• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[155] licznik a obroty silnika...

NERO2287

Nowy
Auto
jest- Alfa Romeo 156 FL 1.9 JTD 16V, była-alfa romeo 155 2.0 ts 16v
zastanawia mnie jedno, wczesniej było tak...3bieg i 2t.rpm 50km/h ; 4bieg i 2t. rpm 60km/h ; 5bieg i 2t rpm 70km/h, problem polega na tym ze nawet przy płynnym ropedzaniu , bez deptania jest ze np na 4 biegu jadac 60km/h mam 2,5 rpm, a np na 5 czasami przy 2rpm mam 60, co zawiniło?czyjnik predkosci? z tym ze nie widze róznicy przy poruszaniu sie, wg mnie jedzie normalnie

kurde mam prawie te same uczucie tylko że w moim przypadku przęgło nie ma nawet 10 000 km :(

A opony zmianiałeś? może tu bedzie problem.

opony te same, obroty róznie pokazuja, czasami jest 2 tys a czasami 2,5 przy tej samej predkosci, ale oczywiscie w innej sytacji, rozpedza sie raczej płynnie, objaw jaki zauwazyłem to ze na 2 moge zapomniec juz o spaleniu kapcia i na jedynce slaba sie zrobiła

Mam podobnie i mam też pojawiające się problemy z przekładnią skrzyni biegów. Odwiedziłem mechanika, bardziej chyba dla potwierdzenia własnych domysłów i gość mnie nie zawiódł :D

Potwierdził, że jest to na 95% sprzęgło i czeka mnie wymiana całości. Jako, że miałem drobne kłopoty ze skrzynią biegów (raz mi się zblokowała na moment i biegi zaczynają wchodzić z lekkim oporem), to mówił jeszcze o synchronizatorach skrzyni, ale to raczej sprzęgło, bo daje co raz więcej znaków.

mi tez biegi ciezej zacZeły wchodzic...do tego chuczy mi troczke łozysko na sprzegle, docisk itd...

Więc masz dokładnie to, co ja :D Jak wymienisz pierwszy, to napisz ile dałeś za całość. U mnie jeszcze świece do wymiany i to dosłownie na teraz, bo zaczyna mocno szarpać. Jak sprawdzałem je u mechanika, to tylko popatrzył na mnie wymownym wzrokiem :D

swiece tez teraz bede wymieniał...a ze sprzegłem to niewiem czy beda pieniazki na to jak narazie, bo trzeba na zime przygotowac belle, filtr paliwa, hamulce tył, zimówki moze, musze sprawdzic jeszcze stare jak wygladaja bo niepamietam...byc moze płyn chłodniczy, i chciałem ez wymienic mechanizm szybek przednich bo buczy mi troche...

---------- Post dodany o godzinie 10:51 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:35 ----------

szukałem troche na allegro ale cos mało tego konkretnie do 2.0 ts 16v... pytanie, czy od 1.8 16 bedzie pasowac do 2.0?
zalazłem takie ciekawe dwa:
http://moto.allegro.pl/zestaw-sprzegla-valeo-alfa-romeo-145-146-155-gtv-i1251414078.html
http://moto.allegro.pl/sprzeglo-alfa-romeo-145-146-155-gtv-spider-kpl-i1282272316.html
co o nich sadzicie.? i czy podpasuja do mojej?

Amortyzatory
Powrót