[145] Linka zmiany biegów

• Autor wątku Autor wątku skrzat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skrzat

Guest
Kilka dni temu miałem małą awarie, a mianowicie skrzynia zablokowała mi się na pierwszym biegu, latał też drążek zmiany biegów. Po zdjęciu mieszka i wstępnych oględzinach stwierdziłem, że przy drążku wszystko jest w porządku, ale jak wszedłem pod auto, to od razu było widać przyczynę - zerwana linka zmiany biegów. Niby nic strasznego, ale obecnie część już nie jest do kupienia w Polsce. Mogłem sprowadzić z zagranicy, ale cena jest zabójcza 320zł + koszty wysyłki. Mogłem też się skusić na używkę, ale czy był sens zakładać starą część i czekać aż znów się linka zerwie. Trochę poszukałem i znalazłem na Internecie taką stronę: Linor: 145 - linor.pl. Okazało się, że jest to chyba jedyna firma, która jako rzemiosło produkuje linki do AR145 z boxerkiem. Pomierzyłem długość linki, zrobiłem zdjęcia i wysłałem maila, żeby się upewnić, czy aby na pewno będzie pasować do mojej Alfy. Odpowiedź otrzymałem natychmiast, a linka na drugi dzień była już u mnie w domu. Jak to z rzemiosłem bywa, trochę musiałem jeszcze dopasować pilnikiem, ale ogólnie bez większych problemów przy montażu. Pisze o tym, ponieważ może kogoś innego spotkać podobny problem, a naprawdę w tym wypadku taka linka może być na wagę złota, bo nie można dopasować niczego innego.

tez mi sie kiedys zerwala linka, byl problem juz bylem przygotowany wydac 400zl za nowa ale znalazlem ludzi co regeneruja i kosztowalo mnie to 120 zl strona przydatna :) zapisana w histori

Dobrze, że podzieliłeś się z całą resztą namiarami na producenta linek, bo nigdy nie wiadomo komu następnemu przyjdzie tego szukać?

Swoją drogą - mieć a nie mieć 300 zł to razem 600 zł ;) A tak na poważnie - orientujecie się może, czy są gdzieś do nabycia gumowe osłonki (te w kształcie harmonijek) na końcówki linek?

Cenny post- może się przydać. Dzięki! :)

A tak na poważnie - orientujecie się może, czy są gdzieś do nabycia gumowe osłonki (te w kształcie harmonijek) na końcówki linek?

Sądzę, że połowie chłopaków z forum (w tym mi) to info by się bardzo przydało! :)

Sory za 2 posty

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Sądzę, że połowie chłopaków z forum (w tym mi) to info by się bardzo przydało!

Widzę, że problem poszarpanych osłon linki zmiany biegów nie dotyczy tylko mnie. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ta osłonka rozpadła się na pojedyncze pierścionki na każdym załamaniu "harmonijki" :)

Widzę, że problem poszarpanych osłon linki zmiany biegów nie dotyczy tylko mnie. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ta osłonka rozpadła się na pojedyncze pierścionki na każdym załamaniu "harmonijki" :)

Oj nie tylko Ciebie u mnie problem ten dotyczy również osłonek na linki hamulca ręcznego.

I niezły bajer na zimę- najpierw deszcz, potem trochę mrozku- i nie ruszysz wajchą. :(

I niezły bajer na zimę- najpierw deszcz, potem trochę mrozku- i nie ruszysz wajchą.

Na razie takich problemów nie miałem, ale liczę się z tą ewentualnością i rozglądam sie za osłonką, bo raczej nie mam zamiaru kupować całej linki :/

Na razie takich problemów nie miałem, ale liczę się z tą ewentualnością i rozglądam sie za osłonką, bo raczej nie mam zamiaru kupować całej linki :/

Powodzenia, jak znajdziesz to bierz i dla mnie! :)

Witam,

Mi troszkę ciężko chodzą biegi, olej w skrzyni jest i myślę, że to linki zabrudzone.
A jeśli chodzi o osłony to kupisz np w Castoramie jest duży wybór średnic. chyba, że są jakieś oryginały do samochodu;p

Jak znajdę coś co by się nadawało dam znać, ale jak komuś uda sie coś dopasować niech też sie odezwie :)

Do najbliższej KASTORAMY mam ze 40 km więc na razie nie chyba sobie odpuszczę :/

Albo zobacz w jakimś sklepie elektrycznym lub z materiałami budowlanymi:)

Witajcie.
Niestety i mnie dopadadł problem urwanej linki. U mnie objawiło się to tym że drążęk zmiany biegów chodził tylko przód tył, a skrzynia zawiesiła się na 3 biegu. Urwała mi się linka patrząc z kabiny, ta po prawej stronie. Pytanko brzmi - która to jest linka, długa czy krótka? Bo tak na oko spod auta ciężko to określić a nie chcę dać d..y i kupić nie tą.

ja też już przeszedłem problem zerwanej linki i skusiłem na używaną jeżdzę już ponad rok i jest ok, ale zanim znalazłem odpowiednia zajęło mi to trochę czasu.

Ja zaintestowałem w nówkę. Jest ok, tylko teraz muszę ję wyregulować bo drążek przesunął się trochę do przodu.

Dzwoniłem do LInora i faktycznie sprzedaja linki od zmiany biegów ale pojedynczo (140 zł) tylko pytanie która to z pary i jakiej długości? JAk można sprwdzić długość linki nie wyciągając jej?

Powiedz z której strony idzie linka to będzie łatwiej/

Może TEN temat okaże się pomocny

W AR 156 wychodzi koło silnika od strony kierowcy.
A jeszcze takie pytanie. Wystarczy jak wymienię jedną czy lepiej poszukać na allegro kompletu?

A ja ciągle nie wiem o czym mowa, linką nazywacie takie sztywne cięgło od skrzyni do wajchy biegów, czy w TSie wygląda to inaczej?? Bo wszyscy piszą "linka" i "linka" a ja tego pręta bym linką nie nazwał....

Amortyzatory
Powrót