[159] Liqui moly diesel spulung

mamel

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTDM 8v
Hej. Czy ktoś używał tego specyfiku do 159 1.9 jtd? Czytałem różne opinie, większość raczej pochlebnych ale kilka było takich, że po zalaniu tego auto juz nie odpalilo bo wtryski całkiem padły. Kupiłem właśnie swoją 159, w czwartek wracam nią do domu (okolo 450km) i chciałbym zalać to na pełny bak (tak profilaktycznie i moze akurat jakas korekta sie poprawi) i zastanawiam się czy lać i jechać czy odpuścic i w domu zalać. Czy jest ktoś kto wlał to do 159 i zaszkodziło?

Wlałem i nic złego się nie stało. Na pełny bak całą zawartość. Nic mi nie wybuchło, odpadło czy urwało. Wtryski na miejscu. Jeździłem normalnie trasa, miasto. A ty jak masz wracać taki kawałek to tym bardziej sobie wlej. Może będzie lepszy efekt. Sprawdź korekty przed i po wypaleniu baku. Może się poprawią.

a poprawilo tobie korekty czy raczej zero efektu na cyferkach?

Przyznam się że korekt przed nie sprawdziłem więc nie mogę ci nic powiedzieć w tym temacie. Wlałem bardziej dla spokoju duszy. Wiem że przed wlaniem moje wtryski były w dobrej formie - może jeden odstawał od reszty ale tragedii nie ma - tak stwierdził maly_777. A jakie masz korekty? Aż tak rozjechane?

U mnie korekty w dół, ale dodatkowo stosuję jeszcze olej 2T, jak będziesz miał bardzo zajechane wtryski to można to zlać nawet do bardzo malej ilości paliwa.

Dla czystego sumienia wymień filtr paliwa zanim zaczniesz lać takie dodatki.

Polecam Castrol TDA albo Motul Diesel System Cleaner

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Rozjechane korekty nie są. Jeden ma od 1.2 do 1.5 a reszta okolo 0.6. Własnie filtr paliwa i wszystko inne chciałbym wymienić jak wróce do domu. Lać już teraz LM czy poczekać do wymiany filtra?

Ja zalałem filtr paliwa LM przy wymianie dokładnie tak jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=QIZmIzrjjFk. Wlewanie do baku nie przynosi specjalnego efektu - tylko do filtra. Silnik popracował sobie spokojnie przez 40 minut na jałowym, parę przegazówek i tyle. Efekt to korekty w dół i cichsza, równa praca silnika. Polecam.

to poczekam i tak własnie zrobie przy wymianie filtra:) Do nowego zaleje lm. A jakie świece polecacie? Conajmniej jedna mam padniętą bo słabo pali, miga kontrolka swiec i na kompie błąd jest świec. Najlepiej od razu wszystkie wymienić czy tą, która nie działa?

Wszystkie naraz. Beru albo NGK.

A bosha? Z tego co wyczytałem bosha oryginalnie były montowane, tak?

Co do Beru to mam mieszane uczucia :-/ komplet wymieniony 8 miesięcy temu a ostatnio zaczęły się palić jedna za drugą w odstępie około 2 tygodni. Póki co wymieniłem 3 i zakładam ISKRE - narazie jest ok.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Beru szły na pierwszy montaż. Co do Boscha to trzeba kupować z pewnego źródła. Łatwo można trafić na podróbki.

Ja zalałem filtr paliwa LM przy wymianie dokładnie tak jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=QIZmIzrjjFk. Wlewanie do baku nie przynosi specjalnego efektu - tylko do filtra. Silnik popracował sobie spokojnie przez 40 minut na jałowym, parę przegazówek i tyle. Efekt to korekty w dół i cichsza, równa praca silnika. Polecam.

A mi się wydaję że lanie do filtra w alfie 159 nie ma sensu , pompa paliwa robi taki przemiał że w 10s wypompuje to (powtotem) do baku.
Fakt filtr należy zmienić , ale jak już chcesz mieć lepsze stężenie to proponuje poprostu małą ilość paliwa w baku.

pozdro

Nie wiem jaki masz u siebie silnik ale u mnie w 1.9 JTDm 8v były świece Bosch i na takie wymieniłem, tylko tak jak kolega pisał musisz mieć pewne źródło, na allegro raczej bym nie kupował. A co do beru nie mam przekonania bo innym jtd - akurat bravo mk1 jedna beru padla po 1.5 roku.

Bosha bym brał z iprats.pl, więc chyba podróbek nie będzie:) A co do LM to juz teraz sam nie wiem bo każdy inaczej mówi. Nie musze mieć wielkiego natężenia LM bo tak jak pisalem wczesniej, wtryski nie mają wartości kosmicznych, więc są w dobrym stanie.

Wczoraj zalałem pełen bak paliwa preparatem z rodziny Liqui Moly Super Diesel Additiv. Korekty na dwóch cylindrach miałem powyżej 1 więc zobaczymy jakie będą efekty. Ten preparat jest chyba trochę słabszy od wspominanego wyżej Liqui Moly spulung, który jest typowym czyścikiem. Chyba to efekt placebo ale wydaje mi się, że po przejechaniu 150 km. silnik dzisiaj rano trochę ciszej pracuje. Zobaczymy efekty na Fes-ie w korektach po wyjeżdżeniu pełnego baku. Macie jakieś doświadczenia z tymi preparatami?

Próbowałem już bardzo dużo dodatków do paliwa typu LM, Castrol, Motul itp i zawsze sprawdzałem korekty po wyjechaniu około połowy baku i poprawa była zawsze do póki dany środek był w paliwie. Od jakiegoś czasu zacząłem dolewac olej 2T co 3 bak ok 250 ml na pełny zbiornik i poprawa jest stała korekty bliższe 0 a i silnik bardziej "aksamitnie" chodzi i tego raczej będę się trzymał

Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE

Próbowałem już bardzo dużo dodatków do paliwa typu LM, Castrol, Motul itp i zawsze sprawdzałem korekty po wyjechaniu około połowy baku i poprawa była zawsze do póki dany środek był w paliwie. Od jakiegoś czasu zacząłem dolewac olej 2T co 3 bak ok 250 ml na pełny zbiornik i poprawa jest stała korekty bliższe 0 a i silnik bardziej "aksamitnie" chodzi i tego raczej będę się trzymał

Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE
Jakiej marki olej 2T dolewasz?

Amortyzatory
Powrót