyczaj znika po kilku sekundach, tzn. gdy wcisnę sprzęgło to zaczyna szumieć i zazwyczaj po kilku sekundach przestaje.
Kiedy przymierzam się do zgaszenia auta, to gdy wciskam sprzęgło przed zgaszeniem (zawsze odpalam i gaszę na wciśniętym) pojawia się ów szum i gdy gaszę to szum od razu znika, ale słychać, że jego natężenie jest powiązane z prędkością obrotową silnika podczas gaszenia (w momencie gaszenie zmniejsza się częstotliwość dźwięku).

Łożysko oporowe? Chyba wszystko wskazuje na nie.
Czy może coś innego dawać takie objawy? Łożyska w skrzyni? Łożysko wałka? Coś innego w silniku?
Skrzynia potrafi trochę szumieć, szczególnie na 6 biegu przy przyspieszaniu.

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Pewnie łożysko , ile przebiegu ma sprzęgło ?

sprzęgło wymieniane pół roku temu. Ma nalatane z 10 tys km może.
Ogólnie to udałem się na reklamację do warsztatu. Oni się skłaniają ku temu, że to skrzynia. Generalnie to od dawna myślałem o wymianie skrzyni,, bo coraz bardzie huczy na szóstymtym i zaczyna na piątym biegu.
Przy zrzuconej skrzyni da się zdiagnozować łożysko w rękach?
Najrozsądniej chyba będzie wymienić to łożysko jak już skrzynia będzie zdjęta i kosztem nowego obarczyć warsztat?

Amortyzatory
Powrót